zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:150/1196)

Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 407

pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem  lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm  grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka(...)posmarować pędzelkiem trójkaty po wierzchu. Piekarnik z termoobiegim nagrzać do 200 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trójkaty pec 15-17 minut. Podawać gorące, u mnie z domowym sosem pomidorowym...Smacznego

Gosia gotuje
Środek tygodnia ! 187

pewno chłopi na włoskiej wsi często sobie robili takie danie w odległych czasach. Makaron kolanka z sosem pomidorowym :  (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu kolanka 1 koncentrat pomidorowy 1/2 kostki bulionu warzywnego 100 g jogurtu pieprz sól oregano bazylia ser żółty Makaron gotujemy al dente. W tym czasie do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu(...)warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki) musimy rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, możemy dolać trochę gorącego sosu, aby zahartować jogurt.  Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy

vegetanie
Najprostsza i najlepsza pizza z grilla 219

Składniki: na ciasto: 500g mąki 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml letniej wody do pizzy: 240 ml sosu pomidorowego / passaty pomidorowej 200 g drobno posiekanego sera mozzarella 120 g drobno pokrojonej szynki w kostkę 120 g drobno posiekanych pieczarek 120 g drobno posiekanej papryki 24 czarne oliwki bez pestek, przekrojone na połowę(...)miski bez przyklejania. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto pokroić na 4 części i cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem, papryką i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pizzy i piec około 8-10 minut w temperaturze 220 ° C. Przed

naRuszcie
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 273

bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto  rozwałkowałam tak aby zmieściło się na blasze od piekarnika. Ciasto polałam sosem pomidorowym, którym pokryłam całą pizze (omijają brzegi). Na to ułożyłam kiełbasę, cebulę, pieczarki, paprykę i pomidorki. Pizze piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 15 min. Pod koniec pieczenia

Amatorka kuchenna
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 352

także najeść się można porządnie ;) Składniki: Warstwa mięsna:   500g mięsa mielonego papryka czerwona jedna większa lub dwie mniejsze cebule jeden duży ząbek czosnku 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano łyżka mąki jajko olej do smażenia Warstwa puree: 0,5kg ziemniaków pół szklanki mleka 2 łyżki startego sera żółtego łyżka masła sól, pieprz koperek Ziemniaki obieramy(...)mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz koncentrat pomidorowy, dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Gdy sos mięsny będzie dość gęsty dodajemy mąkę, następnie zestawiamy go z gazu i czekamy aż troszkę wystygnie- około 10 minut. Po tym czasie dodajemy

Czerwona Porzeczka
Sos Worcestershire – Tajny składnik z służbie u każdego grillomaniaka! 208

duże cebule, grubo posiekane ½ szklanki pasty tamaryndowca 2 łyżki wyciśniętego czosnku 2 łyżki mielonego imbiru 2 papryki jalapeno bez nasion, bardzo drobno posiekane ¼ szklanki posiekanych anchois ¼ szklanki pasty pomidorowej 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ½ szklanki ciemnego sosu kukurydzianego 1 szklanka melasy 3 szklanki octu 1 szklanka ciemnego piwa ½ szklanki soku pomarańczowego 2 szklanki wody 1 cytryna, pokrojona(...)dużym rondelku podsmażyć do miękkości cebulę z oliwą. Dodać pastę tamaryndowca, czosnek, imbir i papryczkę jalapeno. Całość gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać posiekane anchois, pastę pomidorową, pieprz, syrop kukurydziany, melasę, ocet, ciemne piwo, sok pomarańczowy, wodę, cytrynę i limonkę. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować mieszając od czasu

naRuszcie
Makaron z tuńczykiem 159

zachwyca, ale ugotowałam makaron w kształcie zwierzątek i dzieci zajadały się nim ogromnie. Smaczne, szybkie danie   Składniki: - 1 puszka tuńczyka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - szklanka passaty pomidorowej - świeża natka pietruszki i koperku - szczypta suszonej(...)bazylii - świeżo zmielony pieprz - olej rzepakowy Wykonanie: Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy przez chwilę i od razu wrzucamy odsączonego tuńczyka z puszki oraz passatę pomidorową. Mieszamy sos, przyprawiamy i łączymy z ugotowanym makaronem. Każdą porcję posypujemy sporą ilością posiekanej natki pietruszki i koperku. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Pizza orkiszowa 328

ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy pizze roszponką.  Smacznego

Fit-amina
Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 283

oliwek lub innego oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 1 papryka, pokrojona w kostkę 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie(...)patelni. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj resztę oleju i włóż cebulę, paprykę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż przez kilka minut do miękkości. Dodaj mąkę, koncentrat pomidorowy, tymianek i paprykę w proszku, podsmaż przez 30 sekund. Wlej wino i gotuj je przez minutę zdrapując wszystko z dna patelni, po czym wlej ocet i bulion i doprowadź do wrzenia

karmelowy
Korniszony w zalewie pomidorowej. 152

Witam postanowiłam w tym roku puścić wodze fantazji i zrobić ogórki na różne sposoby. Zainspirowana RYBAMI W ZALEWIE POMIDOROWEJ (przepis we wcześniejszym poście) pomyślałam, że skoro ryby w tej zalewie tak dobrze komponują się z ogórkami konserwowymi, to same ogórki w podobnej zalewie muszą(...)być równie pyszne. Tak, więc do dzieła... SKŁADNIKI: 2 kg małych ogórków, ZALEWA: 1 szklanka octu 10%, 4 szklanki wody, szklanka cukru, 3 czubate łyżki soli, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ketchupu ostrego, 2-3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 5 ziarenek czarnego pieprzu.  WYKONANIE: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele

Kuchnia Beaty
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 208

zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze chwilę Zjadamy na ciepło :) Na zdrowie! :) W myśl

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makaron spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym 208

Spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: makaron spaghetti 300 g boczku surowego bądź parzonego 150 g żółtego ser 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 300 ml sosu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii papryka słodka do smaku papryka ostra do smaku olej rzepakowy natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paseczki, a cebulkę(...)kostkę. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek - wszystko razem przesmażamy. Kiedy całość jest zarumieniona dodajemy sos pomidorowy oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut.  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami mielonymi.  Na talerz nakładamy makaron, następnie ciepły sos i posypujemy startym żółtym serem  Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym 160

proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się jeszcze lepsze :)  Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500 g mięsa wieprzowego ½ czerstwej bułki 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 1 jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami 215

taki makaron ale w innej odsłonie, gdyż podany zostanie z pyszną rybką z puszki, którą otrzymałyśmy do testowania od firmy GRAAL . Do przygotowania dania użyłam filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką  oraz połączyłam smak mozzarelli i suszonych pomidorów. Całość(...)bardzo nam przypadła do gustu dlatego dzielimy się tym przepisem. Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami  SKŁADNIKI: 300 g makaronu spaghetti 2 puszki filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką GRAAL 125 g mozzarelli 4 pomidory suszone natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cannelloni z mięsem mielonym, szpinakiem i sosem pomidorowym 250

wersji tradycyjnej nieco mi się już znudziło. Modyfikacja i powiew świeżości były mi potrzebne i tak powstało cannelloni z mięsem mielonym, szpinakiem, serem feta. Ze starej wersji zostawiłam sos pomidorowy, który jest nie tylko zdrowy, niskokaloryczny, ale i smaczny. :-) Nadzienie rurek: 1 cebula 500g mielonego mięsa 450g mrożonego szpinaku 1/2 kostki sera feta 100ml mleka(...)ząbki czosnku sól, pieprz Sos pomidorowy: 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 250g makaronu cannelloni 1/2 kostki sera feta do posypania  olej 1. Nadzienie: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone obsypane solą i pieprzem. Dorzucamy czosnek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy szpinak

Szefowa kuchni