pieczonej. 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 g pieczarek 2 czerstwe bułeczki kajzerki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ok 2 łyżeczek soli bułka tarta tłuszcz do smażenia Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką(...)patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Dodać do mięsa razem z usmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć
https:KKuchniaMniamporcje): 3 garście (kobiece) suszonych grzybów 300 g mąki chlebowej 15 g świeżych drożdży ok. 170 ml ciepłej wody pół łyżeczki cukru łyżeczka suszonego cząbru mały słoiczek sosu pomidorowego ok. 18 dag mozzarelli cebula pół łyżeczki suszonego rozmarynu olej rzepakowy sól Grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 20 minut. Odcedzić. Odstawić do ostudzenia. Drożdże wkruszyć do ciepłej wody(...)koło o średnicy ok. 40 cm, formując wokół wyższy rant. Ciasto przełożyć na blachę. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Grzyby pokroić w paski. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na sosie rozłożyć mozzarellę, cebulę i paski grzybów. Całość oprószyć solą i rozmarynem. Polać delikatnie olejem rzepakowym. Pizzę wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni i piec 20 minut
Weekendy w domu i ogrodziepojedynczych kokilkach, aby każdy miał swoją porcję, ale można ją też przygotować w większym naczyniu. 1 cebula 1 marchewka 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy do smażenia papryka słodka mielona tymianek pieprz ziołowy pieprz czarny sól PUREE ZIEMNIACZANE: 700 g ziemniaków ugotowanych 1/2 szklanki(...)rozgrzać olej i obsmażyć jarzyny. Zalać wodą, tak aby je przykrywała i dusić około 15 minut, aż zmiękną. Kiedy woda odparuje, dodać mięso mielone i stale mieszając wlać przecier pomidorowy oraz rozgniecione ząbki czosnku. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać mrożony groszek i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około 3 minutach. Sos mięsny przełożyć do kokilek
https:KKuchniaMniamkontrast całej przystawce. Składniki: 4 placki tortilli (są średnie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki „Relish” 200 g – zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie może sos pomidorowy, przecier pomidorowy) około 16 plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę) świeżo zmielony pieprz mielone oregano tarty drobno ser gran
Zasmakuj KuchniSkładniki : 80 dag filetu białej ryby (morszczuk, dorsz,...) u mnie morszczuk 2 większe marchewki 1 średni korzeń pietruszki kawałek selera (wagowo tyle co pietruszki) 2 średnie cebule szklanka przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu mąka masło klarowane do obsmażania sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Filety ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, osolić(...)paski ( ja użyłem szatkownicy ) i w garnku zalać je niedużą ilością wody, posolić, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i całość ugotować. Do ugotowanych warzyw dodać przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem. Zalewa powinna mieć teraz dosyć wyraziste smaki ponieważ ryba część tych smaków przejmie w efekcie czego smak będzie łagodniejszy. Tak przygotowanym sosem
Mechanik w kuchnipaprykową s.Marii?;) Jeśli nigdy takiej nie jedliście, zachęcam Was do jej przygotowania. Sałatka jest inna niż wszystkie ryżowe jakie jadłam do tej pory. Kolor i smak zawdzięcza dodatkowi koncentratu pomidorowego i zalewy z ogórków. Jak można się domyślać jest lekko kwaśna. Za sprawą papryk i ogórków jest chrupiąca, a dzięki ryżowi właśnie i kiełbasie krakowskiej również bardzo sycąca. Najlepiej smakuje(...)nieduży seler (u mnie kawałek około 160g) 2 małe cebule 6-7 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 200 g kiełbasy krakowskiej suchej 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego około 1/2 szkl. zalewy z ogórków (dałam ciut mniej) 2-3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz, cukier kilka kropli sosu tabasco natka pietruszki do dekoracji
Smaki Na TalerzuZdrowsza wersja pizzy, po przygotowana na bazie mąki orkiszowej. Za to z mnóstwem pyszności w kolorach jesieni. Dynia, pomidory i jarzębina - coś pysznego! A do tego korzenny sos pomidorowy. Polecam :) SKŁADNIKI (2-3 okrągłe pizze) ciasto 3,5 szklanki orkiszowej jasnej 1,5 szklanki letniej wody 7g suchych drożdzy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 lyżki oliwy sos 300ml(...)passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki cukru muscovado 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cynamonu 3-4 goździki 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz dodatki kawałki pieczonej dyni (ok 100g) konfitura z jarzębiny 2-3 pieczarki 1 pomidor 1 szalotka szynka parmeńska lub boczek ok 50g tarta mozarella
