zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:189/1187)

własny sos pomidorowy 156

chorobą jelit, smakuje mi niemal wszystko. Jednak mówiąc o pomidorach i wszystkim co z nich może powstać: uwielbiam! Dlatego dzisiaj chcę Wam przedstawić łatwy i szybki przepis na sos pomidorowy. Dla mnie jest on idealnym dopełnieniem ryżu, wszelkich kasz bezglutenowych (makaron wykluczyłem z powodu glutenu). Gotowi? Składniki: 3 duże, przejrzałe pomidory (opcjonalnie pomidory z puszki), 1 papryka, 1 średniej wielkości(...)pierwsze jestem przeciwnikiem cukru a po drugie preferuję wersję pikantną z papryczką chwili oraz czosnkiem. Podobnie możemy zrezygnować z dodatku warzyw (papryka, marchew), jeżeli chcemy uzyskać klasyczny włoski sos pomidorowy. Przygotowanie: Pomidory koniecznie obieramy ze skórki (oblane gorącą wodą obierają się obłędnie łatwo). Warzywa myjemy, obieramy oraz kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę (lub rozgniatamy w moździerzu). Na patelni rozgrzewamy oliwę

Gar Zdrowia
gryczane gołąbki z kapusty pekińskiej 247

Wyszło wyśmienite. Oto przepis: Składniki: jedna kapusta pekińska, 150g kaszy gryczanej palonej (możemy użyć ryżu lub innej kaszy), 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 pomidor (opcjonalnie koncentrat pomidorowy lub bez ), 200g przecieru pomidorowego (opcjonalnie), 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku (u mnie odrobina bazylii oraz oregano). Przygotowanie(...)dużym garnku. Wcześniej dno garnka wykładamy liśćmi kapusty i wlewamy około 120ml wody. Dusimy pod przykryciem około 30minut od doprowadzenia wody do wrzenia. Opcjonalnie podczas duszenia możemy dodać przecieru pomidorowego z odrobiną przypraw, to nam doda smaku. Gotowe. Smacznego

Gar Zdrowia
Pizza chlebek 290

smaruję go oliwą.Łatwiej wtedy zwiniemy roladę bo nie będzie się przyklejać do papieru. Rozciągam na papierze ciasto rękoma tworząc prostokąt o wymiarach 29* 50 cm. Ciasto smaruję sosem pomidorowym można też posmarować ketchupem, posypuję startym serem, układam plastry salami. Pieczarki pokroiłam drobno, i przesmażyłam na oliwie, posoliłam doprawiłam pieprzem, tymiankiem, odstawiłam do przestudzenia. Wyłożyłam na salami, dodałam pokrojoną

wesoła kuchnia
Mini pizze z bakłażana 145

papierem do pieczenia. Posypać suszonym oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 min. Mozarellę zetrzeć na tarce, pomidorki i oliwki pokroić.  Następnie każdy plaster posmarować sosem pomidorowym, posypać połową startego sera. Ułożyć pomidorki, oliwki i ponownie na wierzchu resztę sera. Posypać całość suszonym oregano i ponownie zapiekać przez około 10 minut

wyzwania kuchenne
Fasolka po bretońsku z mięsem i czarnym ryżem 283

talerzyk. 2. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone. Kiedy będzie już lekko przyrumienione dodajemy cebulę i przeciśnięty czosnek. 3. Wlewamy fasolkę i dusimy przez kilkanaście minut. Doprawiamy przecierem pomidorowym i solą. Pod koniec dodajemy poszatkowaną bazylię. 4. Gotową podajemy z ugotowanym czarnym ryżem i ewentualnie startym parmezanem. 5. Danie jest pożywne i smaczne. Fasolka z puszki jest dość

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Paluchy serowe z ciasta francuskiego 199

takim który pod wpływem temperatury twardnieje, nie ciągnie się sery do pizzy. Przygotowanie: Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie smarujemy bardzo cienką warstwą przecierem pomidorowym i posypujemy serem. Ciasto tniemy najpierw wzdłuż, a następnie na około dwu centymetrowe paski. Każdy pasek zawijamy jak spiralkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nasze

KasiaiKrzysiu.pl
Pizza z jajem 145

wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i przekładamy pomidora do cebuli z suszonymi pomidorami. Dodaję koncentrat i przyprawy. Chwilkę podsmażam i blenduję.   Ciasto rozkładam na blasze. Smaruję sosem pomidorowym. Posypuję trochę serem żółtym. Układam jajko, wiejską, mozarellę w małych kawałeczkach. Posypuję wszystko startym żółtym serem. Piekę przez około 20 minut w 170 stopniach. Podaję z rukolą. Każdy nakłada

