pół kilo pieczarek olej sól, pieprz Jak robimy : Wołowinę kroimy w kostkę (raczej grubą), obsmażamy na oleju (obsmażamy, nie dusimy!), następnie wrzucamy do naczynia (garnka) żaroodpornego , wraz z koncentratem pomidorowym, winem, półtora szklanki bulionu, liściem laurowym i czosnkiem i wstawiamy do piekarnika na 3h w temperaturze około 160 stopni. Cebule kroimy grubo na półksiężyce i gotujemy 4-5 minut
Snejkusiowe Przepisywszystko chcieli nim polewać :) Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy Składniki: 3 kg cukinii (obranej i bez pestek) 1 kg cebuli 4 papryki czerwone 800 gram przecieru pomidorowego (dałam 700 gram przecieru i 100 gram koncentratu pomidorowego) 2 garści soli do przetworów 4 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu 2 kopiaste łyżeczki(...)warzywa do uzyskania papki około godzinę mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły. Następnie dodajemy cukier i ocet - gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - gotujemy kolejne 20 minut. Zestawiamy z gazu i studzimy, a potem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy Po zmiksowaniu nalewamy do słoików, butelek
Pyza i Surówkawłasnym 100 g sera żółtego pomidorki koktajlowe rukola 1/2 małej cebuli Dodatki do pizzy: Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce. Sos pomidorowy: puszka pomidorów 10 suszonych śliwek 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: Cebule(...)czosnek, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i zblenderować na sos. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, brzegi zawinąć. Nałożyć sos pomidorowy. Nastepnie nakładamy tuńczyka, pomidorki koktajlowe oraz ser żółty. Wkładamy do piekarnika i w 180 stopniach pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, nakładamy rukolę. Smacznego! Źródło
Moja Galeria Smakukaszą , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym .Ustawić wolnowar . Pod koniec dodać śmietanę
Moje domowe kucharzenieNaprawdę, ale to naprawdę nie znam osoby, która nie lubiłaby makaronu z sosem bolońskim :) Na ten poczciwy pomidorowy sos z mięsem mielonym, ziołami i czosnkiem jest tak wiele przepisów, że ciężko odnaleźć te właściwą, oryginalną recepturę. Więc i ja chciałam podzielić się z Wami moją prywatną, najulubieńszą i najprostszą recepturą na ten sos, która jest dla mnie taką swego rodzaju(...)bazą, do której w zależności od nastroju dodaję jeszcze inne składniki :) Gwarantuję, że jest pyszny :) SKŁADNIKI (4 duże porcje) 250g mielonej wołowiny 500 ml passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów pelatti 5 ząbków czosnku 2 małe cebule 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego) 3-4 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka
DefinicjaSmakupokroić w plastry i podsmażyć na oleju.Pieczarki pokrojone w ćwiartki i cebulę w piórka razem z marchewką poddusić na oleju.Przygotować sos:wodę wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami.W wolnowarze układać na przemian warstwę mięsa i pieczarek z cebulą.Zalać sosem i gotować do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzeniestopni i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny, na ostatnie 20-30 minut, zdejmujemy pokrywkę (i możemy nieco zwiększyć temp.). Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym – gotowym, lub wykonanym samodzielnie (opis w jednym z kolejnych wpisów). Artykuł Pieczone gołąbki pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...Dzisiaj mamy dla Was nową propozycję na szybki i mało wymagający obiad. Nowy pomysł na pulpeciki w sosie pomidorowym - z bakłażanem, wędzoną papryką i papryczką chipotle. Wcześniejszą propozycję na pulpeciki znajdzie TUTAJ . I jeden i drugi przepis ogromnie polecamy :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1 duże(...)tartej, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 cebula, 1 średnia marchewka, 1-2 łodygi selera naciowego 1 mniejszy bakłażan 1 puszka pomidorów, 1 karton przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu warzywnego, 1 papryczka chipotle w sosie adobo, sól, pieprz ew. czosnek, suszone zioła Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wbić jajko
