ząbek czosnku przekładamy do garnka z sosem pomidorowym, doprawiamy solą prowansalską i pieprzem młotkowanym z kolendrą, dodajemy cukier, gotujemy, aż wszystko zmięknie. Doprawiamy sos oregano, wlewamy oliwę, sok pomidorowy, ponownie gotujemy przez kilka minut cały czas mieszając, sos powinien być już gęsty, ale większość warzyw powinna być widoczna, nie mogą tworzyć jednolitej papki. Gorący relish przekładamy do słoików, dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym , który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam(...)oleju. Gołąbki zalewamy 1 szklanką rosołu. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 25 minut aż gołąbki będą miękkie. Gołąbki podajemy z sosem śmietankowo-koperkowym, ale będą również smakować z sosem pomidorowym, czy też bez niczego. Smacznego. The post Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnastępnym razem dodam całą puszkę, fasoli wcale nie było za dużo 2 małe pętka kiełbasy śląskiej (180g) 1/2 dużego pętka kiełbasy jałowcowej podsuszanej (100g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 150ml soku pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka soli cebulowej (dostępna w sklepie SKWORCU ) Przygotowanie składników: Cebulę obrać(...)trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby cebula się nie przypaliła. Dodać pomidora i poddusić kolejne 5 min do zagotowania. Dorzucić fasolę czerwoną. Dołożyć koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 15 minut - lub dłużej - aż warzywa będą miękkie. Im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo
Grunt to przepis!udka bądź podudzia kurczaka 4 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżka sosu cajun 1 łyżka sambal oelek pół łyżeczki soli szczypta pieprzu, kuminu, chili w płatkach Passatę pomidorową, sos cajun, sambal oelek, sól i inne przyprawy mieszamy w miseczce. Następnie dokładnie nacieramy marynatą udka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Potem pieczemy w piekarniku przez około
Mango Papajapół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek na sos: 6 łyżek passaty pomidorowej łyżka suszonego oregano łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku(...)smaku. Gdy ciasto już podrośnie, wyjąć je z miski i ponownie chwilę pougniatać, podzielić na dwie części. Obie rozwałkować i wyłożyć na blaszkach nasmarowanych oliwą i posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć najpierw mozarellę, potem anchois, oliwki i cebulkę. Wsadzić do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę i piec 8-10 minut
wyzwania kuchennełyżeczka garam masala sok wyciśnięty z połowy limonki sos: 200 g jogurtu naturalnego 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka garam(...)najmniej godzinę. Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć na patelni lub zgrillować. Na innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć uważając, aby się nie spaliły. Dodać passatę pomidorową, kurkumę, garam masalę i całość krótko poddusić. Wlać jogurt i doprawić do smaku przyprawami. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Do gotowego sosu wrzucić usmażone mięso i krótko podgrzać
wyzwania kuchennejakoś nie chciało bawić w ruloniki, postanowiłam przygotować enchiladę w formie tortu z tortilli. No i nie miałam też papryczki chili, zamiennikiem było mielone chili i to w zalewie pomidorowej. Jak to mówią, cel uświęca środki... Enchiladas con carne 3 tortille 400g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w zalewie z chili 1 mała puszka pieczarek 1/2 puszki kukurydzy(...)zredukuje. W osobnym naczyniu lekko podsmażyłam pieczarki oraz kukurydzę. Warstwa warzywna Foremkę wysmarowałam lekko oliwą i położyłam na niej 1 płat tortilli. Na nim mięso z sosem pomidorowym, posypałam startym serem żółtym i znowu płat tortilli. Tym razem rozłożyłam pieczarki z kukurydzą i znowu zasypałam serem żółtym. Na wierzch położyłam 3 tortillę i lekko oprószyłam pozostałym serem
bastalenadzieciństwa. Dla jednych jest to marchewka z groszkiem , dla drugich pomidorowa , a inni drżą na samą myśl o owsiance. O ile ja z marchewką problemów nie miałam, pomidorową uwielbiam, o tyle tej ostatniej jakoś specjalnie nie pamiętam. Być może rodzice oszczędzili mi tej traumy? Dzisiejszym wpisem postaram się obalić mit o "złej" owsiance, a to za sprawą małego