DefinicjaSmakuZapiekanka z ryżem z sosem pomidorowym z dodatkiem zielonej soczewicy Zazwyczaj robię zapiekanki z makaronem, ale kiedy makaronu brak w domu, a za to dużo ryżu postanowiłam zrobić zapiekankę z ryżu. Efekt? Powstała na prawdę bardzo dobra a zarazem zdrowa, i treściwa zapiekanka. Parę składników starczyło aby powstało pyszne danie. Jeśli jesteś miłośnikiem ryżu to danie na pewno(...)się spodoba. Zapraszam Przepis: (dla 4 osób) Składniki: 200 g ryż basmati 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml wody 60 g koncentratu pomidorowego 100 g zielonej soczewicy zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili, Wykonanie : 1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 3. Cebulę obieramy i kroimy
Mój pomysł nacierpliwych. Pizzerinki są puszyste i bardzo smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity - salami, mozarella i czarne oliwki. Do pizzy polecam drakula drink (przepis tutaj ), pyszny i zdrowy sok pomidorowy. Zapraszam do zabawy! Składniki na ciasto (12 sztuk): 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 115 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka(...)drożdży instant Składniki na sos do pizzerinek: 3 łyżki przecieru pomidorowego 3-4 łyżki wody 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy suszone oregano Doatkowo: około 90 g czarnych okliwek 12 plasterków salami Wykonanie: składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem do momentu, aż nie będzie się lepić. Przykryć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krótko zagnieść, po czym odrywać z niego kawałki o wadze około 42 g. Każdy kawałek ciasta rozwałkować lub spłaszczyć i rozciągnąć na równe placki. Każdy z nich posmarować koncentratem pomidorowym, zachowując odstęp od brzegu. Następnie posypać koncentrat odrobiną ziół prowansalskich i nieco większą ilością oregano. Na połowie placka (zachowując nadal odstęp od brzegu) ułożyć dwa kawałki szynki, odrobinę szpinaku
Passions hobbies lifeZakończyłam już przetwory ogórkowe. W tym roku znowu zrobiłam nową sałatkę. Obrodziła mi żółta fasolka szparagowa więc zrobiłam sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie. Coś nowego(...)smacznego na zimę. składniki: 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli zalewa 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 200 g koncentratu pomidorowego, u mnie koncentrat Reypol 4 łyżki soli 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu Fasolkę szparagową dokładnie umyć i osączyć. Odkroić końcówki. Gotować w osolonym wrzątku ok 15-20 minut aż fasolka
Monia miesza i gotujeProste i pyszne danie, które Wam na pewno zasmakuje. Mięsne nadzienie, sos pomidorowy i mozzarella łączą się idealnie ze smakiem cukinii. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. SKŁADNIKI 3 duże cukinie 1 mała cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 4-5 ząbków czosnku 3 garście miąższu z cukinii(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kulka mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli, oregano WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć folią aluminiową. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć z miąższu, po czym przełożyć na blaszkę, włożyć do piekarnika i piec 20 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
Passions hobbies lifestylu. Obowiązkowo posypane startym parmezanem. Polecam ;) 200 g makaronu penne 1 cebula dymka 3 ząbki czosnku 1 bakłażan 2 pomidory 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 100 g oliwek czarnych 50-100 g parmezanu sól pieprz czarny bazylia oregano oliwa z oliwek Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu (11 minut). Makaron(...)pozostawiając oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mięso i stale mieszając rozdzielać na mniejsze części. Jak tylko lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, bakłażana i oliwki. Dusić przez parę minut i w miarę potrzeby można dolać wodę spod gotowanego makaronu. Doprawić pieprzem, solą i dużą ilością oregano i bazylii. Na wierzch
https:KKuchniaMniamodrobinę zimnej wody. Wlewam do gotującego się wywaru z pulpetami. Sos nam się zagęści. Dodaję natkę pietruszki. Podaję z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Artykuł Klopsiki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plzarumienić. Wtedy dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się nie zeszkli. Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą i gotujemy razem aż fasola nie będzie zupełnie miękka. Doprawiamy fasolkę koncentratem pomidorowym, pieprzem, solą i dużą ilością majeranku. Obrany czosnek rozgniatamy trzonkiem od noża i dorzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze parę minut. Na patelni, na której smażyliśmy wcześniej kiełbasę roztapiamy łyżkę
Dieta bez mleka