przepis na pizzerinki z serem żółtym i szynką. Składniki (na około 14szt): 1 płat ciasta francuskiego 150g sera żółtego 150g szynki Ketchup około 3-4 łyżki, lub przecier pomidorowy Oregano Ostra papryka w proszku Przygotowanie: Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem, lub przecierem pomidorowym, zostawiamy nieposmarowany 4 – centymetrowy pas ciasta z jednej dłuższej strony, na który też
Księga-Smakułyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki mleka owsianego rozcieńczonego wodą (pół na pół) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki tymianku Sos pomidorowy do pizzy: 1/2 puszki pomidorów krojonych (200 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki cukru 2/3 łyżeczki soli pieprz do smaku(...)Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrasta możemy zająć się przygotowaniem sosu do pizzy. Na patelnię wrzucamy pół puszki pomidorów, dodajemy olej, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, sól, cukier i pieprz. Wszystko mieszamy dokładnie i podgrzewamy. Dusimy razem przez około 3 minuty i zostawiamy do wystygnięcia. W sosie mogą pozostać kawałki pomidorów. Nie musi być
Dieta bez mlekaobiad. Właściwie kilka składników i gotowe! W sam raz do lampki czerwonego wytrawnego wina, które...w tym daniu będzie nam akurat potrzebne! Składniki makaron penne butelka lub dwie,sosu pomidorowego najlepiej w wersji RUSTICA garść świeżej bazylii opcjonalnie kiełbasa biała dobrej jakości, soczysta i aromatyczna drobno pokrojona czerwona lub biała cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku chlust(...)kokosowego, a na rozgrzany wrzucamy białą kiełbasę i drobno pokrojoną cebulę. Smażymy delikatnie, następnie dodajemy chlust czerwonego wina.Zamykamy pokrywkę i dusimy. Kiedy alkohol wyparuje dodajemy bazylię i zalewamy sosem pomidorowym. Solimy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Przykrywamy i na malutkim ogniu dusimy około 1 godziny. Jeśli pomidory wydają nam się za kwaśne ( można to wyczuć już na początku) , to dodajemy
Z Kuchni Do Kuchnitakiej ryby zajmuje dosłownie kilka chwil, do tego pieczone ziemniaki i już jest gotowe pyszne danie. Ryba wcale nie musi być nudna, tym razem pokombinowałam z kombinacją sosu pomidorowego i świeżego koperku. Ryba zasmakowała całej mojej rodzinie. Na pewno nie raz jeszcze przygotuję ją na obiad, a kto wie może zagości na moim Wigilijnym stole ;) Składniki: * 700 g dowolnego(...)fileta ryby (u mnie dorsz) * 1 cebula * 1 marchewka * garść posiekanego świeżego kopru * 2-3 łyżki ketchupu pikantnego * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * olej do smażenia ryby * mąka do panierki * sól * pieprz * przyprawa do ryby (użyłam Skworcu) * odrobina wody Wykonanie: Filety z ryby rozmrozić, dobrze osuszyć. Posypać je solą, pieprzem i przyprawą do ryby, panierować w mące i usmażyć
Zrób to smaczniePyszna, klasyczna potrawa znana chyba praktycznie w każdym domu. Lekko słone matiasy bardzo fajnie komponują się z pomidorową słodko-kwaśną zalewą. Dodatkowo smak potrawy wzbogacają konserwowe ogórki i papryka. Wygodą jest fakt, że takie śledzie możemy zrobić kilka, a nawet kilkanaście dni przed planowaną imprezą, bo im dłużej postoją w lodówce(...)zalewa porządnie przykryła śledzie, ja podwoiłam ilość wszystkich składników) 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz sól do smaku 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego Wykonanie: Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku ok 2-3h. Po wymoczeniu kroimy
Walijskie Pichcenieskórki lub z puszki 5-6 pomidorków suszonych bez zalewy puszka fasoli czerwonej ząbek czosnku 20 dag startej mozzarelli 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka smalcu pieprz, sól, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka majeranku, garść posiekanej świeżej kolendry lub zielonej pietruszki Sposób przyrządzenia: Mąkę przesypać do miski, dodać sól, cukier, drożdże. Wymieszać(...)krążek napełniać łyżeczką farszu, skleić brzegi. Ułożyć na blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec w 180 stopniach na termoobiegu ok. 30 min do zarumienienia. Podawać z sosami: koperkowym, czosnkowym, pomidorowym SMACZNEGO
pieprzny smaczekWiększość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jagnięciny -tagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha 100 g rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej(...)Użyj głebokiej patelni, najlepiej żeliwnej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej bulion rozmieszany z pomidorowym przecierem i octem. Dodaj odcedzoną surową ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj tagine na małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania
codojedzeniamalaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu. Wegańska pasta pomidorowa: Składniki: 200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 20g oleju kokosowego 1 łyżeczka przyprawy curry 80ml wody lub wywaru warzywnego 2 łyżki orzeszków piniowych
kuron.com.plwersji wegetariańskiej ze szpinakiem. :) Potrzebujemy: Beszamel: 3 łyżki masła klarowanego , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata 3 łyżki mąki pszennej 750 ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos mięsno - pomidorowy: 700 g karkówki wieprzowej 1 cebula 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek szałwia 2 łyżki sosu sojowego , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata Ponadto: 1 opakowanie makaronu typu(...)dodaję już żadnego tłuszczu. Przesmażamy je około 15 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość dusimy jeszcze około 15 minut, po czym na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również posiekane świeże zioła lub suszone. Naczynie do zapiekania smarujemy lekko sosem mięsnym. Na nim układamy warstwę makaronu. Ten z kolei smarujemy sosem mięsnym
MamaOskarkagorące kolacje. -- Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4 cebule, 5-10 z. czosnku, 0,75 kg włoszczyzny, 2 koncentraty pomidorowe, 0,3-0,5 kg ogórków słodko kwaśnych, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, łyżka oregano, czubata łyżka papryki w proszku, kostka smalcu. Opcjonalnie ostre(...)zmiękną i puszczą soki, to przystępujemy do kolejnego etapu przygotowania naszej potrawy. -- Całość zalewamy gotującą wodą ~1,5-2 litry i dodajemy przyprawy. -- Na końcu dodajemy rozwodniony koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy razem około 3-5 min. i serwujemy na gorąco. Jeżeli przygotujemy taką ilość jak u nas, to możemy część potrawy zamrozić. Wekowania nie polecam, bo nie zawsze się
chleba naszegoWyjmujemy na ręcznik papierowy. Krążki cebulowe podajemy z ulubionym sosem. Smacznego Francuskie zawijasy z serem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera żółtego np. cheddara 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 jajko sól i pieprz Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do koncentratu, solimy i pieprzymy(...)Całą powierzchnię smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Rozsypujemy ser na połowie ciasta, posypujemy słodką czerwoną papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko
Słodkie okruszkiwyczarujemy cudo. SKŁADNIKI: 1 cebula ok. 120 g wędzonego boczku Kilka plasterków salami 4-5 plastrów szynki długodojrzewajacej papryczka chili ok.1/4 szkl. czerwonego wina 2 szkl. passaty pomidorowej Łyżka koncentratu pomidorowego Świeżo starty ser np. Parmezan Łyżka oliwy Spaghetti (choć w oryginalnym przepisie powinno być Bucatini) PRZYGOTOWANIE: Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy papryczkę, boczek, salami
Kopystką po garachmusi być mięcho " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kotlety robi się naprawdę szybko i nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. Do przygotowania sosu użyłam gotowego koncentratu pomidorowego z przyprawami „Winiary”, dodałam tylko śmietanę kremówkę, odrobinę soli , pieprzu i… gotowe! Będąc zabieganym, czasami trzeba pójść na łatwiznę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)mąki pszennej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła kilka łyżek wody sól pieprz Sos: 1 koncentrat z przyprawami „Winiary” – pomidorowa 100 g śmietany kremówki 30 % sól pieprz Przygotowanie: Kotlety: Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Następnie dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek granulowany
Oryginalny smakPrzepis na śniadanie Składniki: na 4-6 porcji 12 małych brioszek, zrośniętych, tutaj przepis 12 plasterków szynki 12 plastrów cheddar 100 g żółtego sera 250 g pieczarek 100 ml pomidorowego sosu, tutaj przepis 3 łyżki oliwy 1 łyżka oregano Przygotuj ciasto na brioszki (kliknij w link). Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj okrągłe bułki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem(...)małych odstępach. Bułki podczas wyrastania złączą się. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Piecz według danych w przepisie. Upieczone i przestudzone bułki rozetnij w połowie. Dolną część posmaruj pomidorowym sosem. Następnie obłóż serem, szynką i usmażonymi pieczarkami. Na koniec posyp mozzarella i przykryj wierzchnią częścią bułki. Wierzch bułek posmaruj oliwą. Wstaw kanapki do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez
codojedzenia