zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:229/1187)

Pomidorowe szaleństwo słoikowe! (3 warianty) 130

pomocy blendera. Do wyparzonych słoików/buteleczek przelewamy gotowy, jeszcze gorący sok i porządnie je zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia, jak w poprzednich przypadkach. TADAM! Kocham pomidorowe, letnie szaleństwo... to chyba widać

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka kalafiorowa z pomidorami i młodymi ziemniaczkami. 218

soku pomidorowego dodajemy pokrojony czosnek , sól , pieprz i gałke muszkatołową.  Dokładnie mieszamy. Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonymi w plasterki ziemniakami i smarujemy je obficie sokiem pomidorowym . Na ziemniakach układamy kalafior i pomidory . Całość doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietanę i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy w teperaturze 200 stopni przez 20 minut . I gotowe ! SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym 236

ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 2 łyżki bułki tartej margaryna do wysmarowania formy 4 plasterki żółtego sera oregano Sos pomidorowy: szklanka wody 100 g śmietany  1 kostka rosołowa 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Papryki kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy(...)pieprzem, ziołami i papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki i układamy je w naczyniu wysmarowanym margaryną. Sos: Do garnuszka dajemy kostkę rosołową i zalewamy ją wrzątkiem. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę. Tak przygotowanym sosem zalewamy papryki. Naczynie przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Po 45 minutach zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy

My simple kitchen
Klopsiki a'la gołąbki 193

złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.  Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym

Pyry na Gaz
Zapiekanka kalafiorowa z pomidorami i młodymi ziemniaczkami. 402

soku pomidorowego dodajemy pokrojony czosnek , sól , pieprz i gałke muszkatołową.  Dokładnie mieszamy. Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonymi w plasterki ziemniakami i smarujemy je obficie sokiem pomidorowym . Na ziemniakach układamy kalafior i pomidory . Całość doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietanę i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy w teperaturze 200 stopni przez 20 minut . I gotowe ! SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Kurczak w sosie bolońskim 358

Uwielbiam kurczaka. Tym razem przyrządziłam go z sosem bolońskim. Wyszedł niezwykle aromatyczny i pomidorowy. Dodatek zblendowanych pomidorów dodatkowo wzbogaca jego smak. A przyprawy nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Składniki: 1 kg udek drobiowych Przyprawa do kurczaka 1 sos boloński Amino 3 pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 ml wody 2 łyżki ostrej czerwonej papryki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka lubczyku(...)żaroodpornym naczyniu. Pomidory nacinamy w kilku miejscach i zalewamy wrzątkiem. Czekamy ok. 6 minut i zrywamy skórkę, środek wykrawamy. Pomidory blendujemy na gładki krem w blenderze. Dolewamy wodę, koncentrat pomidorowy, sos boloński Amino i przyprawy: oregano i ostrą czerwoną paprykę. Przygotowaną masą zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy liściem lubczyka. Mięso pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć

VioletoweKucharzenie
Mini pizze bez ciasta 1666

stopni. Wstawiamy bakłażana i pieczemy 5 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści

My Chcemy Jeść
Papryka faszerowana kurczakiem, quinoa i groszkiem 137

groszkiem w sosie pomidorowym. Zapraszam. Do przygotowania 8-10 porcji potrzbujemy: - 4-5 czerwonych papryk - 5 łyżek komosy - 2 filiżanki groszku - pierś z kurczaka (ok 400g) - koncentrat pomidorowy Całość zaczynamy od przygotowania papryk - przecinamy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Komosę płuczemy oficie wodą na sitku po czym gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy mięso z groszkiem przez

Szybko Tanio Smacznie
Pizza ze szparagami i jajkiem 162

ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ugotowane szparagi zahartować (zalać zimną wodą). Ciasto na pizzę podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 2 koła. Następnie posmarować sosem pomidorowym (pomijając brzegi ciasta), ułożyć szparagi (środek ciasta należy pozostawić bez dodatków!) i posypać żółtym serem. Przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika i piec przez 9 minut

Ugotować
Bigos pieczony po Bieszczadzku 130

wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia wymieszać bigos, w razie potrzeby doprawić i piec przez kolejną godzinę

Tradycyjna Kuchnia
Akcja papier ryżowy 181

zrobiłam po 2-4 sztuki, a to co mi zostało brałam na następny dzień do pracy jako obiad ;) Farsz nr 1 - po włosku Składniki: mieszanka, mrożona włoska słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy z NETTO) papier ryżowy (ilość zależy od nas) sezam do posypania olej ryżowy firmy Oleofarm do posmarowania gotowych sajgonek Sposób przygotowania: Na patelnię teflonową wrzucamy chińską mieszankę, dodajemy odrobinę(...)pół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka (lub 0,5 większej) ząbek czosnku (ja zrezygnowałam z czosnku bo po prostu nie lubię) pół słoiczka przecieru pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu  1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra papryka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Soja po bretońsku 184

która mimo dość dużej kaloryczność w porównaniu do fasoli charakteryzuje się sporym udziałem białka (34,4g/100g).  Składniki (na około 3 porcje): 3 szklanki ugotowanych ziaren soi 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy w słoiczku z marketu NETTO) 4 kabanosy drobiowe domowej roboty sól, pieprz, sporo majeranku wg. smaku około 0,5-1 szklanka wody Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy na grubsze plastry(...)patelni,aż się zbrązowią dodajemy soję, mieszamy i podsmażamy kilka minut koncentrat mieszamy z wodą i wylewamy na patelnię dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos pomidorowy zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem najlepiej smakuje na następny dzień kiedy sos pomidorowy przegryzie soję ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomidorowe (otrębowe) bułeczki z ziołami 189

Już piekłam bułki otrębowe, ale tym razem poszłam bardziej w ich pikantną, ziołową wersję, coś na kształt "włoskich" bułek dostępnych w marketach. Dobreee wyszły! ;) po ostygnięciu przełożyłam je domowym pomidorowym twarożkiem, takie proste a takie dobre! ;) Składniki (na około 3 bułki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego przysmaki.pl 4 łyżki otrębów pszennych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki(...)łyżeczki sody sezam/mak/siemię lniane/słonecznik do posypania szczypta soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki ostrej papryki 4-5 połówek suszonych pomidorów skworcu.pl 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (pomidory kroimy na mniejsze kawałki) do suchych składników dodajemy jajko i jogurt, mieszamy na jednolitą masę odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes 270

książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Młode ziemniaki po węgiersku(...)porcji) Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na równe kawałki 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, mielona wędzona papryka i cukier do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw. Włącz piekarnik

karmelowy
Lasagne z cukinią 123

podgrzewając na małym ogniu aż zgęstnieje. Cukinię i dwa pomidory kroimy w plastry. Układamy warstwy lasagne zaczynając od wysmarowania oliwą naczynia, na to kładziemy makaron (surowy/nieugotowany). Makaron/cukinia Makaron/cukinia+sos pomidorowy Makaron/cukinia/sos pomidorowy + beszamel + odrobina sera wegańskiego 1 warstwa to makaron+cukinia+sos pomidorowy+beszamel+ser+pomidory i na to kolejne warstwy aż nam towaru bądź też miejsca wystarczy. Pieczemy około

greenscarf