Plate of JoyUwielbiam robić zapiekanki. Są proste w wykonaniu, nie zabierają wiele czasu, a zwierają wszystko co lubię: kawałki mięsa, pomidorowy sos i ziemniaki lub makron. Ponadto wszyscy moje domownicy je zajadają bez słowa skargi :) Tym razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych. Polecamy póki sezon(...)glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, ostra papryka, oregano Na puree: 1 mały kalafior 4-5 ziemniaków 2 łyżki masła (fantastyczną
Kolizje Smakówczosnku 1 puszka pomidorków pelati 1 mała marchewka 2 łodygi seleru naciowego 1 łyżeczka bazylii, oregano przyprawy sól, pieprz, ostra i słodka papryka 1 łyżka oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietanki 30% listonic_name = "Makaron z sosem warzywnym (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 średnie czerwone cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorków pelati 1 mała(...)marchewka 2 łodygi seleru naciowego 1 łyżeczka bazylii, oregano przyprawy sól, pieprz, ostra i słodka papryka 1 łyżka oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietanki 30% " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cebulkę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i smażymy na oliwię do zeszklenia. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler naciowy. Podlewamy lekko
CoolinarniePLNiezwykle proste i lubiane przez moich domowników pulpeciki w sosie pomidorowym , to jeden z najbardziej popularnych sposobów wykorzystania mięsa mielonego. Składniki: pulpety: ok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina 1 jajko 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/ 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki(...)smaku i starannie wymieszać. -Mięso wstawić na kilkanaście minut do lodówki. W międzyczasie….. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i lekko podsmażyć/ nie przypalić/. - Usunąć czosnek, wlać przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu przez kilka minut. -Schłodzoną masę mięsną wyjąć z lodówki i uformować z niej małe okrągłe pulpeciki. -Każdą kulkę obtoczyć
Zakamarki mojej kuchniczosnku szczypta soli szczypta pieprzu szczypta tymianku szczypta oregano Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć. Przekroić na mniejsze kawałki np. tak po 2 kości. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem pomidorowym i miodem.Do marynaty dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw, dokładnie wymieszać. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie obtoczyć w marynacie, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki
Krakowskie smaki AniSchab z chrzanem i delikatną nutą pomidorową okazał się strzałem w 10;) Roladki są bardzo miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Idealnie spiszą się podczas ważnych domowych uroczystości, gdy nie możemy całego czasu spędzać w kuchni. Można je przygotować wcześniej(...)później przygrzać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (nie stracą na swoim smaku ani wyglądzie). Polecam bardzo;) Ciekawe jak Wam posmakują:) Składniki: 5 plastrów schabu łyżeczka przecieru pomidorowego 10 dag tartego żółtego sera 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki tartego chrzanu bułka tarta wegeta olej do smażenia Wykonanie: Schab wymyć, osuszyć i rozbić na cienkie
Krakowskie smaki Animięsa wieprzowego (może być mielone)* 25 dag pieczarek* natka pietruszki* 20 dag żółtego sera* sól, pieprz** 1 mała marchewka ** 1/2 pietruszki** kawałek nieduży selera** mała cebulka** koncentrat pomidorowy** ketchup** łyżeczka cukru** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego ze słoikaSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu.(Warzywa i pieczarki obrać, umyć i osuszyć. Warzywa(...)blendera lub zmielić w maszynce, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pieczarki, (warzywa i) wszystko razem podsmażyć, podlać nieco wodą i dusić ok.15 min, (następnie dodać ok.3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki ketchupu i niepełną łyżeczkę cukru. Wszystko razem wymieszać doprawić solą i pieprzem, jeżeli za mało kwaśne dodać jeszcze koncentratu pomidorowego.)Jeżeli dodajemy gotowy sos należy opuścić
Mix smakumięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku minutach wlewamy gorący bulion, sos pomidorowy, koncentrat i dalej dusimy.Łączymy składniki z obu naczyń, doprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2 godziny.Moje posty
Słodka Strona