zazwyczaj są zbyt octowe. Przygotowanie domowej zalewy pomidorowej do śledzi jest proste, ocet w niej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Taki śledzik już na następny dzień po przygotowaniu nabiera pomidorowego smaku i śmiało można się nim zajadać. Składniki: 6 - 8 płatów śledziowych małosolnych 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 4 łyżki(...)koncentratu lub przecieru pomidorowego + 4 łyżki wody do rozmieszania 1 łyżeczka miodu 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren gorczycy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: Śledzie spróbować i jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Po moczeniu osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić
Kuchcik gotujeMoże skusicie się na mój przepis?:) Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych 2 cebule 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 płaskie łyżki cukru 200g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju sól, pieprz łyżka octu 3 ogórki konserwowe Filety moczymy w wodzie całą noc. Zmieniamy wodę 2-3 razy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy(...)niewielkiej ilości oleju. Dodajemy resztę oleju, ocet, liście laurowe i ziela angielskie, ogórki, wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, dokładnie mieszamy. Wszystko dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do rondelka z sosem. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce. Śledzie najlepsze
Czerwona Porzeczkamoja kolejna wigilijna propozycja. Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM(...)kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych oczkach. 3. Śledzie mieszam z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane śledzie odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły". Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM
Tradycyjna kuchnia KasiWitam serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cieciorką bez mięsa, jest bardzo smaczny i zdrowy. Będziemy potrzebować: 500 g cieciorki 500 g przecieru pomidorowego 1 cukinia (około 400 g) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule (około 120 g) 4 ząbki czosnku do smaku: szczypta cukru sól, pieprz, pieprz cayenne olej do smażenia opcjonalnie kilka(...)smażę około 15 minut. Końcowe przygotowanie gulaszu z cieciorki: Gdy cieciorka jest już miękka (nie odlewam wody w której gotowałam cieciorkę), dodaję do niej usmażone składniki na patelni, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i doprawiam solą, pieprzem, pieprzem cayenne (lubię ostry więc dałam sporo pieprzu). Mieszam i całość gotuję jeszcze około 10 minut. Po zakręceniu gazu dodaję posiekaną natkę
Uwaga Babcia Gotujesposób na szybki obiad czy po prostu zaspokojenie zwykłego głodu. (3-4 porcje) Sos: 500g mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego) 300 ml passaty pomidorowej (najlepiej czosnkowej lub ziołowej) (*) 2 cebule 2 ząbki czosnku bazylia, oregano zioła toskańskie (opcjonalnie) sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron do spaghetti Opcjonalnie: żółty ser do posypania posiekana zielenina(...)kostkę (lub wg własnych upodobań) i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju). Dodać mięso mielone i mieszając doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie lekko posolić.) Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku. Całość dusić pod przykryciem. W czasie przygotowania sosu - ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Odcedzony - przełożyć na talerze, polać gorącym sosem
Di gotujezachęcamy do wypróbowania wszystkich - wszystkie są łatwe i szybkie w wykonaniu. Jest to doskonała alternatywa dla sklepowych pasztetów sojowych i pochodnych. Warto urozmaicić sobie dzień zrobionym własnoręcznie smarowidłem :) 1. Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej Pierwszy(...)przepis na pastę kanapkową, który pojawił się na naszym blogu - opiera się na czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej, dodatkiem smakowym zaś są suszone pomidory. Smaczny i oczywiście prosty! Przepis: Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 2. Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy W temacie past z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów doszliśmy do takiej wprawy, że udało
Bananowe Polepizzy sól i pieprz, cukier do smaku ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Cukinię pokroić w kostkę dodać do mięsa. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum(...)minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Następnie dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym. Dodać ugotowany pęczak, wymieszać i jeszcze chwilę gotować do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawić
Czerwień i błękitsztuka "L", papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, estragon suszony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, bułka namaczana w mleku 1 sztuka tarta bułka 2 łyżki, SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, olej 4 łyżki, cukier 1 łyżeczka, kostka rosołowa 1 sztuka,pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sok pomidorowy domowy lub kupny 1/2 litra, woda 2 szklanki(...)książeczki jest aby klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego, dać pomidory, wstawić do kosza i zapiekać, ja nie mam jeszcze takiego rozmiaru naczynia więc sos przygotowałam w rondlu SOS POMIDOROWY: cebulę z czosnkiem pokroić, posypać cukrem i na oleju zrumienić, wlać sok pomidorowy, 1 szklankę wody, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony i gotować z 5 minut na mniejszym ogniu, teraz włożyć
