zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:221/1187)

Karkówka w ketchupie 177

karkówki układać na dno brytfanki lub żaroodpornego naczynia z pokrywką. Każdy plaster delikatnie oprószyć solą i ewentualnie pieprzem, jeśli używamy łagodnego ketchupu. Wierzch plastrów smarować ketchupem wymieszanym z przecierem pomidorowym, czosnkiem i majerankiem (jeśli masa do smarowania jest bardzo gęsta, dodać 2 - 3 łyżki zimnej wody). Na tak posmarowaną karkówkę kładziemy drobno pokrojoną cebulę. Tak przygotowaną karkówkę pieczemy

Kuchcik gotuje
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 328

tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula            olej(...)zredukować ilość płynu. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie (ja to pominęłam). Na koniec dodajemy trochę zahartowanej śmietany, dla podkreślenia smaku naszego pomidorowego sosu. Wcześniej wyjęte marchewki kroimy w kostkę i wraz z pulpetami wkładamy do gorącego sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Ciasto pomidorowe z jeżynami i węgierkami 124

razem włożyłam do środka jeżyny i węgierki. Bardzo wilgotne i bardzo puszyste ciasto, pracy z nim niewiele a potem rozpływa się w ustach. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto pomidorowe z jeżynami i węgierkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 144

czasochłonne, ale efekt wart jest wysiłku. Aby coś zostało na nastepny dzień, muszę robić naprawdę duża porcję, bo znikaja błyskawicznie. Schemat zawsze jest ten sam: słodko-kwaśny sos pomidorowy, kremowy farsz z ulubionymi dodatkami (np.  bakłażan i suszone pomidory ), na wierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną kolację(...)osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały. Sos pomidorowy: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych (lub w całości-musimy je wtedy lekko rozgnieść) 4-5 łyżek octu balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka ostra

Zawsze głodna!
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 154

sytuacji! :( Uwielbiam fasolkę szparagową i po raz kolejny chciałam ją przyrządzić w inny sposób niż standardowa opcja z bułką tartą. Padło na duszoną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym. Może być ona świetnym dodatkiem(...)dania głównego, jak i być propozycją na danie główne np. z kaszą gryczaną - i tak zrobiłam ja. Z przepisu wychodzi 4-5 porcji. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - 500g przecieru pomidorowego - 180ml wody - 100g kaszy gryczanej (woreczek) - 2 cebule - 2 pomidory - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego - 4-5 gałązek oregano (lub łyżeczka suszonego) - 4-5 gałązek tymianku (lub łyżeczka

Be Fit Be Strong
Jesienny keczup z cukinii 150

proszku 1 płaska łyżeczka, lub 1 świeża mała papryczka  15 dag cukru, ja użyłam palmowego, ale zwykły lub brązowy też będzie dobry 1 kwaśne jabłko 1 litr koncentratu pomidorowego, jeśli macie domowy przecier pomidorowy to jego ilość musicie zwiększyć 2 krotnie, bo jest dużo słabszy, ja użyłam pudliszek, bo ma mocny wyrazisty smak 1/3  do 1/2 szklanki octu(...)jako papkę czas smażenia wydłuży się zapewne do co najmniej godziny, aż cukinia się rozpadnie. Podczas smażenia dodajemy wszystkie przyprawy.  3. Po ok. 30 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i sprawdzamy smak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magą, gotujemy razem kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, mieszamy i ewentualnie ponownie doprawiamy. Gorący keczup przekładamy do przygotowanych

Apetyczna babeczka
Pizza serowa 196

kilku łyżkach wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru Wierzch różne rodzaje sera żółtego ( użyłam gorgonzoli,mozzarelli tartej i chyba gołdy ) przecier pomidorowy w kartoniku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1 płaska łyżka oregano Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około(...)dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia przetartej oliwą , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi . W miseczce mieszamy pastę pomidorową z wyciśniętym czosnkiem , cukrem , solą i smarujemy nią spód do pizzy . Prószymy startym żółtym serem, układamy kawałki ,plastry ,jak kto lubi – taką warstwą jaką lubimy , pamiętajmy tylko

