niezblendowany w zależności od upodobań. Naczynie żaroodporne smaruje tłuszczem (np. masłem). Makaron surowy (nieugotowany) nadziewamy dokładnie wystudzonym farszem i układamy ciasno, jeden koło drugiego, w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym tak, aby cały makaron znajdował się pod nim. Na końcu posypujemy wierzch parmezanem i tymiankiem. Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLenyKlasyczny, szybki i łatwy w przygotowaniu sos pomidorowy na ciepło. Doskonały do gołąbków, pulpetów, makaronu itp. Polecam :) Składniki - 0.5 litra bulionu lub rosołu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki śmietany 18% lub 12% - 2 płaskie łyżki mąki pszennej - sól, pieprz, bazylia suszona, oregano Wykonanie W rondelu podgrzewam bulion.W małym garnuszku przy pomocy rózgi mieszam śmietanę z mąką i odrobina bulionu(...)było grudek.. Powstałą mieszaninę przelewam do bulionu, dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam. Powstały sos gotuje na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Podaje na ciepło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPomidorarra to cienki makaron typu spaghetti lub cienkie wstążki w kremowym sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią i tymiankiem. Przepis powstał w związku z konkursem Arla Apetina, w którym trzeba było stworzyć danie na ciepło z jednym z serków Apetina. Jest po propozycja na super szybki, ale bardzo smaczny obiad dla zapracowanych. POMIDORARRA - MAKARON W KREMOWYM(...)szkl śmietany 1/2 szkl wody 4 pomidory suszone 1/2 czerwonej cebuli kilka listków świeżej bazylii garść świeżego tymianku 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Serek pomidorowy Apetina łączymy ze śmietaną. Cebulę siekamy drobno i szklimy na rozgrzanej na patelni oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, a po chwili mieszankę z serka
Bon appetit mon amiecebulkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną szynkę. Doprawić, przestudzić. Zetrzeć na tarce ser. 4. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. 5. Płat schłodzonego ciasta francuskiego smarować ketchupem lub koncentratem pomidorowym. Do farszu I i III pasuje ketchup, do farszu II koncentrat, ale można to dowolnie zmieniać. 6. Warstwę ketchup lub koncentratu oprószyć ziołami włoskimi. 7. Na cieście rozłożyć farsz
W mojej kuchniDelikatne pulpety z dodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki od Lubella SKŁADNIKI Pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego(...)łyżki kaszy manny, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego , sól, pieprz, mąka do obtoczenia Sos: 1 cebula, 1 puszka krojonych pomidorów, 1szkl. bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru, 1 łyżeczka bazylii WYKONANIE Pulpety: Mięso mieszamy z jajkiem, kaszą i przyprawami, dobrze wyrabiamy
słodki bratekDziś zapraszam Was na pyszny i naprawdę szybki obiad. Obiad, który podbił nasze serca Spaghetti w pomidorowym pesto z serem korycińskim , to obiad pełen smaku. Tradycyjny ser koryciński od Pani Krystyny Łukaszuk nadaje każdemu, nawet najprostszemu daniu charakteru i niebanalnego smaku. Sery Pani Krystyny są: wytwarzane z naturalnych i świeżych składników, według tradycyjnej receptury, bez konserwantów i wzbogacaczy smaków(...)czarnuszką) 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki (+do posypania po wierzchu) 2 czubate łyżki pesto rosso* 1/2 czerwonej cebuli około 2 łyżki oliwy z oliwek lub miksu tłuszczów *pomidorowy sos Pesto z suszonymi pomidorami, bazylią, orzechami nerkowca, serem Grana Padano i Pecorino Przygotowanie: Ser koryciński (z dodatkami lub bez) trzemy na tarce na grubych oczkach – na tą porcję około
Słodkie okruszkiproduktów skierowanych dla wegetarian lub wegan i często smak mi nie odpowiadał. Ale w przypadków firmy Primavika jestem pod wrażeniem. Z przyjemnością robię sobie i bliskim kanapki z pasztetem pomidorowym z cieciorką i warzywnym z soczewicą . Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną na stałe zagości w mojej lodówce, bo w końcu od dawna lubię kaszę jaglaną i aż dziwię się
Słodkie okruszkiprzyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki
