zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:201/1187)

Papryka faszerowana kaszą orkiszową i wędzonym boczkiem 144

obok drugiej w naczyniu żaroodpornym zalewamy 3/4 litra bulionu. Paprykę zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200° C około 35 minut. Pod koniec zapiekania delikatnie wlewamy pozostały bulion wymieszany z przecierem pomidorowym i śmietaną. Posypujemy każdą paprykę z tartym serem, przez kilka minut trzymamy w piekarniku aż ser się rozpuści. Smacznego

kgwjanczewo
Spaghetti śródziemnomorskie 159

marynowanych kalmarów (można kupić w marketach na dziale z orientalnym jedzeniem, pakowane w puszkach jak tuńczyk) 1 papryczka chilli 1 mała cebula łyżka masła SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY Z BAKŁAŻANEM 1 średni bakłażan 4  świeże pomidory 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 papryczka chilli mieszanka ziół włoskich sól i pieprz do smaku oliwa(...)rzepakowego, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli. Podsmaż chwilkę na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojony bakłażan,  pomidory pokrojone w kostkę i dusimy chwilkę (5 minut). Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, sól, pieprz i dusimy 10-15 minut na wolnym ogniu. Sos należy zblendować. PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według zaleceń producenta. Na patelni roztopić masło i dodać do niego posiekaną cebulę

ClauditteMissCooking
Gnocchi w sosie pomidorowym 291

Będąc we Włoszech na pewno próbowaliście gnocchi, czyli tamtejszych ziemniaczanych... Artykuł Gnocchi w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pasta chili-bardzo ostra!!! 146

miksuj blenderem  do uzyskania  idealnej pasty(rób krótkie przerwy w miksowaniu żeby nie przegrzać blendera). Po uzyskaniu jednolitej papki wkładaj do słoiczków -najlepiej małych po przecierze pomidorowym. Zakręć i pasteryzuj ok. 10 min na małym ogniu od zagotowania. I gotowe!!! Odważnym smacznego

Swojskie jedzonko
Pizza z Olafem 154

części, które musimy rozwałkować i przełożyć albo na blaszkę (wtedy nie dzielimy), albo do formy na tartę. Ja użyłam dwóch foremek na tartę. Ciastem wyłożyłam formę, ciasto posmarowałam sosem pomidorowym (może być dobrej jakości ketchup), do którego dodałam oregano. Następnie wykładamy ulubiona dodatki. Kulkę mozzarelli kroimy tak, żeby powstały nam 3 kulki różnej wielkości (takie z których możemy ułożyć

kruche babeczki
Wieprzowina a`la boeuf stroganoff 143

strog a noff Składniki 4-5 osób : 700g chudej szynki wieprzowej  500g pieczarek  2 duże cebule  1 surowa czerwona papryka  3 ząbki czosnku  koncentrat pomidorowy  pomidory w puszcze (całe)  natka pietruszki  przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz  olej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Pewnego dnia(...)kierowany bliżej niesprecyzowanym impulsem, zakupiłem kawałek stosunkowo chudej szynki wieprzowej (około 70 dkg). W domu posiadałem też kilka innych ingrediencji, jakoż pieczarki, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszcze, cebulę, czerwoną paprykę. Nie do końca wiedząc, do czego może mi się to razem wzięte przydać, zacząłem się zastanawiać, co dalej zrobić z tak obiecująco rozpoczętym popołudniem. A kiszki marsza mi już grały

Aromatyczne Podróże
Najlepsza fasolka po bretońsku 146

często bywa, tkwi w szczegółach. Stosując poniższy przepis, gwarantuję uzyskanie naprawdę smacznej fasolki o głębokim smaku... Składniki: 1 kg fasolki jaś (dużej) 3 duże cebule słoik koncentratu pomidorowego 30-40 dkg kiełbasy, np. podwawelskiej lub toruńskiej 4-5 ząbków czosnku 3-4 łyżki stołowe mąki  sól, pieprz, maggi, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego Fasolę namaczamy w wodzie(...)doprawiając do smaku. Na samym końcu, po zdjęciu fasolki z ognia i przestudzeniu odrobinę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.   SMACZNEGO!:) p.s. my oprócz koncentratu dodajemy jeszcze słoiczek sosu pomidorowego z przetworów własnej produkcji, wtedy fasolka jest jeszcze smaczniejsza:) Przepis na sos pomidorowy również do znalezienia na naszym blogu

