zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:200/1187)

Gołąbki – przepisy na gołąbki 857

dużym garnku. Jonas je gołąbki przez cały dzień! Jeśli zostaną na drugi dzień, cała radość po stronie Jonasa. Kiedy planujemy odwiedzić dziadków, to babcia oczywiście przyrządza gołąbki z sosem pomidorowym, specjalnie dla swojego wnuka. Nic dziwnego, smakują wspaniale! Typowo polskie danie…wcale nie! Zdziwieni? Przyrządza je niemalże cała Europa, a i kraje azjatyckie jak na przykład Iran. Znane(...)problemu z oderwaniem liści w przeciwieństwie do białej kapusty. Podobne właściwości ma młoda kapusta . Oczywiście nieodzownym dodatkiem do gołąbków jest sos. Może być z suszonych grzybów, sos pomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które

codojedzenia
Pomidorowe placuszki z ziołami 150

następnie do mojej buzi i już wiedziałam, że nie jest to ostatni raz, kiedy je przygotowuję. Szczególnie teraz, kiedy zaczyna się pomidorowy sezon :) To jak? Do patelni! Gotowi! Start! Pomidorowe placuszki z ziołami Potrzebujesz: 3-4 pomidory 1 średnią cebulę 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sos pomidorowy z cukinią i bazylią do słoików na zimę 120

smaku 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować i zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do masy pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie

Tradycyjna Kuchnia
Pieczeń rzymska z indyka 202

tylko by coś z obiadu zostało. Składniki: 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 500 g mielonego mięsa z indyka 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki do fasolki 1 jajko 90 g świeżych okruszków chleba 2 łyżki sosu barbecue i 4 łyżki do fasolki 2 puszki fasoli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól(...)pieprz Wykonanie: Cebule pokroić na drobną kostkę i usmażyć na patelni do miękkości. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i koncentrat pomidorowy, wymieszać by wszystko się połączyło i odstawić do wystygnięcia. Mięso, roztrzepane jajko, okruszki i cebulę przełożyć do miski, doprawić i wymieszać. Z mięsa uformować prostokątny klops i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Wierzch

Mama Gotuje
domowy paprykarz a la szczeciński 263

składniki: 200 – 250 g makreli wędzonej, bez ości 50 g ryżu 150 g -200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu ok. 150 g marchewki 1i1/2 – 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chilli sól, cukier do smaku tłuszcz do smażenia wykonanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej(...)część na grubych oczkach. Dodajemy listki laurowe i całość podsmażamy przez ok. 4 min., cały czas mieszając. Następnie dodajemy rybę, mieszamy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, keczup oraz doprawiamy przyprawami. Gdyby paprykarz był za suchy możemy dodać więcej przecieru pomidorowego. Z gotowego wyjmujemy listki laurowe i odstawiamy do wystudzenia. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowe przekąski - muffinki z jagodami i paluszki ziemniaczane :) 131

górski (4%) * sól morska * substancja zagęszczająca: guma guar * proszek do pieczenia z kamienia winnego (skrobia kukurydziana, substancja zakwaszająca: winian potasu, środek spulchniający: węglan sodu) * emulgator: lecytyna sojowa, płatki pomidorowe (1%) * płatki paprykowe * przyprawy  W środku kartonika znajduje się foliowe opakowanie, a w nim 100 g małych, grubiutkich patyczków. Grissini, czyli inaczej na wstępie wspomniane krakersy posiadają smak pizzy

Zdrowie na języku :P
Makaron a'la spaghetti bolognese 178

Wariacji na temat spaghetti bolognese jest wiele, a u mnie kolejna z nich. Tym razem z dodatkiem cynamonu do pomidorowego sosu. Trochę się na początku bałam jak to będzie smakować, bo ostry, rozgrzewający cynamon dodaje głównie do słodkich wypieków, ale nie było źle, przyprawa jedynie podkręca smak a nie dominuje w daniu. Warto spróbować takiej kombinacji i nie trzeba trzymać(...)Easier ") 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego (u mnie mieszane wieprzowo-wołowe) 3 duże czerwone cebule 3 duże łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 600 g przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych lub kilka świeżych (sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka kilka dużych pieczarek  2 garście startego żółtego sera