Pyry na Gazobiad lub kolację. Tradycyjna szakszuka to jajka sadzone, nie na patelni, ale na sosie zrobionym z pomidorów, papryki i innych warzyw. Istnieje wiele odmian tej pochodzącej z Izraela tradycyjnej pomidorowej potrawy, np. z dodatkiem szpinaku i fety. My proponujemy jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów z dodatkiem kuminu, pieprzu cayenne i czosnku. Jajka zapiekane na pikantnym(...)czosnek, cukier, paprykę oraz kumin. Dodajemy pokrojone pomidory, solimy i dusimy i dusimy do momentu aż warzywa zaczną się rozpadać (ale dalej pozostaną w kawałkach) i powstanie sos pomidorowy. Na koniec do sosu dorzucamy bakłażana, mieszamy. W sosie robimy dwa wgłębienia i wbijamy do nich jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię pokrywką i podgrzewamy do momentu, aż białko się
Moja Mama GotujeSKŁADNIKI: 10 naleśników 500 g mięsa mielonego z indyka 3 marchewki 6pieczarek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 lyżki koncentrat pomidorowych 3 łyżki ketchupu pikantnego Przyprawy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy gyros 1 łyżka papryki peperoni 1 łyżeczka suszonej bazyli PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną(...)drobno siekam,dodaję do mięsa. Dodaję przyprawy. Smażę na rumiano. Marchewkę obieram a następnie za pomocą obieraczki robię wstążki dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Dodaję ketchup i koncentrat pomidorowy. Mieszam i duszę jeszcze ok 2 min aż całość zgęstnieje. Na naleśniki nakladam farsz oraz ser. Zwijam w kształt sakiewki i za pomocą wykałaczek zamykam sakiewki. Papier do pieczenia kładę
Gotowanie Patkikiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej... Składniki: 400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g mięsa wieprzowego (z szynki) 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki słodkiej papryki sól
Czerwień i błękitogórki konserwowe 3 sztuki, ser żółty 10 dag, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć i przenieść na blachę z papierem do pieczenia posmarować ciasto sosem ostrym pomidorowym, na sosie rozłożyć pokrojone pieczarki rozsypać pokrojoną cebulę, posypać do smaku kucharkiem, położyć cienkie parówki drobiowe przekrojone na połowę poukładać między parówkami przekrojone ogórki konserwowe, położyć cienkie pastry sera
W Mojej Kuchni Lubięjuż chyba doszłam ostatecznie do momentu w którym żadnych udoskonaleń już nie potrzeba. Składniki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 3 średniej wielkości cebule 3 duże ziemniaki 500 ml pomidorowej passaty pół szklanki brązowego ryżu 1 mozzarella Zaczynamy od podgotowania ziemniaków w całości, należy uważać żeby nie były za bardzo ugotowane, aby się nie rozlatywały podczas krojenia. Następnie kroimy(...)doprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy nie ugotowany ryż, na to połowę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie warzywa. Na wierzch wykładamy resztę sosu. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie, posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą i pieczemy kolejne 20 minut
Delusional TrineJest ponadto produktem ułatwiającym oczyszczanie organizmu z toksyn, co przekłada się na lepszą efektywność stosowanej diety odchudzającej. Składniki 100 g ,może być więcej dzikiego ryżu (owies wodny) sos pomidorowy,najlepiej aby był domowy, jeśli nie to dopraw ten z butelki lub użyj soku warzywnego bądź pomidorowego jaja kacze lub inne parmezan tarty świeża bazylia, sól i pieprz do smaku(...)czarnuszka i sałata ozdobna do podania Ugotuj ryż według instrukcji. Na dużej patelni rozgrzej sos pomidorowy . Wrzuć ryż, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Wbij jaja, przykryj pokrywką. Duś do ścięcia się białka. Dosmacz solą i pieprzem. Posyp czarnuszką i parmezanem. Podawaj z sałatą. Moje małe dzieci przepadają za tym daniem. Wyjątkowo syte , ale lekkie jak piórko. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipuszyste. Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody łyżeczka cukru 3,5 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli sos pomidorowy: 400g pomidorów w puszce 100g suszonych pomidorów z oliwy 70g koncentratu pomidorowego łyżka oliwy z oliwek średnia cebula dwa ząbki czosnku sól pieprz, oregano ulubione dodatki Sposób przygotowania: Sos: Cebule(...)czosnek obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać koncentrat pomidorowy, suszone pomidory oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać doprawić solą, pieprzem i oregano i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Całość zmiksować. Sos powinien być gesty. W miseczce przygotować rozczyn z drożdży z cukrem i wodą. Pozostawić na około 10 minut. Mąkę przesiać przez
Pyry na Gaz