Ogrodnik w podróży
Makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w sosie pomidorowym 196

Witajcie ! Dziś mam coś pysznego dla wszystkich fanów pasty – makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym. Danie szybkie w wykonaniu i obłędne w smaku. Idealne na wieczór z przyjaciółmi Składniki (4 małe porcje): 350 – 300 g makaronu penne 1 mała cukinia 150 – 200 g startej mozzarelli 1 mała czerwona cebula – pokrojona(...)następnie zblenduj. Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. Cukinię umyj i pokrój na małe kawałki. Ja pokroiłam plasterki na ćwiartki. Na dnie formy żaroodpornej rozsmaruj niewielką ilość sosu pomidorowego. Wyłóż makaron, dodaj resztę sosu, 1/2 mozzarelli i cukinię. Całość wymieszaj. Dodaj resztę mozzarelli. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut. Wyłóż na talerze. Smacznego

Moja pasja smaku
Cebulaki / Mini pizze cebulowe 210

wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę i troszkę ser się spiekł) gotowe  kładziemy na blachę

Pelusiowa Kuchnia
Zapiekane zraziki 137

wyszło 8 sztuka). Każdy oprószamy mąką . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy zrazy na rumiano z dwóch stron. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wodę mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso. Sos W mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną i połączyć ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wlać na zrazy i zapiec wszystko w piekarniku

O kuchni z uczuciem
Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym 144

Dzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego(...)bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował. Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeszcze surowe mięsko, przed

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szybkie ratatouille (ratatuj) z mięsem, serem feta i orzeszkami 139

pozwala lepiej zachować smak poszczególnych składników. Smażymy do momentu, aż zaczną brązowieć, oczywiście nie przypalając ich. Podsmażone warzywa przekładamy do większego garnka, razem z mięsem Mieszamy bulion z przecierem pomidorowym. Przy tego typu daniach oczywiście stosujemy kostki rosołowe. Kiedyś czytaliśmy, że „blogerzy” nie powinni stosować kostek, tylko wywary z mięsa lub warzyw. Dla nas to głupota, jeżeli

KasiaiKrzysiu.pl
Slow pizza z cukini 170

spód: 1 cukinia 1 duże jajko (najlepiej od szczęśliwych kur!) 1 mozzarella light (bądź nie) 2 łyżki otrębów (jakie macie/lubicie) przyprawy (wedle uznania, sól, papryka, oregano itp.) sos: przecier pomidorowy (około 200g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie dodatki: co się nawinie! niech was wyobraźnia poniesie :* Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić w sitku, posolić i odstawić(...)kilkanaście minut. Co jakiś czas proponuję ją ''ugniatać'' aby pozbyć się jej naturalnych soków! Musi być koniecznie ich jak najmniej. Bardzo o to zadbajcie! ;) Sos pomidorowy: do miski wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku, posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie. Po upływie ok 20 minut, odciśniętą cukinię  umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą

fitolarun.blogspot.com
Makaron z bakłażanem,papryką i cukinią z salsą pomidorową 147

MALMA -papryka -cukinia baby -sos pomidorowy. Salsa podstawowa  NA TEJ STRONIE -oliwa z oliwek -bazylia -czosnek -bakłażan -parmezan Nastaw wodę na makaron. Międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, cukinię – pokrój w półplasterki, bakłażana w małe kawałki oraz paprykę w paseczki. Podsmaż dość szybko. Wlej salsę pomidorową. Duś jeszcze chwilkę. Niech przejdzie warzywami

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki z mięsem mielonym. 140

olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego,  1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia lub 300ml gotowego sosu bolognese. Ponadto:  2-3 garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Jajka, mleko i mąkę razem zmiksować. Usmażyć(...)oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.   Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego.  Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki.   Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika

W kuchni u Moniki