Składniki: liście kapusty filiżanka kaszy gryczanej niepalonej 250 gram kurek cebula, jajko sól pieprz pulpa pomidorowa bulion 1 szklanka świeże listki bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, zacznij gotować kapustę 2. W garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko 3. Obierz i oczyść(...)sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz. 5. Faszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40 minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut. Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba
AZgotuj!farszem szpinakowym i zwiń w roladkę. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piecz ok. 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmij naczynie, posmaruj roladki przecierem pomidorowym, a na każdą roladkę połóż plaster mozzarelli. Piecz kolejne 5-8 minut, już bez przykrycia. Podawaj np. z ryżem i ulubioną surówką
Corner With RecipesSzukałam jakiegoś fajnego pomysłu na ich zagospodarowanie i tak trafiłam do Renaty. U niej znalazłam krewetki argentyńskie w sosie pomidorowym i tak powstało moje danie. Langustynki w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 450 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g makaronu penne 4 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g żółtego sera (użyłam sera Dziugas) 400 g pomidorów z puszki cukier sól, pieprz 1. Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w kostkę(...)dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek. Dodać mięso mielone, cebulę, czosnek, marchewkę i posiekany rozmaryn. Mieszając, smażyć przez 4-5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Dodać pomidory, mieszając gotować na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. 2. Makaron ugotować, odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce i 3/4 sera wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem
Moja Galeria SmakuSkładniki na 6 sztuk: przepis zmodyfikowany z magazynu Kocioł 6 pomidorów 70 g drobnego makaronu (ja użyłam kokardek) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz kilka listów bazylii 2 łyżki oliwy 1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Z pomidorów ściąć wierzch, wydrążyć. Posolić i odstawić do odcieknięcia. 3. Czosnek(...)cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bazylię. Smażyć przez 3 minuty. Połączyć z makaronem. 4. Mozzarellę pokroić na plasterki. Na dnie każdego pomidora umieścić plasterek mozzarelli. Wypełnić pomidora makaronem. Na wierzch również umieścić plasterek mozzarelli. Nafaszerowane pomidory umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 min w 180 stopniach
Moja Galeria Smakuoraz szczyptę soli i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki. Gotujemy je we wcześniej przygotowanym bulionie lub wodzie około 15 minut. Sos: - świeże pomidory - 5 sztuk - koncentrat pomidorowy - 2 łyżki - mleczko kokosowe (160 g) - 1 opakowanie - bulion warzywny/drobiowy (przygotować wcześniej) - zielona pietruszka, pieprz - mąka orkiszowa - 2 łyżki Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę(...)następnie miksujemy, przelewamy do rondelka. Dodajemy 1 szklankę bulionu, koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe oraz rozrobioną w bulionie lub wodzie mąkę. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy, dodajemy posiekaną pietruszkę. Klopsiki umieszczamy w sosie. Smacznego
Fit-aminaciasto na pizzę. Ciasto ułożyć na gorącej blaszce wyciągniętej z nagrzanego piekarnika (dzięki temu ciasto będzie chrupiące). Uformowane ciasto posmarować równo oliwą. Następnie posmarować sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Szczypta majeranku, oregano lub bazylii (kwestia gustu). Na wierzch posypać starty ser żółty oraz ułożyć ulubione składniki
The Sweet Damselduże liście=łatwo zwiniecie gołąbki) szklanka ryżu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku łyżka oliwy 1 jajko sól pieprz kilka liści laurowych kilka zieli angielskich słoiczek przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Gotujemy ryż i studzimy. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się(...)dość ściśle. Na koniec można wszystko przykryć odrzuconymi liśćmi. Zalać gołąbki wodą, tak aby wszystkie gołąbki były pokryte wodą. Wrzucić do garnka liście laurowe, ziele, pieprz, posolić, dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu przez około godzinę( jeśli kapusta jest młoda, jeśli jest to późna kapusta, to czas gotowania wydłuży się nawet do 2 godzin). Pod koniec gotowania, dodajemy
