zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebować: Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 32 cm x 22 cm około 2 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 marchewki (około 150 g) 2 łodygi selera naciowego (około 150 g) 1 cebula (około 100 g) 100 g sera żółtego startego na tarce 1 papryczka chili (zamiast(...)całość smażę około 10 minut. Po 10 minutach do warzyw dodaję mięso, przyprawy doprawiam solą i pieprzem i całość smażę jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy i smażę jeszcze około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam solą i pieprzem – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej: Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem. Wystudzone ziemniaki
Uwaga Babcia GotujePotrzebujemy: 1,5 kg cukinii 3 czerwone papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki octu jabłkowego 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 800 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 10 łyżek cukru 2 łyżki soli Cukinię obieramy, wydrążamy środek z pestkami i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny(...)minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Garnek stawiamy ponownie na ogniu i doprawiamy pieprzem i papryką. Dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Teraz możemy keczup jeszcze doprawić: dosolić, dopieprzyć czy dosłodzić. Gorący keczup przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Smacznego
Marder&Marder Manufacturezalewą z oliwy z oliwek z przyprawami, tak by dłużej cieszyć się ich smakiem. Takie suszenie pomidorów to wydobycie z nich najlepszych smaków. Jeśli macie ochotę na małe pomidorowe co nieco to polecam mój przepis. Składniki: 6 dużych pomidorów oliwa z oliwek do polania pomidorów oraz oliwa z oliwek do zalania pomidorów w słoiku kilka małych gałązek świeżego(...)oliwek. Jeśli chcecie bardziej ziołowe to dorzućcie jeszcze do słoiczka, w którym będziecie mieli suszone pomidory trochę przypraw: tymianek, oregano i bazylię. * pestki zostaw i dodaj np. do pomidorowego lub innego sosu, wlej do kotletów mielonych czy dodaj do sałatki. Smacznego
Zasmakuj Kuchnioraz przecierem pomidorowym, najlepiej smakuje kiedy kapusta jest młoda. Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 2 młode marchewki 200 gram kiełbasy podwawelskiej 1 duża cebulą 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu Pęczek kopru 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 1 łyżka octu Sól, pieprz Sposób przygotowania: Umytą(...)smaku solą i pieprzem. Przekładamy do kapusty, wlewamy bulion, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz ocet, chwilę podgrzewamy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Koperek
Bajeczna Kuchniaczyli marokańskie klopsiki w sosie pomidorowym z jajkami. Dziś jest ostatni dzień(...)trwającego przez cały czerwiec Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanego przez Malwine z bloga Filozofia Smaku. Z tej okazji wspólnie z Anią postanowiłyśmy przygotować tradycyjne marokańską keftę - aromatyczne klopsiki w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem jajek to fantastyczne połączenie, które mam nadzieje również Wam przypadnie do gustu;) Składniki : Na klopsiki 400g mielonej wołowiny 1 mała cebula drobniutko posiekana 2 łyżeczki
Codzienne Gotowaniesmażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, aż szynka się przyrumieni. Przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut. Usmażone roladki układamy na sosie pomidorowym i gotujemy razem przez 6-7 minut. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii i podajemy z kleksem jogurtu naturalnego oraz ulubioną sałatką
cool and mintygouda 1i 1/2 szklanki UGOTOWANEGO RYŻU DODATKOWO: awokado rozgniecione widelcem i wymieszane z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, 2 łyżkami soku z limonki, solą i pieprzem; SALSA POMIDOROWA WYKONANIE Placki tortilli rozkładamy na blacie. Na środek każdego kładziemy po ok. 2-3 łyżki sosu chili con carne i 1-2 łyżki ryżu. Posypujemy tartym serem i listkami(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju. Smażymy burrito z każdej strony na umiarkowanym gazie, aż się zrumieni. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło z salsą pomidorową, pastą z awokado i cząstkami limonki do wyciśnięcia
