zmieniły kształtu warto często zdejmować patelnię z ognia i wykonywać nią kuliste ruchy tak, aby mięsne kuleczki przyrumieniły się z każdej strony. Kiedy klopsiki się zezłocą, zalać je sosem pomidorowym, poddusić razem 5 minut. Sos jest gotowy J Teraz wystarczy ugotować makaron wymieszać z sosem, na wierzchu ułożyć klopsiki. Z tego przepisu wyjdą 4 porcje (o ile ugotujecie odpowiednią
Kulinarne Inspiracjeszczególności lubię kombinować ze zdrowszymi wersjami swoich obiadów :) Składniki na 2-3 porcje: 2 torebki kaszy gryczanej 30 dag piersi z kurczaka Kilka pieczarek 1 marchewka 250 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów 1 łyżeczka oregano lub przyprawy włoskiej 2-3 jajka w zależności od wielkości Sól Pieprz 2 łyżki oleju(...)Pieczarki pokroić w półtalarki, a marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek posiekać. Wszystko zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do kaszy. Wymieszać. Do miski wbić jajka, dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, i przyprawę włoską lub oregano. Wymieszać. Przelać do kaszy. Wymieszać. Piec w 180 stopniach 25 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówzostawić przykryte do wyrośnięcia ręce posmarować oliwą - nie trzeba podsypywać mąką - rozwałkować ciasto na prostokąt, na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć na całą blachę 40x30 cm, posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano na oleju podsmażyć cebulę i pieczarki posypane kucharkiem, nadmiar płynu wylać, rozłożyć na cieście, posypać rozkruszoną suszoną papryczkę chilli piekarnik nagrzać do 240C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni LubięMięso mielone podsmażam na suchej patelni, dodaję wydrążony miąższ z cukinii. Cebulę i czosnek drobno siekam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki. Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz po wierzchu. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, wstawiam cukinie na 15-20 minut. Żółty ser ( mój był
Bea(u)ty kitchenPowiem krótko, przepis znalazłam na tej stronie i od razu chciałam wypróbować. Sos pomidorowy z cukinią, czy też ketchup cukiniowy, jak zwał, tak zwał, ale pyszny. Troszkę zmodyfikowany na moje potrzeby. Składniki: 2 kg cukinii 1/2 kg cebuli 1 szklanka octu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chilli sos pomidorowy zamiast 3 słoiczków koncentratu Wykonanie(...)także siekam. Wszystko solę i odstawiam na godzinę do półtorej. Gotuję na wolnym ogniu około godziny mieszając by się nie przypaliło.Doprawiam do smaku. Dodaję gotowy sos pomidorowy i ewentualnie doprawiam ponownie. Na końcu dodaję ocet, zagotowuje i nakładam w słoiczki. Zakręcam i pasteryzuję 10 minut
Bea(u)ty kitchenPaprykę kroję w paski, a później na pół. Na spód brytfanki wlewam odrobinę oleju, układam połowę jarzyn i posiekanej zieleniny. Na jarzynach układam doprawione udka, polewam ketchupem i przecieram pomidorowym. Na wierch kładę pozostałe jarzyny oraz zieleninę. Podlewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Gotowe nakładam na talerze i podaję z ziemniakami z wody
Bea(u)ty kitchenPrzygotowane nadzienie układamy na wierzchu każdej tortilli i każdą tortillę zwijamy w rulon. Tortille układamy dość ciasno obok siebie (miejscem zwinięcia do dołu) w naczyniu żaroodpornym. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do momentu, aż ser na wierzchu się roztopi i lekko zrumieni
In my kitchentyle, ilu kucharzy :) Składniki (porcja dla 3 - 4 osób) 8 - 9 małych zielonych cukinii (im mniejsze, tym lepsze) 1 czubata łyżka soli Sos 4 czubate łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 1 litr przecieru pomidorowego lub 6 dużych mięsistych posiekanych pomidorów 1 mała cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól i pieprz do smaku woda(...)zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu) 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki 3 łyżki stołowe posiekanej mięty 3 łyżki stołowe posiekanej natki kolendry 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 posiekane pomidory 1 łyżeczka przyprawy baharat ( tutaj link ) lub ras el hanout ( kliknij po przepis ) - nie jest konieczne, ale ja lubię :) 1/2 łyżeczki mielonego chili
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżka ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski. W małej miseczce rozetrzeć olej kokosowy z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem sojowym), cukrem i przyprawami, dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka Cebulę pokroić w plastry
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabrzegach ciasta zapiekałam serek topiony. Najfajniej wygląda, gdy pokrojona na 6 kawałków, przypomina serca. Kurczaka pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na patelni z przyprawą kebab/gyros. Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, rozłożyć pieczarki (można je wcześniej poddusić na patelni). Na pieczarki wykładamy kawałki kurczaka. Zanim przykryjemy pizzę żółtym serem, wkładamy w brzegi ciasta kawałki serka topionego i rozkładamy
Za drzwiami kuchnikiełbasę pokrojoną w półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę, ostre papryczki bardzo drobno, a pieczarki w plasterki. Do garnka wrzucamy paprykę, cebulę, kiełbasę i pieczarki. Zalewamy szklanką wody z koncentratem pomidorowym . Dusimy na średnim ogniu, aż papryka zacznie mięknąć. Wtedy przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką czerwoną słodką . Patisony i cukinie dodajemy dopiero pod koniec duszenia, by się nie rozgotowały
Za drzwiami kuchniwrzątku i otrzepać z wody. Rozdrobnić. Do naczynia żaroodpornego wrzucić: kurczaka, jarmuż, połowę startego parmezanu, pokrojone na mniejsze kawałki: pieczarki, dynię, kiełbaskę jałowcową, żółty ser. Wymieszać. Wierzch posmarować przecierem pomidorowym, przykryć plastrami mozzarelli i posypać resztą parmezanu. Piec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 minut (czas pieczenia zależny jest od rodzaju dyni i tego, czy jest
Weekendy w domu i ogrodziesól, pieprz olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy i łączymy. W wilgotnych rękach formujemy kulki, które smażymy na rozgrzanym oleju z różnych stron. Proponuję podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam latem do słoików. Do tego wióry z marchewki i kiełki gorczycy. I jeszcze fotka dzisiejszego zaćmienia, na deser
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki: 6 jajek 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 6 łyżek twarogu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól opcjonalnie: suszone pomidory wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Żółtka mieszamy (np. przy pomocy widelca) z twarogiem oraz koncentratem i doprawiamy solą i papryką. Gotowym farszem napełniamy połówki białek. Możemy posypać zmielonymi suszonymi
Domowy Smak Jedzenianiewielkim ogniu ok. 30 minut. Miękką fasolę odcedzić (wodę zachować!), dodać do kiełbasy i boczku. Z wody po gotowaniu fasoli odlać około 2 szklanek i rozmieszać z koncentratem pomidorowym. Mieszankę wlać do fasoli, dodać zioła. Doprawić cukrem. Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty, uzupełnić jeszcze wodą z gotowania fasoli. Gotować razem około 10 minut. Na koniec doprawić do smaku solą
Pełny talerz