bastalenaDziś odrobina smaków włoskich. Zapraszam na makaron cannelloni z pysznym sosem pomidorowym, mięsem mielonym , warzywami, beszamelem i szynką włoską. Zapiekanka wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna z chrupiącym wierzchem z sera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej! Cannelloni z mięsem mielonym(...)bakłażanem i szynką włoską Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego ½ bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych pomidorów 8-10 sztuk pieczarek 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 średni pomidor 6-7 plastrów szynki włoskiej 1 łyżka sosu worhestershire zioła prowansalskie papryka słodka ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej sól
Mania Gotowaniamoim propozycji podania makaronu muszli. Moja ukochana szynka parmeńska i trzy ulubione sery… pycha J Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami Składniki: Sos pomidorowy: 100 ml pomidorów z puszki 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku ½ papryczki chili 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru(...)sera mozzarella (lub zwykły żółty ser) 70 g sera pleśniowego 100 g sera Raclette (lub inny ser o intensywnym aromacie) garść świeżej rukoli Przygotowanie: Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę, papryczkę chili i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, chili i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy
Mania Gotowaniajeszcze raz dokładnie dociskamy a farsz nie wypłynął podczas gotowania. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy. Pierożki wkładamy do wrzątku i gotujemy około 4 minuty. Podajemy z sosem pomidorowym posypane parmezanem. Zapraszam do obejrzenia instruktarzu którym kierowałam się przy formowaniu pierożków (rozpoczyna się od około 20 minuty) MasterChef US Season 4 Agnolotti
Mania Gotowaniasoli i pieprzu jeden pomidor (obrany ze skórki i bez pestek) mała szalotka ząbek czosnku kilka gałązek bazylii oliwa z oliwek łyżka masła Na początku zajmijmy się przygotowaniem salsy pomidorowej. Pomidora (obranego i pozbawionego pestek) kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Szalotkę, czosnek i bazylię również siekamy bardzo drobno i mieszamy z pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem(...)masie jajeczno-mlecznej i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy po około 2-3 minuty na średnim ogniu z każdej strony- tak by się nie przypaliły. Podajemy z salsą pomidorową. Smacznego
Mango Papajabardzo uniwersalny, gdyż można je podawać na różne sposoby. Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym oraz klopsiki z ryżem. Klopsiki w pikantnym sosie lutenica są też lekkie i puszyste, do tego szybkie w przygotowaniu. A najważniejsze, że klopsiki są bardzo smaczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSpaghetti kojarzy mi się przede wszystkim z sosem pomidorowym. U nas w domu było to takie danie na leniwą niedzielę. Mama prawie co tydzień gotowała makaron z sosem pomidorowym. Można powiedzieć, że była to jej weekendowa specjalność:) Ja tym razem do spaghetti zrobiłem sos śmietanowy. No może prawie śmietanowy – zawsze zastępuję śmietanę jogurtem naturalnym. Dodałem też starte jabłko
Gotuj z Misiemkiełbasy z białym pieprzem) 2 cebule 1 zieloną paprykę 2 małe ząbki czosnku 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem puszkę czerwonej fasoli (200-250 g) ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku olej do smażenia Do dipu: 200 g kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego) 1 cebulkę dymkę(...)zmiękną, przekładamy je do miseczki. Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem naprawdę odrobinę i smażymy na nim kiełbasę. Kiedy jest już równomiernie usmażona, z powrotem dokładamy warzywa, a także koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Odstawiamy do ostygnięcia. Moja pyszna kiełbaska prosto z Hiszpanii :) Dip możemy przygotować od razu, gdy skończymy przyrządzać farsz. Wtedy smaki lepiej się
Ratunku obiad