zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:121/1190)

Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!! 207

jego słowami. Chyba wszyscy kochamy makaron za ten niepowtarzalny smak  i uniwersalność podania. Z makaronu możemy przygotowywać najrozmaitsze dania, od klasycznego makaronu z sosem pomidorowym po wyrafinowane zapiekanki, wykwintne lasagne lub cannelloni. Wszystkie dania  z makaronem s ą  tak piękne,  ż e aż  zapierają dech w piersiach(...)nawijać na widelec. Długi makaron podajemy z sosami o jednolitej, gładkiej konsystencji. Makaron skręcony typu fusilli idealnie komponuje się z sosami pomidorowymi, rybnymi lub mięsnymi. Makaron "płaski" typu farfalle, pappardelle podajemy z sosami na bazie śmietany, serów np. ricotty, gorgonzoli lub z sosami warzywnymi. Teraz nie pozostaje

La grande e la piccola cuoca
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 180

zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpety i delikatnie wkładamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze około 20 minut.  Sos pomidorowo-paprykowy: 1 litr soku pomidorowego (lub pomidorowej passaty) 1 mała czerwona papryka 1 cebula ząbek czosnku(...)szczypta cukru szczypta wędzonej papryki sól pieprz olej śmietana 18% koperek lub natka pietruszki Wykonanie:  Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pokrojoną drobno paprykę. Wlewamy sok pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli lubimy dodajemy na koniec zahartowaną wcześniej śmietanę i posypujemy posiekaną natką lub koperkiem

Walijskie Pichcenie
Zapiekane naleśniki z mielonym mięsem 3149

nadwyżki przygotowuję na kolację np. naleśniki z serem na słodko:) 500 g mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki pikantnego keczupu zioła prowansalskie sól i pieprz 100 g żółtego sera szczypiorek do posypania naleśników   Mięso mielone oprószone przyprawą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do niego posiekaną(...)kostkę cebulę, gdy się zeszkli dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili smażenia na patelnię wlać cały koncentrat pomidorowy, keczup oraz przyprawy, wymieszać i smażyć przez kilka minut.    Na usmażone naleśniki nałożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez ok. 5 minut w temperaturze 200 st. C, wyjąć posypać startym żółtym serem

Simply Food
Tosty francuskie 166

skośnie na szersze kromki. W miseczce rozbełtać jajko razem z mlekiem oraz przyprawami . Kawałki bagietki zanurzać w masie jajeczno-mlecznej, następnie smażyć na złoty kolor na maśle. Sałatka/salsa pomidorowa     Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić drobno lecz starać się odrzucać pestki oraz odsączyć nieco sok. Pokrojonego pomidora skropić cytryną, zetrzeć do niego czosnek, przyprawić(...)posiekaną zieleniną. Proponuję spróbować tak jak było u mnie ze świeżą miętą. Naprawdę pysznie smakuje, świeżo i interesująco. Usmażone kromki posmarować obficie pasztetem, na nim ułożyć po łyżeczce sałatki pomidorowej i smacznie zajadać. Smacznego

W garach u Gosi
Tagliatelle z cukinii z sosem bolońskim 163

makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego(...)warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano i chili, a następnie gotować pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać sól do smaku

Kulinarne Inspiracje
Pizza Margherita 341

Pizza Margherita to dla mnie najlepsza pizza. Aromatyczny sos pomidorowy, bazylia i ser. Prosto i pysznie. Czy dacie się skusić? Składniki na ciasto: 2 szklanki  (500 ml) mąki pszennej (typ 500) torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy około 3/4 szklanki ciepłej wody płaska mała łyżeczka oliwy do wysmarowania blachy Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy(...)TUTAJ 150 g drobno krojonego sera mozzarella 1 czubata łyżka startego parmezanu około 1 łyżeczki suszonego  oregano   (u mnie Skworcu ) kilka świeżych listków bazylii Przygotowanie pizzy: Sos pomidorowy przygotowujemy z przepisu na blogu. Trwa to godzinę.  Podczas, gdy sos się gotuje, przygotowujemy ciasto na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże. Dolewamy oliwę oraz wodę i wyrabiamy

Smak mojego domu
Pełnoziarnista pizza z grillowanymi warzywami i serem labneh 165

obniżoną zawartością tłuszczu, o ile znajdziesz taki bez dodatku zagęstników i inny substancji. W sezonie ogrodowym możesz upiec pizzę na grillu. Zgrilluj sam placek, następnie posmaruj go sosem pomidorowym, obłóż warzywami, serem i bazylią. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 155

Postanowiłam poeksperymentować z pulpetami i przygotować aromatyczne kulki mięsne z mozzarellą w środku. Mogłabym zjeść ich samych z 20, ale by było jeszcze smaczniej dodałam do nich podstawowy sos pomidorowym. Do tego spaghetti i niebiański obiad gotowy. I choć może wydawać się, że przy przepisie jest dużo roboty, to jest zupełnie inaczej. Szybko i smacznie, a tak lubię najbardziej(...)marinara: 0,7 l passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów 1 spory ząbek czosnku 1 spora gałązka świeżej bazylii sól szczypta cukru 1 łyżka oliwy z oliwek W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na oliwie do momentu aż uzyska złoty kolor. Następnie ostrożnie wlewamy passatę lub pomidory z puszki (tłuszcz pryska!), następnie dodajemy

