octu 10% Pieprz czarny Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmięknie dolewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem. Dolewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewę studzimy. Gdy przestygnie mieszamy ze śledziami. Najlepiej smakują gdy postoją w lodówce
VioletoweKucharzeniekurczaka, może być więcej/mniej ,możesz dać wiejskiej kiełbasy, boczku , jeśli lubisz 2 czerwone cebule, raczej małe 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku 4 łyżki passaty pomidorowej i kilka pomidorów suszonych Poszatkuj kapustę(...)zlej wrzątkiem, duś do miękkości. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pokrojone na kawałeczki piersi z kurczaka, dosmacz solą i pieprzem. Przełóż do garnka z kapustką, dodaj pomidorowego sosu z butelki. Wymieszaj , dosmacz koperkiem. Cebulę pokrój drobno, podsmaż na oleju rzepakowym i dodaj do całości, duś. Jeśli lubisz , zastosuj zasmażkę, u mnie jej nie ma, dlatego kapustka jest niezwykle
Z Kuchni Do Kuchnipietruszki łyżeczka czarnuszki guacamole: dojrzałe awocado dojrzały pomidor malinowy pół małej czerwonej cebuli sok z połowy limonki 0/5 łyżeczki zielonego tabasco spora szczypta soli sos pomidorowy: 4 łyżki passaty pomidorowej łyżka oliwy pół małej czerwonej cebuli mała czerwona papryka łyżka posiekanej świeżej bazylii sól i pieprz do smaku dodatkowo: 6-8 zielonych szparagów łyżeczka oliwy sól i pieprz
Mienta blogzarówno wspomniany wcześniej Młot Lou, jak i wino, ale nie były to połączenia na tyle smaczne, aby je powielać. Dlatego proponujemy najpierw wpałaszować tzw. „gulasz”, a potem delektować się pomidorowym trunkiem na bazie Młota Lou . Zobacz, jak ognisty gulasz wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE LIŚCI KAPUSTY(...)garnuszka i chwilę podgotować, aby go zagęścić. Warto też podkręcić jego ostrość dodatkową porcją pieprzu. Jeśli lubicie tradycyjny sposób podawania gołąbków, możecie dodać do sosu nieco koncentratu pomidorowego. PODANIE Upieczone mięso w kapuście polewamy zagęszczonym sosem własnym i pałaszujemy z dodatkiem pajdy wiejskiego chleba. Osoba, która spożyje gulasz otrzymuje jeden punkt do atrybutu siły. Mimo, iż w grze wygląda
Nerds Kitchenwychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję do karkówki, ale świetnie sprawdza się też do przygotowania skrzydełek :-) SKŁADNIKI 215 g pikantnego keczupu (1 średni słoiczek) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1 duża cebula Cebulę kroimy
Czary - gary w kuchnikiełki rzodkiewki po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżeczki pieprzu białego sól ziołowa sól Sos: 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 70 ml wody po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę i selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy
Czary - gary w kuchninakładamy kolejne warstwy lazanii: makaron, raz karczochy, raz szparagi, sos, parmezan, aż do ukończenia składników. Kończymy na płatach makaronu polanych sosem pomidorowym i obsypanych parmezanem. Lasagne pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
La grande e la piccola cuocaTortellini to włoskie pierożki nadziane mięsem, grzybami lub serem. Podaje się je z sosem pomidorowym - wtedy możemy rozsmakować się w prawdziwie włoskich smakach, bo w ten sposób podaje się je tradycyjnie(...)Całość można posypać startym żółtym serem, co ja pominęłam. 250g makaronu tortellini (u mnie z serem) 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka wędzona 1. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym, które
Szefowa kuchniJeśli znajdziecie takie parówki to polecam przyrządzić dzisiejsze danie. U mnie dzisiaj Stroganoff z ryżem, bo tak sobie zażyczyło dziecię. Zioła, pieczarki i suszone pomidory…całkiem wypaśny sos pomidorowy, a na dodatek zaciągnięty mascarpone. Jak się okazało zapomniałam kupić kwaśną śmietanę…może to i dobrze, bo nikt nie lubi Stoganoff ze zważoną śmietaną, a mascarpone to solidna firma(...)Stroganoff z kiełbasą Składniki: 4-6 porcji 800 g kiełbasy, np. szwedzkiej falukorv 250 pieczarek 1 cebula 2 dymki 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżki pomidorowego przecieru 1 mascarpone, 250 g 1 łyżeczka papryki ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli, lub wedle smaku 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 300 ml wrzątku lub mięsnego bulionu 2 łyżki