MojaQchnia.pl
Potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów 152

kupno kolendry w ziarnach i zmiażdżenie je w moździerzu lub zmielenie. 2 łyżki mielonego kuminu / kminu rzymskiego, Nie pomylcie z kminkiem, to dwie zupełnie różne przyprawy! 2 łyżki przecieru pomidorowego, 400 g pomidorów, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 czubata łyżeczka cukru, Oliwa z oliwek, Sól morska i świeżo mielony pieprz, Opcjonalnie: posiekane liście natki pietruszki, Opcjonalnie: posiekane liście kolendry. listonic(...)name='Potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów'; listonic_content='4 bakłażany 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cebule 5 ząbków czosnku mielona kolendra mielony kumin / kmin rzymski przecier pomidorowy 400 g pomidorów 1 puszka krojonych pomidorów cukier oliwa z oliwek sól morska pieprz świeżo mielony natka pietruszki liście kolendry'; document.write(" "); Kroimy składniki: Bakłażan – w kostkę

Proste-przepisy.pl
smaczna pizza... 163

gładkie ciasto ciasto obsypać mąką, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć na blachach z papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy pieczarki podsmażyć na łyżce oleju z łyżeczką kucharka, wystudzone rozłożyć na cieście, dodać plastry szynki konserwowej rozłożyć pokrojone cebule, paprykę, pomidory, mozzarellę, plastry sera, piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka na miodzie z morelą i śliwką 805

naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wodą i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 60 min, aż żeberka zmiękną. Miód (najlepiej w stanie płynnym) mieszamy z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Po 60 min gdy żeberka są już miękkie dodajemy powstały sos do naczynia żaroodpornego równomiernie rozkładając, obkładamy morelami i śliwkami. Całość zapiekamy jeszcze przez 20 - 30 min w piekarniku. Smacznego

lysygotuje.pl
PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE Z CHORIZO 127

mniejsze plastry. Chorizo kroję w cienkie plastry. Paprykę myję i kroję w plastry. Pizzę dokładnie wyrabiam. Blachę smaruję masłem a następnie posypuję bułka tartą. Przekładam ciasto. Smaruję koncentratem pomidorowym. Następnie kładę ser, cebulę, paprykę.,natkę oraz chorizo. Piekę ok 20 min w 200 stopniach. Po upieczeniu posypuję rukolą. Smacznego

Gotowanie Patki
Makaron z klopsikami 162

Klopsiki w sosie pomidorowym ..podane(...)makaronem..proste i pyszne danie. 50 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 jajko 1 czerstwa bułka sól , pieprz, wegeta mąka cebula czosnek 2 marchewki mały słoiczek koncentratu pomidorowego makaron Bułkę namoczyć w mleku.Mięso wymieszać z pokrojoną cebulą,jajkiem i odciśniętą bułką.Doprawić i wymieszać. Formować z mięsa kuleczki , obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.Cebul

Moje domowe kucharzenie
tortille na kolację... 146

mięsa i drobno posiekaną cebulą z czosnkiem na gorący olej włożyć mielone mięso, i smażyć mieszając, na koniec wsypać groszek konserwowy, wymieszać i wystudzić placek tortilli posmarować pikantnym sosem pomidorowym, nałożyć porcję mięsa, dodać pieczarki marynowane i zawinąć w roladki pokroić na porcje, można podgrzać w piekarniku lub mikrofali - smaczna na szybko kolacja...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza na kalafiorowym spodzie 213

wody. Masę kalafiorową wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i wyrównujemy na grubość ok ½cm.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 15 minut. Po podpieczeniu smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią, układamy pokrojone w plastry pieczarki, piórka czerwonej cebuli, kapary, oliwki i plastry mozzarelli. Piekarnik ustawiamy na 200st C i ponownie pieczemy pizzę

Kuchnia w czekoladzie
STEK CHILI W CZERWONYM WINIE 91

łyżeczka musztardy (niezbyt ostrej) PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Łodygę selera myjemy-kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, myjemy - drobno siekamy. Krok 2. Bulion zagotowujemy z czerwonym winem, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, cebulą oraz selerem - gotujemy 20 minut bez przykrycia. Krok 3. Do gorącej marynaty dodajemy musztardę, odstawiamy do ostygnięcia, następnie całość miksujemy na gładką masę. Krok 4. Steki myjemy

Moja Książka Kucharska