SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY Z BAKŁAŻANEM 1 średni bakłażan 4 świeże pomidory 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 papryczka chilli mieszanka ziół włoskich sól i pieprz do smaku oliwa lub olej rzepakowy Bakłażan należy najpierw dokładnie umyć i wysuszyć a następnie pokroić go w kostkę. Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy i siekamy. Na patelni(...)rzepakowego, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli. Podsmaż chwilkę na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojony bakłażan, pomidory pokrojone w kostkę i dusimy chwilkę (5 minut). Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, sól, pieprz i dusimy 10-15 minut na wolnym ogniu. Sos należy zblendować. SKŁADNIKI NA DANIE 1 szklanka makaronu penne MALMA 3 pomidory 1 papryczka chilli 1 puszka
ClauditteMissCookingJesteśmy fanami pizzy…cała nasza trójka :) Dlatego w prawie każdy weekend przyrządzam na obiad to danie. Tym razem pomidorowy spód przykryłam pysznym sosem z pomidorów malinowych i papryki, a także mozzarellą i regionalnym wędzonym serem, kupionym podczas Jarmarku Dominikańskiego —>KLIK. ciasto: 300 g mąki pszennej 170 ml soku pomidorowego opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano
Mienta blogpuszki ciecierzycy konserwowej ( każda po 400g) 3 laski dobrej kiełbasy 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka pomidorowej passaty (zamiennie pomidory w sosie własnym lub koncentrat pomidorowy) majeranek cząber sól pieprz słodka i ostra papryka olej koperek Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki kiełbasę. Dodajemy ulubione przyprawy. Zalewamy passatą. Mieszamy
Walijskie PichceniePrzetworów pomidorowych cd. Dziś sok pomidorowy. SKŁADNIKI: Wersja podstawowa: 10kg. pomidorów Lima 5 łyżeczek soli Wersja wzbogacona z dodatkiem poniższych składników: 1/2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek cukru szczypta suszonego oregano szczypta suszonej bazylii WYKONANIE: pomidory pokroić na ćwiartki, przetrzeć w sokowirówce, otrzymany sok przelać do dużego garnka, dodać sól, gotować aż sok odparuje do oczekiwanej konsystencji
Kuchnia Beatypołowy dnia. Nie musicie robić sami pierożków tortellini – ale możecie sprytnie wykorzystać te kupione. Zobaczcie jak pysznie! Tradycyjnie włoskie pierożki tortellini – nadziewane mięsem, serem lub grzybami – podaje się zalane pomidorowym sosem marinara i posypane startym serem. Można je też zapiec. To najszybsza opcja, ale czy zawsze jedyna? W sezonie letnim, kiedy stragany i krzaczki w ogródku uginają się(...)odrobiną surowej oliwy i podajemy. Lekko, kolorowo i zdrowo. Świetne jedzenie na lato – szczególnie wtedy, gdy nie mamy ochoty na długie stanie przy kuchence. Orzeźwiające, dojrzałe pomidory w szczycie pomidorowego sezonu.. Och, będzie za czym tęsknić zimą! SKŁADNIKI 1 kulka sera mozzarella 1 średni bakłażan 12-14 pomidorków koktajlowych 1 pomidor malinowy lub bycze serce 1 pomidor długi żółty
Karo in the Kitchendrożdżami wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki. Blachę posmarować olejem. Ciasto rozprowadzić na blaszce. Nadzienie: Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym. Na to rozsypać tu i ówdzie ser. Oregano, pieprz, sól. Pieczarki, szynka, papryka, cebula, pomidory. Oregano. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Pizzę piec
Kuchnia smakówświeża rukola Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Cukinię kroimy na grubsze plastry (0,5 - 1 cm), posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Smarujemy z wierzchu koncentratem pomidorowym, układamy plasterki sera i pokrojone pomidorki cherry. Na koniec posypujemy serem feta i doprawiamy - solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 minut
Kuchnia Elliepołóż pocięte w plasterki ząbki czosnku. Warzywa obierz i umyj, a następnie włóż do naczynia. Marchewkę i pietruszkę w całości, ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wierzch mięsa posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp jeszcze odrobiną przypraw i włóż kiść pomidorków. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś
Fit&Fast Kitchenkostkę, pieczarki obrać i pokroić w plastry. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem a następnie smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać bazylią i oregano, a następnie układać pozostałe składniki: starty ser, pieczarki, tuńczyk, oliwki. Wierzch można dodatkowo posypać startym serem. Wierzch pizzy posypać ziołami i papryką. Piec w temperaturze
Mama Gotujemaśle szklimy posiekaną cebulę. Kapustę grubo szatkujemy, dodajemy do cebuli, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na małym ogniu. Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę, razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim, dodajemy do kapusty. Mięso mielimy, oprószamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpeciki, dodajemy do całości. Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy. „Nadmiar” płynu
R'n'G Kitchenletnią wodę. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. Formę aluminiową posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na koło, przekładamy do formy. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, układamy kawałki usmażonego kurczaka, Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, układamy na pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch pizzy. Wstawiamy do piekarnika
Bajeczna KuchniaSkładniki: 3/4 szklanki mleka 2% 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 3/4 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli 600 g mąki 220 ml przecieru pomidorowego ser w plastrach polędwica sopocka/salami oregano, bazylia, czosnek granulowany, sól, papryka ostra mielona Cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając je do temperatury pokojowej. Następnie przelewamy mleko do dużej miski, dolewamy wodę i wsypujemy drożdże(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formujemy małe bułeczki i układamy na wyłożonej papierem blasze, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Koncentrat pomidorowy przekładamy do miseczki i sypiemy do niego obficie wszystkie przyprawy (uważać żeby nie przesolić, uważać z papryką jeśli nie lubimy ostrego). Wszystko dokładnie mieszamy. Na przygotowanych bułeczkach rozsmarowujemy
Moje-pitraszeniepasuje i nie ma co ukrywać, słoiczki z mizerią stoją już chyba ze 2 czy 3 lata i nikt ich nie chce ruszać. Postanowiłam więc zrobić sałatkę z koncentratem pomidorowym, przepis znalazłam w internecie i zmodyfikowałam nieco pod nasze potrzeby. Sałatka wyszła bardzo smaczna i delikatna, jeśli ktoś lubi kwaśniejsze smaki może dodać więcej koncentratu(...)posmakowała bardzo, dzieci wyjadały prosto ze słoika. Mam nadzieję, że do zimy chociaż kilka słoiczków wytrzyma :) 3 kg. ogórków 0,5 kg. cebuli 2 łyżki soli 1 koncentrat pomidorowy 200 g. Zalewa: 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegóry - łatwiej nam będzie wkładać i wyjmować pizzę. Ciasto, jeżeli używamy mrożonego, rozmrozić. Doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozwałkować cienko, ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować oliwą i sosem pomidorowym. Rozłożyć równomiernie warzywa, posypać mozzarellą i plasterkami ostrej papryczki, wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut - do czasu aż ser się stopi, ciasto lekko urośnie, a na brzegach ładnie
Stare Gary