codojedzeniaplastry chudego, wędzonego boczku - 1 duża cebula lub 2 mniejsze - 2-3 ząbki czosnku - 2 słoiczki po 400g domowej passaty - 220g włoszczyzny w słupki - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 2 szczypty suszonego oregano lub bazylii (lub dowolnych ziół), można pominąć - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - chili z młynka do smaku(...)całość podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dorzucić zamrożone warzywa i kilka minut przesmażyć. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć (warzywa się odmrożą), zalać całość passatą i zamieszać, dodać także łyżkę koncentratu pomidorowego (domowa passata jest pyszna, ale nie daje zbyt pomidorowego koloru). Całość zamieszać, częściowo przykryć pokrywką i odparować na małym palniku, do czasu aż sos uzyska odpowiednią konsystencję (zwykle trwa
Smaczne Zdrowekiszoną opłukać pod zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Dokładnie odcisnąć, drobno pokroić i dodać do pieczarek z cebulą. 5. Krótko wszystko przesmażyć, podlać bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym lub ketchupem. Dodać szczyptę cukru. Delikatnie oprószyć mielonym kminkiem. 6. Smażyć ok. 10-15 minut. 7. Kapustę z pieczarkami wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na niej ułożyć części
W mojej kuchniteż lubimy tę tradycyjną, włoską potrawę. Można do niej wykorzystać wędlinę, która jakoś nie została zjedzona w ciągu tygodnia, można też przygotować pizzę minimalistyczną – z serem i sosem pomidorowym. Ponieważ na pizzę zapraszałam Was już kilka razy, tym razem proponuję Wam domowy sos do pizzy. Ten przepis to efekt moich kulinarnych poszukiwań, który w pełni nam odpowiada. Sos jest(...)prostu doskonały. Za każdym razem kiedy robię pizzę, przygotowuję także ten sos. Koniecznie go wypróbujcie. Składniki: • 5-6 większych pomidorów, mogą być mrożone • 2 ząbki czosnku • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego • szczypta cukru • 1 łyżeczka masła • oregano, sól, zioła włoskie Sposób przygotowania: 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Włożyć do garnka, podlewając 2 łyżkami wody. Zagotować (można je rozdrobnić, zanim
W mojej kuchninajwiększe apetyty zostaną zaspokojone. Porcja: 2 osoby Składniki: Kulki tofu: 300g tofu naturalnego 1/2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki sezamu 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżka octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży) 5 łyżek ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego(...)smażenia) Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ziół prowansalskich sól Makaron spaghetti (u mnie ryżowy brązowy) - 200g Wykonanie: MAKARON gotujemy wg przepisu na opakowaniu. KULKI. Do blendera wkładamy wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego. Blendujemy na gładką masę. Formujemy kulki wielkości
Apetyt na Zielonewstawić na chwilę do mikrofalówki. Przygotować farsz: połączyć mięso z pęczakiem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, zmielone grzyby. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem(...)czosnkiem Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem (może się okazać, że nie zużyjemy całego), wierzch przykryć liśćmi kapusty. Wolnowar przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu LOW przez
Stare GarySkładniki łopatka wieprzowa 40 dkg cebula 1 szt papryka czerwona 1 szt szpinak mrożony 100 g przecier pomidorowy 250 ml passata pomidorowa 250 ml sól i pieprz słodka papryka chili … Czytaj dalej Spaghetti szpinakowo-paprykowe
czarrna od kuchni