zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:193/1190)

Potrawka z zielonej soczewicy 181

prawdę tylko parę składników, żeby zjeść coś sycącego.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Pozdrawiam Przepis: Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 marchewki 90 g przecieru pomidorowego lub 250 ml gotowego soku pomidorowego oregano, zioła prowansalskie, chilli, czosnek granulowany, sól, pieprz, bazylia   Wykonanie: 1. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody do czasu aż zmięknie (około(...)koniec gotowania solimy 1 łyżeczką soli.  2. Marchewki myjemy, obieramy kroimy w talarki i gotujemy do miękkości 3. Przecier pomidorowy rozpuszczamy w 250 ml wody 4.  Ugotowaną soczewicę i marchewki łączymy ze sobą i zalewamy  250 ml przygotowanego soku, lub używamy już gotowego.  5. Całość doprawiamy ziołami (około po 1 łyżeczce każdej, jeśli chcemy wersję łagodną

Mój pomysł na
Mielone na bogato 165

przez ok. 30 minut, jeśli możemy, na koniec – grillujemy przez ok. 5 minut. Sos można wykonać ze świeżych pomidorów lub passaty. Ja zmiksowałam pieczoną dynię z przecierem pomidorowym, czosnkiem i czubrycą

Kucharzyca
Lunchbox #2 - dwa sposoby na pysznego kurczaka do pracy 200

vinaigrette z 3 łyżek oliwy, łyżki octu winnego, odrobiny miodu, który doprawiłam solą i pieprzem. Pamiętajcie, żeby do lunchboxa pakować już wystudzone dania! :)   Tymiankowy kurczak z ananasem i pomidorowy ryż  połówka piersi z kurczaka kilka plastrów ananasa świeżego lub z puszki sezam tymianek sól, pieprz torebka ryżu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół cebuli  Kurczaka kroimy na mniejsze(...)pieprzem, tymiankiem. Wszystko zdejmujemy z patelni, odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i wody. Studzimy.   Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.   Jako dodatek przygotowałam sałatkę z sałaty, pomidorków koktajlowych, papryki i szczypiorku z sosem koperkowo-ziołowym.   Kurczaka i ananasa można ponabijać na patyczki

Czerwona Porzeczka
Gołąbki – przepisy na gołąbki 895

dużym garnku. Jonas je gołąbki przez cały dzień! Jeśli zostaną na drugi dzień, cała radość po stronie Jonasa. Kiedy planujemy odwiedzić dziadków, to babcia oczywiście przyrządza gołąbki z sosem pomidorowym, specjalnie dla swojego wnuka. Nic dziwnego, smakują wspaniale! Typowo polskie danie…wcale nie! Zdziwieni? Przyrządza je niemalże cała Europa, a i kraje azjatyckie jak na przykład Iran. Znane(...)problemu z oderwaniem liści w przeciwieństwie do białej kapusty. Podobne właściwości ma młoda kapusta . Oczywiście nieodzownym dodatkiem do gołąbków jest sos. Może być z suszonych grzybów, sos pomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które

codojedzenia
Pomidorowe placuszki z ziołami 174

następnie do mojej buzi i już wiedziałam, że nie jest to ostatni raz, kiedy je przygotowuję. Szczególnie teraz, kiedy zaczyna się pomidorowy sezon :) To jak? Do patelni! Gotowi! Start! Pomidorowe placuszki z ziołami Potrzebujesz: 3-4 pomidory 1 średnią cebulę 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sos pomidorowy z cukinią i bazylią do słoików na zimę 152

smaku 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować i zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do masy pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie

Tradycyjna Kuchnia
Pieczeń rzymska z indyka 235

tylko by coś z obiadu zostało. Składniki: 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 500 g mielonego mięsa z indyka 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki do fasolki 1 jajko 90 g świeżych okruszków chleba 2 łyżki sosu barbecue i 4 łyżki do fasolki 2 puszki fasoli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól(...)pieprz Wykonanie: Cebule pokroić na drobną kostkę i usmażyć na patelni do miękkości. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i koncentrat pomidorowy, wymieszać by wszystko się połączyło i odstawić do wystygnięcia. Mięso, roztrzepane jajko, okruszki i cebulę przełożyć do miski, doprawić i wymieszać. Z mięsa uformować prostokątny klops i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Wierzch

