Teraz pytanie, czy udało mi się spróbować calzone? Wątpię, jednak mimo wszystko, moja wersja bardzo przypadła mi do gustu. Dwuskładnikowy sos (moje nowe odkrycie) z mleka kokosowego i soku pomidorowego (domowego), świetnie wpasował się w daniu... Powtórka zapowiada się w ciągu kilku najbliższych dni. Jednak póki co brakuje mi tofu, które stanowiło nadzienie. Zwariowany dzień, zapowiadał się tragicznie, a obrót(...)żytniej pełnoziarnistej 10g drożdży 1/2 pomidora kawałek tofu (ok 30g) 30g mleka roślinnego suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką przyprawy: curry, pieprz ziołowy, czarnuszka sos: 100g soku pomidorowego 50g mleka kokosowego WYKONANIE: drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka, dodajemy mąkę, okarę, pozostałe mleko i przyprawy- całość mieszamy, po czym odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca (np. na kaloryfer
healthy dreamsmuszę się nim z wami podzielić :] SKŁADNIKI: 4 łyżki kaszy owsianej 70g tofu garść ugotowanej fasoli jaś 2 garści groszku z marchewką (mrożone) 2 garści pieczonych kasztanów 100g soku pomidorowego 50g mleka kokosowego przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, pieprz ziołowy, czarnuszka, chili WYKONANIE: kaszę gotujemy ok 12 min razem z groszkiem i marchewką (mrożonkę wrzucamy(...)ugotowane składniki odcedzamy sok pomidorowy mieszamy z mlekiem kokosowym i przyprawami do gotowego sosu pomidorowego dodajemy ugotowana kaszę, pieczone kasztany, fasolkę i pokrojone w kostkę tofu całość razem mieszamy
healthy dreamsJeżeli zrobili ście zapas sosu pomidorowego z Lidla proponuję Wam zrobić szybkie danie obiadowe z makaronem i kiełbaską chorizo w sosie pomidorowym. Ten sos jest tak idealny , że nie trzeba go w cale doprawiać . Może jeszcze zostało coś z tygodnia włoskiego w sklepach, także polecam ten sos . Jak na razie j est moim n umerem jeden . Ps. post
Ana Mari's worldświeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego 5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli (150 g) łyżeczka oregano Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól, i oregano oraz łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto, polać(...)resztą oliwy, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). W czasie wyrastania ciasta zagotować sos pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Mozzarellę pokroić w plastry. Pieczarki pokroić w talarki. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować w dysk i rozwałkować na okrągło
Weekendy w domu i ogrodziewyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować kilka minut (około 8). Makaron ugotować bardzo al dente (powinien być lekko niedogotowany), odcedzić, nie przelewać zimną wodą! Makaron dokładnie wymieszać z sosem pomidorowym. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Nawijać makaron (przy pomocy łyżki najlepiej) na widelec, tworząc gniazda. Układać w żaroodpornym naczyniu. Do środka każdego gniazdka włożyć kawałek mozzarelli. Spryskać delikatnie(...)rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 10 minut, aż mozzarella się roztopi. Udekorować każde gniazdko kawałkami oliwek, listkiem bazyli, opcjonalnie oprószyć tartym parmezanem. Możecie także do sosu pomidorowego do gniazdek spaghetti z mozzarellą dodać trochę mielonego mięsa wołowego. Post Gniazdka spaghetti z mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniJeżeli zrobili ście zapas sosu pomidorowego z Lidla proponuję Wam zrobić szybkie danie obiadowe z makaronem i kiełbaską chorizo w sosie pomidorowym. Ten sos jest tak idealny , że nie trzeba go w cale doprawiać . Może jeszcze zostało coś z tygodnia włoskiego w sklepach, także polecam ten sos . Jak na razie j est moim n umerem jeden . Ps. post
Ana Mari's worldminut. Jeśli lubicie bardziej ostro można dodać o jedną papryczkę chilli więcej. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerz lub miseczkę wyłożyć makaron i polać sosem pomidorowym z klopsami. Smacznego