Simply Food
Indyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) 221

Indyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) Moja kuchenka, pomimo kilku prób naprawienia, w dalszym ciągu nie współpracuje. W związku z tym kolejna sałatka. Tym razem w stylu indyjskim i z dużą ilością pomidorów. Pikantna, soczysta i jednocześnie orzeźwiająca. Trochę zbliżona do Pico de gallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry

Pełny talerz
Filety z kurczaka jak pizza 2276

kroimy na 3-4 mniejsze kawałki i rozbijamy. 2. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, pieczarki kroimy w plastry. 3. Każdy kawałek fileta posypujemy solą i pieprzem, smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi. Obsypujemy obficie serem a na wierzch układamy pieczarki. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
FIT pizza na spodzie z cukinii 125

temp. 200 st (góra-dół). W między czasie pokroić składniki na wierzch pizzy- można je delikatnie podsmażyć, dodajć bazylię, sól i oregano. Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem i dodać składniki. Zapiec ponownie około 7 minut. * ser dodany do ciasta można pominąć - jednak zdecydowanie lepiej smakuje z takim dodatkiem

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowe gołąbki ze szczawiem 99

rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który następnie przykryć wystającymi liśćmi. Naczynie zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 minut w 180 stopniach. Gołąbka można podać z sosem pomidorowym. #Zaryżykuj

Kuchnia Bon Appetit
Tarta z pomidoram i ziołami 139

Jesień to idealny czas na pomidorowe szaleństwo. Raz, że tych kulistych pyszności jest dużo na rynku, przez co ich ceny spadają, a po drugie są świeże, soczyste i sezonowe, przez co niczym nie przypominają tych uprawianych w sztucznych warunkach cieplarnianych. Poza tym wiemy, że wielu z Was rozsmakowało się w tartach różnego rodzaju, dlatego przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego(...)piekarnika, studzimy i nakładamy jogurtowy farsz, a na nim układamy pomidory, posypujemy obficie świeżym tymiankiem oraz czarnuszką i pieczemy całość przez kolejne 20 minut w tej samej temperaturze. Wszystkiego pomidorowego

Szybko Tanio Smacznie
PIERŚ Z KURCZAKA Z PAPRYKĄ, PIECZARKAMI I CEBULĄ 202

plasterki. Pierś posolić, przyprawić, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Osobno podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać papryki, smażyć około 3-4 minuty, dodać podsmażoną pierś, wszystko zalać wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku przyprawami, majerankiem. Dusić około 15 minut na małym ogniu

Zrób to smacznie
pyszne kotlety z makaronu z sosem pomidorowym :-) 137

łopatki wieprzowej) -2 jajka -1 szklanka mąki  -trochę vegety  -pieprz -6 łyżek bułki tartej -troszkę oleju DODATKOWO -bułka tarta do obtaczania kotlecików -olej do smażenia SOS POMIDOROWY -1 koncentrat pomidorowy w słoiczku dobrej jakości -sól -pieprz -woda  -troszkę mąki -łyżka śmietany Makaron gotujemy,odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany i odcedzony makaron siekamy w malakserze na małe(...)chwilę. Na talerzyk dajemy troszkę bułki tartej ,formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce. Smażymy na złoty kolor. Całość podajemy polaną dowolnym sosem,w moim przypadku był to sos pomidorowy :-) I gotowe.  Jak mi się ładnie uformował na tym zdjęciu dym :P serduszko :-)  Kotleciki są wspaniałe , bardzo Wam je polecam :-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kasza jaglana z cukinią i pomidorami 138

rozgrzewamy olej. Wrzucamy cukinię i smażymy dopóki nie zmięknie, często mieszając. Dodajemy pomidory oraz posiekaną drobno szalotkę i dusimy całość jeszcze przez kilka minut. Pod koniec doprawiamy warzywa koncentratem pomidorowym oraz przyprawami do smaku. Na talerz nakładamy porcję kaszy jaglanej, a na jej wierzch warzywną potrawkę. Smacznego

MyCookBook.pl