W Mojej Kuchni Lubięwersję od tej tradycyjnej z mięsa wieprzowego. Zatem GO FOR IT PEOPLE! Jedzmy i chudnijmy!;-) Będziecie potrzebować: 500g mielonego mięsa z indyka (ja swoje kupuję w Biedronce) 700g passaty pomidorowej (również made by Biedronka;-) dużą cebulę 1 marchewkę 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól, pieprz oregano, bazylia słodka i ostra papryka Cebule kroimy w większą kosteczkę(...)drewnianą łyżką energicznie rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki (najtrudniejsza część w wykonaniu tego dania;-) dodajemy sól, pieprz i papryki no i smażymy dalej;-) W między czasie, w garnku gotujemy passatę pomidorową ze startą na małych oczkach marchewką, Dodajemy do gotującej się passaty zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotujemy od 15-20 min i VOILA! Proste prawda? Podajemy
Restauracyjka Literackazupełnie sucha 0,5-1 puszka groszku 2 ogórki kiszone 1-2 cebule 1 papryka czerwona sól, pieprz opcjonalnie odrobina mąki do zagęszczenia sosu opcjonalnie 1 mała puszka przecieru pomidorowego do wersji słodkiej 1 opakowanie gęstej kwaśnej śmietany 18% cukier wg uznania Wykonanie: Ziemniaki obrać (powycinać wszystkie „oczka”, etc.). Zetrzeć na tarce na małych oczkach (choć niektórzy lubią(...)minut aż puści soki. Dodać paprykę i smażyć mieszając, aż zacznie mięknąć. Ogórki pokroić w plasterki i dorzucić do sosu. Dodać groszek, doprawić sola i pieprzem. Można dodać przecier pomidorowy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodać odrobinę mąki. Placki ziemniaczane – takie proste, a tyle radości ;) Post Placki ziemniaczane pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnidecyzja padła na jagnięcinę, a dokjładniej na gulasz z jagnięciny w sosie pomidorowym. Moja mama zawsze dusiła wołowinę tylko z […] The post Gulasz z jagnięciny w sosie pomidorowym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekniezbędne każdego dnia. Sałatkę tą polecam na śniadanie jak i przekąskę do pracy, którą w łatwy sposób można zabrać ze sobą w pojemniczku. Jak Wam się podoba ten pomysł ? Pomidorowa sałatka z jajkiem, słonecznikiem i kiełkami brokuła SKŁADNIKI : 1 duży pomidor 2 jajka ugotowane na twardo (u mnie białka) spora szczypta kiełków brokuła 3-4 liście sałaty karbowanej ziarna(...)same białko) kroimy w kosteczkę, dodajemy do pomidora , następnie dodajemy kiełki brokuła, doprawiamy białym pieprzem i mieszamy. W miseczce układamy 3-4 listki sałaty, nakładamy na wierzch uzyskaną sałatkę pomidorową i posypujemy ziarnem słonecznika
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiEkspresowe w przygotowaniu pomidorowe placuszki posmakują zarówno najmłodszym jak i dorosłym. Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z książki „Alaantkowe BLW” Joanny Anger i Anny Piszczek. 2 średnie pomidory jajko 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej łyżka amarantusa ekspandowanego 0/5 cebuli 2 łyżki posiekanej bazylii olej do smażenia jogurt do podania Umyte i obrane pomidory ścieramy do miski(...)odrobiną oleju smażymy placuszki. Gdy będą rumiane z obu stron przekładamy je na talerz i za pomocą ręcznika kuchennego odsączamy z oleju. Podajemy z jogurtem. Smacznego :) Artykuł Pomidorowe placuszki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogmożna je przechowywać w lodówce do dwóch tygodni od przyrządzenia. Składniki: 300 gram śledzi a'la Matjas w oleju lub w słonej zalewie 300 gram cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki oleju (użyłam z suszonych pomidorów) 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu Śledzie moczę(...)mleku przez kilka godzin, co jakiś czas wymieniam wodę. Cebulę kroję w piórka i smażę na oleju przez 5-8 minut, cały czas mieszam. Dodaję przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, cukier i ocet balsamiczny. Całość duszę 10-12 minut. Na końcu sos doprawiam solą i pieprzem. Po przygotowaniu sosu studzę go do temperatury pokojowej. Śledzie kroję w paski. W słoju układam
Mango Papajajaglanej prażonej (1 woreczek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny np. Palma sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Sos pomidorowy: 1 kostka rosołowa drobiowa (lub wcześniej ugotowany wywar drobiowo-warzywny) 400ml zimnej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g) 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej ew. pieprz do smaku(...)rumienimy. 2. Z przygotowanej masy formujemy podłużne kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Opiekamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 3. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Ja- jako że nie miałam gotowego wywaru użyłam kostki rosołowej drobiowej. Do rozpuszczonej dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną sosu- tak by nie było grudek
Kuchnia w czekoladzie