zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:222/1187)

Pizza na plackach tortilli. 172

ponieważ to kwestia każdego smaku i tego co ma w lodówce :) Podstawą są placki tortilli, ser żółty, oregano i przecier pomidorowy.   Przygotowanie i składniki: Placek tortilli posmarować przecierem pomidorowym i posypać przyprawą oregano - nie smarować samych brzegów placków, gdyż się szybko przypieką. Posypać startym serem żółtym i dodać swoje ulubione dodatki( u mnie to była wędlina pokrojona

W kuchni u Moniki
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym 180

Składniki: 250g makaronu ( mogą to być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp), 250g pieczarek, 500ml gęstego soku pomidorowego, 500g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), puszka 400g czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g), 80g sera żółtego ( jeżeli wolisz zapiekanki gdzie ser się ciągnie, to zdecydowanie należy dać jego więcej, nawet dwa razy tyle), sól, pieprz, bazylia, olej(...)bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron i polać go połową soku pomidorowego. Następnie wyłożyć farsz, polać drugą połową soku pomidorowego i posypać serem żółtym. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec ok.30min. Piec pod przykryciem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Zapiekane muszle makaronowe z farszem. 116

odparowania wody. Zdjąć z ognia i wymieszać z łyżką śmietany. Na dno makaronowych muszli nałożyć wcześniej przygotowany szpinak. Pozostałą część makaronu napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Majonez wymieszać z przecierem pomidorowym i zalać muszle z farszem. Postarać się by makaron był dokładnie sosem przykryty - inaczej pod wpływem gorąca makaron będzie twardy. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez

W kuchni u Moniki
Naleśniki z mięsem mielonym 194

oleju (wtedy nie ma już potrzeby by lać go na patelnię) - wymieszać delikatnie. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Naleśniki zawinąć z farszem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym i posypać startym serem żółtym. Przykryć i piec ok.25min. w temp. 180 stopni C. Smacznego

W kuchni u Moniki
Nadziane francuskie koperty 151

cebulki zapiekanej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 małe jajko łyżka sezamu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Płat ciasta dzielimy na 8 kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg kładziemy plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Solimy i pieprzymy.   2. Trzy posmarowane rogi

Kuchnia w czekoladzie
Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym 203

dodatku tłuszczu. Dokładamy do sosu pomidorowego.  3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju smakowego na al dente. Odcedzony i przelany zimną wodą łączymy z sosem pomidorowym. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rożki z tortilli, końce związujemy szczypiorkiem i układamy obok siebie w tortownicy. Posypujemy drobno startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170st

Kuchnia w czekoladzie
Boczniaki w sosie paprykowym 164

cebule 300g boczniaków 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz czarny olej rzepakowy Paprykę zmiksować w rozdrabniaczu na pastę razem z koncentratem pomidorowym. Trochę dorzuciłam soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rozgniecione ząbki czosnku. Po chwili dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić. Boczniaki oczyścić za pomocą papierowego ręcznika

https:KKuchniaMniam
Muszle zapiekane z tuńczykiem 103

Dodajemy do niej pokrojone suszone pomidory, pokrojone w plasterki oliwki i ząbki czosnku. Wszystko razem dusimy przez kilka minut. Dodajemy odcedzonego z zalewy tuńczyka, delikatnie mieszamy. Zalewamy całość przecierem pomidorowym i doprowadzamy do wrzenia, zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.   Naczynie do zapiekania smarujemy masłem

cucinare
Wegetariańskie faszerowane papryki z kaszą jaglaną i cieciorką 174

najlepsze i najłatwiej dostępne. Tak właśnie zrobiłam, stąd gwiazdami dzisiejszego przepisu są papryki, gościnnie zagrały też pomidory i świeża natka pietruszki. Papryki zostały nafaszerowane kaszą jaglaną, cieciorką i sosem pomidorowym doprawionym ziołami. Samo zdrowie! Czego potrzebujemy? - 4 duże papryki - kilka pomidorów lub przecier z pomidorów (500g) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - pęczek pietruszki - szklanka kaszy jaglanej - pół szklanki(...)gorącą wodą. Kaszę jaglaną gotuje się do momentu aż będzie miękka, trwa to około 15 minut. Czekamy aż wciągnie cały płyn. 4. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i dodać do sosu pomidorowego. Można delikatnie rozgnieść ją widelcem i wymieszać z sosem. Na koniec dodajemy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną.  5. Papryki dokładnie myjemy, odcinamy "wieczka

two broke sisters
Pizza z pleśniowym serem i warzywami 146

letniej wodzie drożdże. Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz mieszankę warzywną. Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 12 minut

VioletoweKucharzenie
Ryba na czerwono z brzoskwinią 88

Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy aż cebula zmięknie. Kładziemy na rybę. Na każdej rybie układamy po kawałku brzoskwini. Pozostały sok z brzoskwiń mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy rybę. Zapiekamy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni

Pobite gary Barbary
Pizza z tuńczykiem i mozzarellą 139

domowa pizza, lubimy na cienkim cieście.  Tym razem z mozzarellą i tuńczykiem , cudowna, chrupiąca pizza, z mocno pomidorowym sosem.  Uwielbiamy ją wszyscy.  Polecam, warto upiec samemu, o niebo lepsza niż kupna.  Ciasto na pizze 350 g mąki pszennej  5 g suchych drożdży  1 łyżeczka cukru  1 i 1/2 łyżeczki soli(...)wody  100 ml letniego mleka 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią  1 łyżka ziół dalmatyńskich Dodatki: tuńczyk mozzarellla ( polecam firmową z KLIK ) ser żółty Sos pomidorowy: 5  dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku sól biały pieprz  cukier do smaku Sos: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć i obrać , zmiksować i przetrzeć, aby pozbyć

Takie tam pichcenie
Fit minipizze z płatkami owsianymi 147

wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Z pomidorów z puszki, oregano, bazylii i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos - czyli po prostu blenderujemy. Doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, cukrem, solą i pieprzem. Bób gotujemy do miękkości i obieramy z łupinek, chyba że lubimy je także zjadać. Świeżego pomidora, obraną kalarepę, czerwoną cebulę i ser mozzarella kroimy w plasterki

Karczma Honorietty