Kuchnia PokoleńPiersi kurze nadziewane bakłażanem, pomidorami i serem, polane pysznym sosem pomidorowym. Bakłażana pokroić w plasterki i posypać delikatnie solą. Wyłożyć je na papierowych ręczniczkach kuchennych i zostawić na co najmniej 15 minut. Pomidory pokroić w plasterki, Piersi kurze umyć, wysuszyć i naciąć w poprzek,ale nie do końca. Doprawić piersi solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obsypać z dwóch stron
Kuchnia Pokoleńmielonego (u mnie wieprzowe z łopatki) 1 cebula oliwa 1 puszka pomidorów 1 mały sok z pomidorów 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść świeżej bazylii (można zastąpić suszoną) mniejsza garść świeżego oregano (można zastąpić suszonym) sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli makaron spaghetti (ilość wedle uznania) WYKONANIE Do głębokiej patelni wlać nieco oliwy(...)włączyć palnik. Po minucie dodać mięso mielone i smażyć wszystko razem mieszając. Sos: Do misy blendera wrzucić świeżą bazylię, oregano, obrane ząbki czosnku, wlać puszkę pomidorów i sok pomidorowy, dodać mąkę ziemniaczaną, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie i chilli. Wszystko zblendować razem i przelać do mięsa mielonego. W międzyczasie zagotować wodę, dodać do niej nieco soli i oleju
Passions hobbies lifepół kilo pieczarek olej sól, pieprz Jak robimy : Wołowinę kroimy w kostkę (raczej grubą), obsmażamy na oleju (obsmażamy, nie dusimy!), następnie wrzucamy do naczynia (garnka) żaroodpornego , wraz z koncentratem pomidorowym, winem, półtora szklanki bulionu, liściem laurowym i czosnkiem i wstawiamy do piekarnika na 3h w temperaturze około 160 stopni. Cebule kroimy grubo na półksiężyce i gotujemy 4-5 minut
Snejkusiowe Przepisywszystko chcieli nim polewać :) Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy Składniki: 3 kg cukinii (obranej i bez pestek) 1 kg cebuli 4 papryki czerwone 800 gram przecieru pomidorowego (dałam 700 gram przecieru i 100 gram koncentratu pomidorowego) 2 garści soli do przetworów 4 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu 2 kopiaste łyżeczki(...)warzywa do uzyskania papki około godzinę mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły. Następnie dodajemy cukier i ocet - gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - gotujemy kolejne 20 minut. Zestawiamy z gazu i studzimy, a potem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy Po zmiksowaniu nalewamy do słoików, butelek
Pyza i Surówkawłasnym 100 g sera żółtego pomidorki koktajlowe rukola 1/2 małej cebuli Dodatki do pizzy: Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce. Sos pomidorowy: puszka pomidorów 10 suszonych śliwek 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: Cebule(...)czosnek, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i zblenderować na sos. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, brzegi zawinąć. Nałożyć sos pomidorowy. Nastepnie nakładamy tuńczyka, pomidorki koktajlowe oraz ser żółty. Wkładamy do piekarnika i w 180 stopniach pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, nakładamy rukolę. Smacznego! Źródło
Moja Galeria Smakukaszą , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym .Ustawić wolnowar . Pod koniec dodać śmietanę
Moje domowe kucharzenieNaprawdę, ale to naprawdę nie znam osoby, która nie lubiłaby makaronu z sosem bolońskim :) Na ten poczciwy pomidorowy sos z mięsem mielonym, ziołami i czosnkiem jest tak wiele przepisów, że ciężko odnaleźć te właściwą, oryginalną recepturę. Więc i ja chciałam podzielić się z Wami moją prywatną, najulubieńszą i najprostszą recepturą na ten sos, która jest dla mnie taką swego rodzaju(...)bazą, do której w zależności od nastroju dodaję jeszcze inne składniki :) Gwarantuję, że jest pyszny :) SKŁADNIKI (4 duże porcje) 250g mielonej wołowiny 500 ml passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów pelatti 5 ząbków czosnku 2 małe cebule 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego) 3-4 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka
DefinicjaSmakupokroić w plastry i podsmażyć na oleju.Pieczarki pokrojone w ćwiartki i cebulę w piórka razem z marchewką poddusić na oleju.Przygotować sos:wodę wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami.W wolnowarze układać na przemian warstwę mięsa i pieczarek z cebulą.Zalać sosem i gotować do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzenie