zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:182/1196)

Obiad jednogarnkowy. Gulasz z kurczaka w sosie na bazie pesto 289

podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone filety z kurczaka (w kostkę lub paseczki), mieszając podsmażamy. Doprawiamy słodką czerwoną papryką, mieszamy. Następnie dodajemy pomidorowe pesto ( użułam tego), doprawiamy pieprzem, solą ziołową, mieszamy i chwilkę smażymy. Kolejno dolewamy wodę, dodajemy suszoną bazylią, mieszamy. Na koniec dodajemy liście laurowe i gotujemy całość pod przykryciem

Słodkie okruszki
Pizza z pieczarkami 208

wykładam na blaszkę, lekko wałkuję i rozciągam rękami.  Pieczarki i cebule obieram, następnie kroję w plasterki. Następnie przesmażam na maśle.  Ketchup  miksuję z przyprawami i koncentratem pomidorowym.   Gotowym sosem smaruję ciasto. Wykładam przestudzone pieczarki, obsypuję tartym serem.   Piekę w 200 st C około 25 minut.  smacznego

Takie tam pichcenie
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 282

Podgrzewamy sos na małym ogniu, bez przykrycia i gotujemy przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Dosalamy i lekko pieprzymy do smaku.   Kończymy z bazą sosu –mocno pomidorową, krwistoczerwoną i delikatnie paprykową, ale doprawioną i wyważoną. Można go dalej wzbogacać i urozmaicać – świeżymi ziołami, dodatkowym czosnkiem, kaparami, oliwkami, pastą paprykową, pieczonymi warzywami. Albo zostawić w takiej formie

Karo in the Kitchen
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY 213

świeżego koperku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia. Sos: 1 szklanka passaty pomidorowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Wykonanie: Liście kapusty myjemy, umieszczamy w dużej misce lub garnku i zalewamy wrzątkiem

Jeść, by żyć w zdrowiu
Orientalne klopsiki wołowe w sosie pomidorowym z imbirem i kolendrą 198

sosie pomidorowym kojarzą mi się albo z domowym obiadem dla dzieci, albo ze spaghetti a la Zakochany Kundel. Tym razem trochę zaszalałam! Zarówno klopsiki, jak i sos pomidorowy przygotowałam na sposób orientalny, z czosnkiem, imbirem, kuminem, chili i kolendrą. Jeśli lubicie ostre dania z egzotyczną nutką, to przypadnie Wam do gustu. Klopsiki podałam z kaszą kus kus, która doskonale

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti z porem i smażonym tofu – palce lizać! 174

pomidorowy nie zawsze musi być klasyczny - moja propozycja na dziś spaghetti z sosem pomidorowym wzbogaconym porem i tymiankiem - pycha! Artykuł Spaghetti z porem i smażonym tofu – palce lizać! pochodzi z serwisu Vegan Taste

Vegan Taste
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY I PORA 224

takiego bigosu, bo jest ich już na blogu naprawdę sporo 😉 Składniki: 1 główka młodej kapusty 4 szt. pora (biała część) 2-3 pętka dobrej kiełbasy ok. 300 ml soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz sól ostra i słodka papryka olej zielenina Wykonanie:  Pora kroimy na talarki, smażymy na oleju około 5 minut po czym dodajemy pokrojoną na plasterki(...)kiełbasę. Kapustę szatkujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Następnie wodę odlewamy, do kapusty wrzucamy zawartość patelni, dodajemy sok pomidorowy, koncentrat i przyprawy. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu dosłownie 10 minut, aby smaki wzajemnie przeszły. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem lub natką

Walijskie Pichcenie
PIZZA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MIELONYM INDYKIEM 230

indyka 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Sól i pieprz Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:    Ciasto rozwijam i rozwałkowuję. Smaruję koncentratem pomidorowym. Mozzarellę odcedzam i rwę w kawałki. Natkę pietruszki myję i drobno siekam. Posypuję posmarowane ciasto. Na patelnię rozgrzewam olej. Dodaję mięso i przyprawy. Smażę na rumiano. Posypuję ciasto. Cebulę

Gotowanie Patki
Ajwar 169

wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy obrane bakłażany i paprykę. Kroimy ostre papryczki i dorzucamy do garnka. Całość blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, cząbrem, octem i papryką słodką. Stawiamy na średnim ogniu, gotujemy przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż nasza pasta zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych, dobrze osuszonych

PatiGotuje
Pizza (zdrowsza wersja) / Pizza (healthy version) 166

dokładnie ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Potem smażmy placki na patelni do naleśników. Mają być lekko zarumienione. Z tej ilości wychodzą 2 sztuki. Gotowe placki najpierw smarujemy sosem pomidorowym, a potem kładziemy resztę składników. Ja zrobiłam pizzę hawajską i pepperoni, ale rodzaj pizzy to kwestia smaku. Przygotowane pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut(...)pepperoni pizza , but the type of pizza is a matter of taste. Ready pizzas, we are put in a hot oven (200 degrees) and bake for 15 minutes. Sos pomidorowy / Tomato sauce: Składniki /  Ingredients: 1 puszka pomidorów / 1 can of tomatoes ząbek czosnku / clove of garlic 1 łyżeczka octu balsamicznego / 1 teaspoon of balsamic vinegar 1 łyżeczka bazylii

Projekty ze smakiem
Penne z fasolą i frankfurterkami 303

fasoli z cieciorką Bonduelle ok. 300 ml przecieru pomidorowego szczypiorek sól pieprz makaron penne starty parmezan 1. Frankfurterki kroimy w plastry. Podsmażamy na oleju. Kiedy będą rumiane zalewamy przecierem pomidorowym. 2. Dodajemy mix fasoli i dusimy przez kilkanaście minut. Sos doprawiamy pieprzem, solą i szczypiorkiem. Jeśli jest za rzadki, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. 3. Gotowy podajemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pulpeciki w sosie pomidorowym 212

Pulpeciki w sosie pomidorowym z marchewką(...)koniec gotowania można dodać śmietanę [ja akurat nie miałam]. 50 dkg  mielonego mięsa 2 cebule 2 marchewki 1 jajko 4 łyżki tartej bułki 1 szkl.bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól , pieprz listek ,ziele vegeta Zagotować bulion ,dodać do niego pokrojoną 1 cebulkę, obrane i starte na tarce marchewki oraz przyprawy  gotować.Do mięsa dodać jajko i bułkę tartą

Moje domowe kucharzenie
Gnocchi z ricottą, parmezanem i szpinakiem 112

łyżeczki formować z ciasta kulki i delikatnie kłaść na wrzątek.Gotować 3-4min, aż gnocchi wypłyną na wierzch. Cedzakową łyżką wyjąć kluseczki i przełożyć na talerz. Polać sosem pomidorowym, posypać obficie parmezanem. Smacznego! Artykuł Gnocchi z ricottą, parmezanem i szpinakiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Calzone z kurczakiem i pieczarkami 519

miarę równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy mniej więcej 20 cm, jeśli ciasto się klei podsypać trochę mąką. Na środku posmarować sosem pomidorowym lub ajwarem ( smarujemy tylko na środku aby brzegi były suche dzięki temu łatwiej będzie skleić pieroga). Przy jednym brzegu ułożyć kilka kawałków podsmażonego kurczaka oraz ok 2 łyżki podsmażonych pieczarek

Monia miesza i gotuje
Pasztet z soczewicy 228

cebulę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju. Dodać również drobno pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną, wymieszać je z soczewicą i koncentratem pomidorowym. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej przygotowaną masę i piec około 30-40 minut

wyzwania kuchenne