na moim stole...już mi się słoiki po nocach będą śnić!. Przetwarzania ciąg dalszy :). Mamy teraz pierwsze najlepsze fasolki, bo jeszcze nie łykowate. Smakowo trio fasolowe z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym sprawia, że to pyszna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło jak również na zimno. Moje już gotowe, pasteryzują się.... Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 10 dużych marchewek(...)dużych cebul 1000 g pikantnego keczupu 600 g passaty pomidorowej lub koncentratu 1/2 szklanki oleju do smażenia 5-6 liści laurowych 10-12 ziaren pieprzu 6-7 ziaren ziela angielskiego 6 łyżek octu 10 % 4 łyżki cukru Do obgotowania: 3 łyżki soli 6 łyżki cukru 1. Fasolkę okrawamy z końcówek, myjemy, a następnie obgotowujemy przez 15 minut
Apetyczna babeczkaskórą – 2 szt * mąka kukurydziana – 4 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * cebula – 1 szt * pomidory ( najlepiej wiśniowe ) – 200 g * cukier – 2 łyżki * passata pomidorowa ( ew. przecier ) – 2 łyżki * olej * sok z cytryny * imbir, sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filety z barweny oczyszczamy, nacinamy skórę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą oraz pieprzem. Obtaczamy(...)ryba będzie gotowa, odkładamy w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone pomidory i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Zalewamy passatą pomidorową, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz łyżeczkę cukru. Redukujemy, by zgęstniał, a następnie doprawiamy szczyptą imbiru, solą i pieprzem.Podajemy gorące z przygotowaną rybą oraz świeżo posiekaną dymką. Smacznego
Ostra na Słodkosię do nas. Po godzinie pizza była już w piecu, a po chwili każdy miał przed nosem pachnący ziołami i warzywami placek. Do tego sos czosnkowy, swojski, ziołowy sos pomidorowy i kieliszek wina. Pycha!!! Przepis na tę pizzę jest już z nami ponad piętnaście lat, przywiozła go z Włoch znajoma mojej mamy. Próbowałam wielu przepisów, ale ten jest(...)Ciasto jest miękkie i wspaniale smakuje. Nie ma znaczenia, czy pizzę przygotowujemy na cienkim, czy grubym spodzie, bo w obu przypadkach jest niesamowicie smaczna. Do tego własnoręcznie przygotowany sos pomidorowy, garść dodatków i gotowe!!! Polecam!!! Składniki na pizzę Neapolitańską z brokułem CIASTO: 30 g świeżych drożdży 1 i 1/4 szklanki letniej wody szczypta cukru 3 i 1/2 szklanki mąki
Rozpustne gotowaniestanie się klarowny. Odstaw do wystudzenia. Sos najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej. Domowy ketchup: 500 ml pasty pomidorowej 1 cebula 1 mała papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka nasion gorczycy ½ łyżeczki(...)kuminu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty . Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę oraz cukier. Gotuj przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Pamiętaj, by od czasu do czasu go wymieszać. Dodaj
Food SquareUltra szybki obiad z serii "dania studenckie naprędce". Makaron z semoliny z pszenicy twardej durum w lekkim sosie pomidorowym z ziołami. Pachnie włoskimi popołudniami i smakuje wyśmienicie(...)paskudnie deszczowe popołudnie! Składniki: (na 2 porcje) 160g makaronu z semoliny (polecam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca) 1 puszka (400g z sokiem) obranych włoskich pomidorów w soku pomidorowym (u mnie całe - ale możecie kupic krojone) 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 garść świeżych listków bazylii i oregano 3-4 odsączone suszone pomidory 1 łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej świeżo
Spektrum Smakuwołowiny – 1 jajko – 1/2 posiekanej czerwonej cebuli – 1 garść namoczonych i pokrojonych daktyli – garść ogrodowej rukoli (dostałam od znajomych) – słoiczek koncentratu pomidorowego – 1/2 kubka czerwonego wytrawnego wina – sól, pieprz, cząber Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy (ja użyłam w tym celu blendera). Dodajemy 1/2 posiekanej cebuli, jajko, daktyle i przyprawy, po czym(...)formujemy kulki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy koncentrat, wino, przyprawy i posiekaną rukolę. Całość gotujemy ok 20 minut aż mięso będzie miękkie. Podajemy w towarzystwie dużej ilości sosu pomidorowego i chleba. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznieśmietany 100 g tartego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem. Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory , posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka(...)minut. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia. Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił
R'n'G Kitchen