zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:177/1187)

Śledzie po cygańsku 61

wprowadzi do tej przekąski nieco warzywnej ostrości oraz świetnie połączy się z pozostałymi dodatkami. Jak zawsze zrezygnowaliśmy natomiast z sosu na bazie ketchupu. Używamy do tego passaty lub przecieru pomidorowego, z czego ten drugi sprawdza się lepiej ze względu na gęstszą konsystencję. Co ważne, jeśli masz ketchup naprawdę dobrej jakości, czyli bez zagęstników i skrobi modyfikowanej, możesz go użyć(...)Składniki: filety śledziowe à la matias: 500 – 600 g cebula: 2 – 3 szt. kawałek pora (tylko biała część) czosnek: 2 ząbki korniszony: 4 – 5 szt. przecier pomidorowy: 150 ml musztarda ostra: 1 łyżka miód: 1 łyżeczka bulion lub woda: 100 ml ocet spirytusowy 10 %: 1 łyżka ziele angielskie: 3 ziarna papryka słodka mielona: 1 łyżeczka papryka ostra

Kuchnia Na Wypasie
Faszerowane papryki po grecku 72

feta – bardzo greckie dodatki, które wpływają na śródziemnomorski klimat tego dania. A aby było jeszcze pyszniej i na bogato dodałam ciecierzycę, szpinak, a wszystko upiekłam w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych, soczystych pomidorków. Składniki (na 3 duże porcje): 3 duże czerwone papryki 400g mielonej wołowiny 100g makaronu orzo lub innego drobnego szklanka odcedzonej ciecierzycy 3 brykiety mrożonego, rozdrobnionego(...)łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku i mieszamy.   Upieczone papryki wyciągamy na chwilę z naczynia na talerz, uważając aby ich nie rozerwać. Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy. Wkładamy z powrotem papryki i nadziewamy je obficie farszem, z górką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut.   Po tym czasie danie jest gotowe. Upieczone papryki

Smaczna Strona
Lasagne ze szpinakiem 57

następnie ponownie włóż do piekarnika na ostatnie 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudź, krój i podawaj z listkami bazylii. Lasagne można podać też z sosem pomidorowym. Jeśli potrzebujesz dobrego przepisu na pikantny sos pomidorowy , skorzystaj z mojego.  SMACZNEGO! Artykuł Lasagne ze szpinakiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Domowy sos słodko – kwaśny 72

domowy sos słodko – kwaśny. Zapraszamy!   Domowy sos słodko – kwaśny Składniki   sok ananasowy 100 %: 1 szklanka ocet ryżowy 3,5 %: 2 – 3 łyżki sos pomidorowy: 1/4 szklanki cukier brązowy: 1/3 szklanki skrobia kukurydziana lub ziemniaczana: 1 łyżka sól: 1 łyżeczka (lub 1 łyżka sosu sojowego) olej: 1 łyżka posiekane nasiona zielonej papryki: 1 łyżka   Domowy(...)słodko – kwaśny Przepis   W misce wymieszaj sok ananasowy, 2 łyżki octu ryżowego, sos pomidorowy, cukier oraz sól lub sos sojowy. Mieszaj dokładnie, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie dodaj skrobię i mieszaj, aż pozbędziesz się ewentualnych grudek. Spróbuj, czy sos odpowiada Twoim oczekiwaniom smakowym. Jeśli jest według Ciebie zbyt mało kwaśny, dodaj nieco octu, jeśli zbyt mało

Kuchnia Na Wypasie
Wytrawny placek twarogowy – ponad 40g białka w 1 porcji 60

danie bardzo sycące, sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Pyszny! Składniki na 2 porcje (foremka 23x15cm): ser twarogowy półtłusty, 250g, 4 łyżki płatków owsianych, 1 jajko, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 100g sera mozzarella, 6 zielonych oliwek, mała czerwona papryka, 1/2 białej cebulki, szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano. Sposób przygotowania Najpierw ser twarogowy rozgnieć widelcem i wymieszaj go z jajkiem(...)stopni, funkcja góra-dół i zapiekaj przez 10 minut. W tym czasie pokrój warzywa i ser w kostkę. Po 10 minutach wyłóż podpieczony spód i posmaruj wierzch koncentratem pomidorowym. Następnie nałóż także warzywa i ser. Na koniec całość posyp suszoną bazylią i oregano. Ponownie włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Smacznego! Ten pyszny, twarogowy placuszek smakuje wyśmienicie

Natka Pietruszki
Taco nadziewane bataty na niedzielny obiad 64

taco nadziewane bataty. Uwielbiam takie danie, które składają się z wielu składników, ale i tak są proste w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Taco sos to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem mielonego i taco przypraw. Możecie dodać gotową mieszankę taco lub po prostu zrobić własną. To nic trudnego. Zawsze mam kmin rzymski, pieprz kajeński i koriander pod ręką(...)poniżej. Taco nadziewane bataty 4 porcje Składniki: 2 bataty, każdy około 500 g sół i oliwa 500 g mielonego z kurczaka 2 łyżki kokosowego oleju 1 łyżka przecieru pomidorowego 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu 1 cebula 1 czosnek solo 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżka wędzonej papryki w proszku

codojedzenia
Sos słodko – kwaśny domowy przepis 56

słodko – kwaśny. Zapraszamy!   Z czego zrobić domowy sos słodko kwaśny? Składniki   sok ananasowy 100 %: 1 szklanka ocet ryżowy 3,5 %: 2 – 3 łyżki sos pomidorowy: 1/4 szklanki cukier brązowy: 1/3 szklanki skrobia kukurydziana lub ziemniaczana: 1 łyżka sól: 1 łyżeczka (lub 1 łyżka sosu sojowego) olej: 1 łyżka posiekane nasiona zielonej papryki: 1 łyżka(...)zrobić domowy sos słodko – kwaśny? Przepis   W misce wymieszaj sok ananasowy, 2 łyżki octu ryżowego, sos pomidorowy, cukier oraz sól lub sos sojowy. Mieszaj dokładnie, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie dodaj skrobię i mieszaj, aż nie pozbędziesz się ewentualnych grudek. Spróbuj, czy sos odpowiada Twoim oczekiwaniom smakowym. Jeśli jest według Ciebie zbyt mało kwaśny, dodaj nieco

Kuchnia Na Wypasie
Duża pizza – sprawdzony przepis 143

sera – najlepiej mozzarella, u mnie dziś inny ser w kostce kawałek cebuli 3-4 plasterki drobiowej szynki kilka plasterków boczku 2-3 łyżki kukurydzy z puszki prosty sos pomidorowy do posmarowania pizzy Uwaga! Dodatki można dowolnie zmieniać. Przygotowanie: Do większego kubeczka wlewamy ciepłą wodę, wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę(...)piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy nasze ciasto i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Mi pomagały dzieci   Spód pizzy dziurkujemy widelcem, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy warstwą startego sera i układamy dodatki. U mnie lekko podsmażone plasterki boczku, podsmażone krążki cebuli, 3 łyżki kukurydzy i pokrojone plasterki drobiowej wędliny. Posypujemy całość resztą sera (niewielka ilość

Słodkie okruszki
Pasta ze szprotek i rolmopsy na imprezowy stół 78

powierzchni morza, w ławicach. Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym. Sa tez idealnym składnikiem różnego rodzaju past do chleba.       Pasta ze szprotek Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g szprotek 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku(...)olej do smażenia 1 jajko na twardo 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki gęstego majonezu sól pieprz   Wykonanie: Ryby czyścimy: patroszymy, odcinamy głowę i wyjmujemy kręgosłup. Dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Delikatnie osuszamy. Cebulę i czosnek kroimy drobno i szklimy na rozgrzanym oleju na patelni, następnie dodajmy szprotki. Smażymy przez 3-4 minuty. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Ryba po grecku – przepis teściowej 143

chlebem. Ryba po grecku – przepis teściowej Składniki: 500-600 g białej ryby: dorsza, mintaja, sandacza itp 4 marchewki 2 pietruszki ćwiartka selera 1 cebula słoiczek koncentratu pomidorowego (100 g) lub butelka sosu pomidorowego (700 g) 1 łyżka mąki olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól ok 400 ml wody Wykonanie: Filety(...)złoty kolor. Do cebuli dorzucamy warzywa, wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy warzywa pod przykryciem przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy koncentrat lub sos pomidorowy, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Sos warzywny przekładamy do salaterki, przykrywając rybę. Delikatnie mieszamy i gotowe! Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera

Wiszniówka
Pizza z papryczkami peperoni 140

Dodatki: 2 marynowane papryczki peperoni kilka plasterków krakowskiej suchej 1 mały kiszony ogórek (z tego przepisu ) piórka czerwonej cebuli starty żółty ser (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam) sos pomidorowy na spód listki świeżej bazylii do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, słodką czerwoną paprykę, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią(...)smarujemy delikatnie olejem, podobnie jak naszą dłoń. Wysmarowaną dłonią wyciągamy wyrośnięte ciasto na papier i ugniatamy formując kształt pizzy. Z tego przepisu wyjdzie jedna duża pizza. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy cienką warstwą sera, następnie układamy pokrojone papryczki peperoni, pocięta na pół plastry krakowskiej suchej, piórka cebuli i plasterki ogórka kiszonego. Dajemy resztę startego sera. Pizze wkładamy do nagrzanego

Słodkie okruszki
Zwykły bigos 110

jaką Wam podaję jest na wielki gar, dla wielu, wielu osób bo bigos świetnie się zamraża. BIGOS Składniki: - 5 kg kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych cebul - pieprz, wędzona papryka słodka, sól do smaku. - smalec do smażenia Na początek kroję kapustę kiszoną(...)tłuszczu z mięsa smażymy cebulę. Po usmażeniu cebuli, wszystko razem ląduje w garnku z kapustą. Co jakiś czas wszystko mieszamy, mieszamy i mieszamy. Po 2 - 3 godzinach dodajemy przecier pomidorowy i znów na małym ogniu bigosik sobie się dusi. Na sam koniec , kiedy kapusta jest miękka, mięso jest miękkie dodajemy przyprawy

Kuchnia Pełna Emocji