Cooking Monster
Makaronowe zwijańce z dynią i orzechami 185

zależy od wielkości naczynia żaroodpornego i ilości osób dla której przygotowujemy danie) : plastry lazanii (u mnie było to ponad 1/2 opakowania) purree z dyni (np hokkaido) mielone orzechy passatę pomidorową sól, pieprz, zioła, opcjonalnie ser żółty do zapiekania A teraz proste jak drut przygotowanie: Plastry makaronu podgotowujemy w osolonej wodzie (ok 3 minuty). Odsączamy i układamy(...)płaskiej powierzchni. Wierzch smarujemy purree z dyni, posypujemy migdałami. Całość zwijamy w rulonik i przekrawamy na pół. Tak przygotowane zwijańce umieszczamy w naczyniu żaroodpornym na dnie którego znajduje się pomidorowa passata. Wierzch możemy posypać ziołami a przed końcem pieczenia możemy dodać ser tarty. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Gołąbki z sosem pomidorowym 234

Gołąbki to proste i smaczne danie, chociaż nieco pracochłonne. Farsz do gołąbków składa się u mnie z niezbyt tłustej mielonej łopatki wieprzowej i ryżu, zaś sos oczywiście jest pomidorowy. Chociaż raz na kwartał w moim domu obowiązkowo muszą być na obiad gołąbki. Gołąbki zazwyczaj przygotowuję w szybkowarze, co przyśpiesza gotowanie i zapobiega rozprzestrzenianiu się po kuchni zapachu gotowanej kapusty. Czas(...)basmati kupiony TUTAJ ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli sos pomidorowy: 2 - 3 dojrzałe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki cukru pieprz sól 1 łyżka

Kuchcik gotuje
Aromatyczne pesto z suszonych pomidorów z czosnkiem 201

suszonych pomidorów z czosnkiem Składniki : około 8 dużych dorodnych suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku bazylia, papryka słodka, pieprz cayenne 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki passaty pomidorowej Przygotowanie : Suszone pomidory przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku oraz przyprawy - bazylia, paprykę słodką oraz pieprz cayenne, zalewamy oliwą z oliwek i pomidorową passatą - całość blendujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kopytka z Kaszy Jaglanej 256

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku (około 1 łyżeczki) kopytka możemy podać z masłem i bułką tartą, sosem grzybowym lub sosem pomidorowym Link do filmu z przygotowania: Kopytka z kaszy jaglanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Następnie wystudzoną kaszę mielę w maszynce do mielenia(...)patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą i ją rumienię Następnie kopytka wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem z bułką tartą (kopytka możemy również podać z sosem pomidorowym lub grzybowym). Kopytka z kaszy jaglanej są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków (Sformato di carne, funghi e purè di patate) 230

pranzo della domenica in famiglia. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g mięsa wołowego mielonego 600 g ziemniaków 300 g grzybów  250 g sosu pomidorowego 25 g masła 4  ł y ż ki mleka   2  ł y ż ki koncentratu pomidorowego 3 marchewki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa(...)ząbki czosnku szklimy na oliwie, dodajemy mięso, które podsmażamy kilka minut. Do mięsa dodajemy grzyby, posiekaną natkę pietruszki, sos pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Całość zagotowujemy i podduszamy na małym ogniu ok. 20 minut.    Marchew i ziemniaki gotujemy

La grande e la piccola cuoca
Gołąbki bez zawijania w jasnym sosie 439

wersja gołąbków bez zawijania tak przypadła mi do gustu. Lubię w nich wszystko i niczego już nie zostawiam na talerzu. Oczywiście większość z Wam pewnie przygotowuje gołąbki w sosie pomidorowym, tak też można zrobić i w tym przypadku, ale u nas w domu lubi się je bardziej gdy przenikną smakiem jasnego sosu mięsnego (pieczeniowego). Spróbujcie. Takie gołąbki bez zawijania(...)łyżki bułki tartej 2 torebki sosu pieczeniowego jasnego + 700 ml wody* *można użyć gotowego domowego sosu, podana wersja jest wersją szybką; gołąbki można również przygotować w tradycyjnym sosie pomidorowym Przygotowanie: Kapustę trzemy na tarce na dużych oczkach (można ją posiekać, ale w ten sposób będzie delikatniejsza). Do kapusty dodajemy mięso mielone i ugotowany ryż (mój był z dnia poprzedniego

Słodkie okruszki
Zwijane bułeczki pizzowe 834

Szynkę i salami kroimy w średnie kawałeczki. Przygotowane ciasto drożdżowe (powinno być dobrze wyrośnięte), krótko zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na sos wykładamy równą warstwą wszystkie dodatki, czyli sery, salami, szynkę i inne. Blat ciasta zwijamy w roladę i następnie kroimy w 12 plasterków, każdy o grubości

Kuchnia Łukasza