zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:158/1187)

Dorsz i śledź z cebulowo-paprykowym sosem 179

piórka i podsmażamy na oleju, chwile później do cebuli dodajemy paseczki papryki, dolewamy odrobinkę wody i dusimy aż do miękkości. Na sam koniec dajemy pastę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem oraz gorczycą i estragonem. Chwile dusimy i sos gotowy. Podajemy z rybką i ziemniakami. Dekorujemy koperkiem albo bazylią.rybka w czerwonym sosie

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 162

rukoli i świeżej mięcieoliwa do smażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa

Bon Appetit Małgorzaty
Soczewica na ostro z dynią, szpinakiem i z pokruszoną fetą 193

kostkę. Na rozgrzanym maśle i oleju podsmażamy cebulę i czosnek, po czym dodajemy paprykę. Chwilkę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili (albo chili w proszku), przecier pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Potem dodajemy pomidory wraz z sokiem z puszki, soczewicę, oraz dynię pokrojoną w kostkę. Dodajemy listki laurowe, sól, pieprz. Gotujemy ok. 20 min od czasu do czasu

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki bez zawijania 234

mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym.**Można też usmażone gołąbki zalać sokiem pomidorowym (750 ml), doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gotować przez 40 minut. Pod koniec należy zdjąć pokrywkę, by sos się zagęścił.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba po grecku 305

Składniki: 500 g filetu z dorsza 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule białe 1 pietruszka 1 seler 3 marchewki 250 g suszonych pomidorowych suchych (bez zalewy) garść żurawiny 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól, pieprz, papryka słodka, cytryna 1 liść laurowySposób przyrządzenia: Każdy filet posypać(...)Cebulę zeszklić, dodać liść laurowy, warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Dusić  na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut.Można dodać 1/3 szklanki wody. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, przyprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki razem z żurawiną dodać do całości. Pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Rybę przełożyć na półmisek

pieprzny smaczek
PASTA ŚLEDZIOWA 198

(konserwa)- 4 łyżeczki musztardy delikatesowej- 3 łyżki Delmy z masłem- pieprz czarny- cukier- przyprawa "Kucharek"Sposób przygotowania:Do miseczki wkładamy śledzia (bez ości) z całym sosem pomidorowym z konserwy. DOdajemy musztardę oraz Delme z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem, cukrem oraz "Kucharkiem" do smaku i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Krewetki z makaronem paccheri - paccheri con i gamberoni 185

odparowac alkohol.Dodać 400 g przecieru pomidorowego, sól do smaku i gotować przez 15 minut.Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu połączyć z sosem pomidorowym. Podawać na gorąco posypujac świeżo pokrojoną natką pietruszki.SMACZNEGO

zielonacukinka
Perliczka w occie - Faraona al Aceto 151

Kiedy mięso jest już ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek. Podawać

Stare Gary
Gulasz wołowy po francusku czyli boeuf bourguignon 191

krótko podsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z ziemniakami, albo z dobrą bagietką

Stare Gary
Szpinakowe kluski z ricottą 153

Miałam szpinak, miałam domowy serek a la ricotta, wyszły bardzo smaczne kluski. Podałam z pomidorowym sosem, ale można je po prostu polać oliwą i posypać parmezanem.Przepis ze strony BBC Good Foodskładniki (4 porcje)200 g młodego  szpinaku, opłukanegomała garść liści pietruszki, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, zgniecione 140 g serka(...)gotować jeszcze ok 1 - 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.  Podawać kluski na ciepłych talerzach skropione oliwą z oliwek i posypane parmezanem, z dodatkiem np rukkoli, lub z sosem pomidorowym . Smacznego

Stare Gary
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 183

patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia.  W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków  (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków i bakłażan. Wolnowar przykryć i ustawić

Stare Gary
Makaron z sosem z surowej kiełbasy 167

kiełbasę i smażyć  na średnim ogniu, aż  zrobi się równomiernie brązowa.Dodać  czerwoną cebulę, czosnek i kapary, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową i wino. Dodać pozostałe przyprawy, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu

Stare Gary
Knedle ze szpinakiem 141

sprawdzony sposób czyli puree ziemniaczane.Składniki  (na ok 16 klusek)ciasto120 g puree ziemniaczanego Perła  - 1 opakowanie1 i  1/2 szklanki wody100 - 120 g mąkiłyżka suszonych pomidorowych płatkówfarsz250 g szpinaku4 ząbki czosnku50 g szynki suszonej1/2 cebuli80 g serka koziego (lub pół na pół z białym)sól, pieprz, chili do smakuPrzygotowaniePuree ziemniaczane zalać, mieszając,  gorącą wodą(...)kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre.Do wystudzonego puree dodać jajko, płatki pomidorowe, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Nie powinno być zbyt twarde, ale też nie powinno się zbytnio  kleić. Ciasto dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałek

Stare Gary
Pasta z makreli z papryką 152

skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z majonezem. Cebulę i koperek posiekać, dodać do ryby. Wymieszać z pastą paprykową i pomidorową oraz płatkami chili. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Stare Gary
krewetkowe saganaki 131

wyjąć, a  na  patelnię   wlać  ouzo by odzyskać wszystkie smaki. Teraz można  oderwać główki i ogonki i ponownie wrzucić krewetki na patelnię.Wlać sos pomidorowy   i delikatnie wymieszać z krewetkami . Posypać  pokrojonym  w kostkę serem feta, Przykryć i gotować jeszcze przez 3-4 minuty, aż feta lekko roztopi. Jeżeli robimy pojedyncze porcje(...)rozdzielamy sos pomidorowy z krewetkami pomiędzy naczynia do zapiekania, posypujemy fetą , a następnie wstawiamy na chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut, ser ma się tylko lekko roztopić )Udekorować danie  posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Dobrze smakuje z kieliszkiem ouzo. Smacznego

Stare Gary