cool and mintyRewelacyjna pizza na cienkim, chrupiącym spodzie. Z aromatycznym, pachnącym oregano sosem pomidorowym, zielonymi szparagami i szynką parmeńską. Zawsze piekę ją na rozgrzanym kamieniu, ale z powodzeniem możecie zastąpić go blachą z wyposażenia piekarnika. Surowy placek ciasta, położony na rozgrzanym kamieniu zaczyna rosnąć zanim skończymy układać na nim dodatki. Po upieczeniu trzyma formę i nie jest gęsty ani też(...)może być gorąca) 1¹⁄₂ łyżeczki soli 1 łyżka cukru 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do natłuszczenia SOS 1 szklanka passaty pomidorowej / polecam cirio 1 ząbek czosnku starty na tarce 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano ¹⁄₂ łyżeczki cukru lub miodu sól, pieprz DODATKI 2 kulki białej mozzarelli odsączonej
cool and mintyobiad :) Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa * sól, pieprz * 1 szklanka bulionu * 5-6 przecieru pomidorowego * mąka do obtoczenia klopsów * ewentualnie mąka+ woda do zaklepania sosu Wykonanie: Mięso mielone przyprawić według własnego smaku, dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Następnie z mięsa uformować małe klopsiki(...)obtoczyć je w mące.W garnku zagotować bulion, do gotującego się dodać klopsy i gotować na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze gotować około 10 minut. W razie potrzeby sos zaklepać mąką wymieszaną z wodą
Zrób to smaczniearomat i najlepiej sie przechowują. Z tej odmiany- San Marzano właśnie, we Włoszech przygotowuje się bazę sosu pomidorowego Sugo od którego powstają wszystkie inne odmiany i rodzaje włoskich sosów pomidorowych. Kupując na sos nawet konserwowe pomidory w puszce, wybieraj jedynie konserwowane w całości. Warto poszukać tej odmiany właśnie- San Marzano, ale sprawdź autentyczność na opakowaniu. Sprawdź czy mają znaczek
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżka sypkiej przyprawy warzywnej - 4 jajka - 1 szklanka manny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ok. 0,5-0,8 l dosyć intensywnego rosołu (może być z kostki) - 4 łyżeczki pasty pomidorowej - trochę mąki do obróbki - tłuszcz do obsmażania Na początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy(...)naczyniu do zapiekania. W moim rondelku tworzę dwie warstwy. To duża porcja. Przygotowując ją macie obiad dla 4 osób przynajmniej na 2 dni, Teraz w gorącym rosole rozprowadzam pastę pomidorową i zalewam nią gołąbki. Przykrywam i przez godzinę piekę w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku. Można ew. dusić danie na kuchence na średnim ogniu, ten sam czas
I tu będę miała takie tekostkę (ja jej nie używam, jej brak nie ujmuje daniu smaku) 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Do dużego rozgrzanego rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę(...)nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minut. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy passatę, cukier, dodajemy zioła, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy całość na wolnym
Cooking Monsterblaszce lekko podsypanej mąką formujemy z niego koło rozciągając je od środka do zewnątrz. Z podanej ilości wychodzą 2 duże pizze. Sos pomidorowy: ok. 0,5 l passaty pomidorowej 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ok. 0,5 łyżeczki cukru sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia Do rondelka wlewamy oliwę(...)dodatków jest bardzo indywidualna. Możecie stworzyć dowolną kompozycję smakową. My najbardziej lubimy pizzę z pieczarkami oraz ananasem, zazwyczaj robimy jedną dwusmakową pizzę. Na ciasto wykładamy połowę porcji sosu pomidorowego i równomiernie rozsmarujemy je po pizzy zostawiając ok. 1,5 cm od brzegów. Sos posypujemy serem (ilość zależy od Waszych upodobań), następnie kładziemy wędlinę i wszystkie warzywa. Całość ponownie posypujemy
Cooking MonsterDzisiaj zapraszam na pyszne, kolorowe śniadanie w stylu marokańskim. Pikantny sos pomidorowy przełamany delikatnością na wpół ściętych jajek w towarzystwie aromatu świeżych ziół i przypraw, podany z chrupiącym pieczywem to doskonały pomysł na rozpoczęcie pysznego dnia. Danie banalnie proste w przygotowaniu, zdolne zaspokoić głód i dać prawdziwą rozkosz podniebieniu. Do przygotowania dania użyłem: 4 dużych jaj, 1 puszki pomidorów(...)czerwonej papryczki chili, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Na patelnie rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do niej drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę
Wyprawy kulinarnejogurtem. Doprawiłam do smaku kilkoma kroplami cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. DIP POMIDOROWY - pomidorki opłukałam, wrzuciłam do rondelka z odrobiną oleju. Dusiłam je aż popękały i zmiękły a następnie smażyłam mieszając aż odparował nadmiar wody. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, soli i pozostałymi przyprawami. Masę pomidorową przełożyłam do miseczki z jogurtem i zblendowałam na gładki sos. DIP ZIOŁOWY
Smaczna Pyza