Aromatyczne Podróże
Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i dynią 207

paprykę. Przyprawiamy 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptą imbiru. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy, aż warzywa zmiękną (niecałe 10 minut). Na końcu doprawiamy koncentratem pomidorowym. W razie gdyby sos okazał się za gęsty - dolewamy odrobinę wody do otrzymania pożądanej konsystencji. Odcedzony makaron podajemy z warzywami - przyozdabiamy świeżą bazylią :)  Smacznego! 1 porcja - 512 kcal - białko

Moje Kuchenne Rewelacje
Penne i casarecce z ugotowanym mięsem w sosie z warzywami 118

plasterki pieczarki. Całość podlewamy wodą. Dodajemy pokrojone drobno mięso, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Wszystko mieszamy i łączymy z koncentratem pomidorowym. Dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Czekamy do rozpuszczenia i łączymy z makaronami

VioletoweKucharzenie
Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę. 186

oprószony mąką (lekko) blat i wałkujemy je na pożądany kształt. Następnie przekładamy na blachę (u mnie wyłożona papierem do pieczenia, który posmarowałam delikatnie oliwą z oliwek). Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy farsz. Pizzę pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i dodajemy starty ser. Znów

Słodkie okruszki
Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami. 214

tłuszczu zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć wszystko kilka sekund. Dodać fasolkę, bulion i gotować przez 10 - 15 minut, aż fasolka będzie miękka. Wymieszać z przecierem pomidorowym i zagotować. Dodać podsmażone piersi z indyka i pokrojone suszone pomidory, chwilę pogotować, ewentualnie doprawić. Gulasz podawać z kaszą jaglaną, kuskusem, makaronem lub ryżem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę. 224

oprószony mąką (lekko) blat i wałkujemy je na pożądany kształt. Następnie przekładamy na blachę (u mnie wyłożona papierem do pieczenia, który posmarowałam delikatnie oliwą z oliwek). Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy farsz. Pizzę pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i dodajemy starty ser. Znów

Słodkie okruszki
Pizza na włoskim cieście 132

Campo di Fiori czy Piazza di Spagna. Polecam:) S kładniki : na ciasto: 190ml wody 30 dag drożdży 350g przesianej mąki szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy na sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy sól, pieprz, papryka ostra Sposób przygotowania : Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać(...)dodatki. Piec około 12-15 minut w 230 stopniach C. Cebule i czosnek obrać z łupinek i posiekać. Podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku przyprawami

Pyry na Gaz
Piersi z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami, pieczone w sosie pomidorowym. 136

mozzarellę kroimy w paseczki.Każdą kieszonkę napełniamy kilkoma paskami mozzarelli  i pomidorami.Kieszonkę spinamy wykałaczką. Blaszkę smarujemy dość grubo masłem, układamy w niej piersi i zalewamy przecierem pomidorowym. Między kawałki mięsa można włożyć świeże gałązki rozmarynu, tymianu, bazylii. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni około 35/40 minut. Mięso jest gotowe gdy po włożeniu widelczyka zaczyna delikatnie odchodzić. Żeby mięso

Sama słodycz i szczypta chili
Ketchup z cukinii 154

Jeżeli nie macie pomysłu na cukinię to zachęcam do przygotowania domowego ketchupu. Do jego przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilka składników: cukinii, cebuli, koncentratu pomidorowego, octu, cukru i przypraw. Poniższy ketchup będzie idealny na kanapki, zapiekanki lub jako sos do posmarowania spodu pizzy. Na sam koniec dodam, że ketchup jest pyszny w smaku :) Składniki: 1,5 kg cukinii (waga po obraniu(...)skórki i usunięciu miąższu) 0,5 kg obranej cebuli 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ok. 400 g) 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki octu 10% przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać 2 łyżki soli. Wymieszać. Przygotowane warzywa odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień, warzywa przesypać do dużego garnka

Ugotować