Mama Gotuje
domowy paprykarz a la szczeciński 298

składniki: 200 – 250 g makreli wędzonej, bez ości 50 g ryżu 150 g -200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu ok. 150 g marchewki 1i1/2 – 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chilli sól, cukier do smaku tłuszcz do smażenia wykonanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej(...)część na grubych oczkach. Dodajemy listki laurowe i całość podsmażamy przez ok. 4 min., cały czas mieszając. Następnie dodajemy rybę, mieszamy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, keczup oraz doprawiamy przyprawami. Gdyby paprykarz był za suchy możemy dodać więcej przecieru pomidorowego. Z gotowego wyjmujemy listki laurowe i odstawiamy do wystudzenia. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowe przekąski - muffinki z jagodami i paluszki ziemniaczane :) 168

górski (4%) * sól morska * substancja zagęszczająca: guma guar * proszek do pieczenia z kamienia winnego (skrobia kukurydziana, substancja zakwaszająca: winian potasu, środek spulchniający: węglan sodu) * emulgator: lecytyna sojowa, płatki pomidorowe (1%) * płatki paprykowe * przyprawy  W środku kartonika znajduje się foliowe opakowanie, a w nim 100 g małych, grubiutkich patyczków. Grissini, czyli inaczej na wstępie wspomniane krakersy posiadają smak pizzy

Zdrowie na języku :P
Makaron a'la spaghetti bolognese 201

Wariacji na temat spaghetti bolognese jest wiele, a u mnie kolejna z nich. Tym razem z dodatkiem cynamonu do pomidorowego sosu. Trochę się na początku bałam jak to będzie smakować, bo ostry, rozgrzewający cynamon dodaje głównie do słodkich wypieków, ale nie było źle, przyprawa jedynie podkręca smak a nie dominuje w daniu. Warto spróbować takiej kombinacji i nie trzeba trzymać(...)Easier ") 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego (u mnie mieszane wieprzowo-wołowe) 3 duże czerwone cebule 3 duże łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 600 g przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych lub kilka świeżych (sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka kilka dużych pieczarek  2 garście startego żółtego sera

Simply Food
Indyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) 262

Indyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) Moja kuchenka, pomimo kilku prób naprawienia, w dalszym ciągu nie współpracuje. W związku z tym kolejna sałatka. Tym razem w stylu indyjskim i z dużą ilością pomidorów. Pikantna, soczysta i jednocześnie orzeźwiająca. Trochę zbliżona do Pico de gallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry

Pełny talerz
Filety z kurczaka jak pizza 2306

kroimy na 3-4 mniejsze kawałki i rozbijamy. 2. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, pieczarki kroimy w plastry. 3. Każdy kawałek fileta posypujemy solą i pieprzem, smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi. Obsypujemy obficie serem a na wierzch układamy pieczarki. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
FIT pizza na spodzie z cukinii 157

temp. 200 st (góra-dół). W między czasie pokroić składniki na wierzch pizzy- można je delikatnie podsmażyć, dodajć bazylię, sól i oregano. Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem i dodać składniki. Zapiec ponownie około 7 minut. * ser dodany do ciasta można pominąć - jednak zdecydowanie lepiej smakuje z takim dodatkiem

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowe gołąbki ze szczawiem 127

rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który następnie przykryć wystającymi liśćmi. Naczynie zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 minut w 180 stopniach. Gołąbka można podać z sosem pomidorowym. #Zaryżykuj

Kuchnia Bon Appetit
Tarta z pomidoram i ziołami 168

Jesień to idealny czas na pomidorowe szaleństwo. Raz, że tych kulistych pyszności jest dużo na rynku, przez co ich ceny spadają, a po drugie są świeże, soczyste i sezonowe, przez co niczym nie przypominają tych uprawianych w sztucznych warunkach cieplarnianych. Poza tym wiemy, że wielu z Was rozsmakowało się w tartach różnego rodzaju, dlatego przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego(...)piekarnika, studzimy i nakładamy jogurtowy farsz, a na nim układamy pomidory, posypujemy obficie świeżym tymiankiem oraz czarnuszką i pieczemy całość przez kolejne 20 minut w tej samej temperaturze. Wszystkiego pomidorowego

Szybko Tanio Smacznie