Gotowe ciasto podziel na 5 mniejszych części i z każdego uformuj cienkie placki. 3. Suszone pomidory, oliwki, koncentrat pomidorowy i oliwę zmiksuj na pastę. Dopraw solą do smaku. 4. Wcześniej uformowane placki na mini pizze posmaruj powstałą pastą pomidorową. 5. Na tak przygotowane ciasto ułóż plastry świeżych pomidorów i mozzarelli, posyp świeżym oregano. 6. Mini pizze piecz
Kuchnia w Słońcu Skąpanatwarde). składniki 10 litrów leśnych grzybów 4 duże cebule 4 łyżki cukru 4-6 łyżek oleju 9-10 łyżek octu 3 liście laurowe 300 g koncentratu pomidorowego szczypta ostrej papryki sól, pieprz Sposób przygotowania Grzyby czyścimy i myjemy je pod bieżącą wodą, następnie przekładamy do dużego garnki, zalewamy wrzącą wodą, lekko solimy i obgotowujemy przez(...)minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w plastry cebulę ( na niewielkim ogniu żeby nie przypalić cebuli). Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, pokruszone liście laurowe, cukier, ocet, sól, pieprz oraz ostrą paprykę. Całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku
Miód i pieprz, na który przepis podałam Wam już wcześniej. Polecam jako danie obiadowe albo jako danie na różne imprezy. Składniki: ilość składników zależy od wielkości naczynia żaroodpornego. * makaron nitki * sos pomidorowy (przepis tutaj) * starty na tarce o dużych oczkach żółty ser * świeża bazylia * naczynie żaroodporne Wykonanie: Makaron nitki ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić na sitku(...)Zrobić sos pomidorowy. Część makaronu przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, posypać trochę startego sera, delikatnie przemieszać widelcem, ponownie posypać cienką warstwę żółtego sera. Następnie kolejna warstwa makaronu, sos i ser i znów lekko przemieszać wierzchnią warstwę. Polać resztą sosu i na samą górę nasypać grubą warstwę sera. Na wierzchu ułożyć liście bazylii. Zapiekać w piekarniku nagrzanym
Zrób to smaczniebędąc na obczyźnie albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka. Składniki 2 kg jabłek ligol 4 cebule sok z jednej cytryny 6 łyżek oliwy 4 łyżki pasty pomidorowej 750 g kiełbasy podwawelskiej 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe suszony tymianek suszony majeranek suszona bazylia sproszkowane chili sól pieprz Przygotowanie Jabłka obrałem, oczyściłem(...)gniazd nasiennych, starłem na tarce do jarzyn o dużych oczkach, skropiłem sokiem z cytryny. Cebule obrałem, drobno posiekałem, zeszkliłem na oliwie. Dodałem pastę pomidorową, podsmażyłem. Z kiełbasy usunąłem osłonki, pokroiłem w cienkie paski, dodałem do cebuli. Wrzuciłem lekko rozgniecione ziele angielskie, liście laurowe, suszony tymianek, bazylię, majeranek i chili. Doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusiłem ok. 12 minut
R'n'G Kitchen16dag.ładnej wykrojonej na kotlety łopatki Garść namoczonych i ugotowanych grzybków 20dag . tłuszczu 4g.mąki sól przyprawa uniwersalna-przepis na blogu lub użyć swoje ulubione 1 szkl.wywaru 20g.koncentratu pomidorowego 1 cebula 10g.mąki 60g.śmietany sól cukier ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso czyścimy z błon,płuczemy,kroimy w plastry o gr.1cm.Rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko,posypujemy solą i swoimi ulubionymi przyprawami lub przyprawą(...)rozgrzewamy mocno tłuszcz,układamy zrazy i obsmażamy na niezbyt mocnym ogniu.Kotlety odkładamy na talerzyk w ciepłe miejsce.Do sosu dodajemy obgotowane grzyby,pokrojoną cebulę i dusimy na małym ogniu.Koncentrat pomidorowy dodajemy do grzybów.Zimny wywar warzywny mieszamy z mąką dolewamy do sosu ,zagotowujemy.Dodajemy majeranek.Potem dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.Do sosu wkładamy zrazy i dusimy chwilę pod przykryciem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiryżowa z indykiem i papryką Składniki – 1 porcja: Ryż z quinoa Sonko – 100g Polędwica z indyka – 100g Papryka czerwona – ½ sztuki Sól, pieprz, bazylia Sos: Bazylia suszona – 1 łyżeczka Passata pomidorowa – 3 łyżki Śmietana 30% - 1 łyżka Jajko – 1 sztuka Ser mozarella – 2 łyżki startego Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu(...)opakowaniu, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Polędwicę z indyka kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i nacieramy bazylią. Układamy na ryżu razem z pokrojoną w paski papryką. Passatę pomidorową mieszamy ze śmietaną, jajkiem i bazylią. Ryż z mięsem zalewamy sosem i posypujemy startą mozarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut
Kuchnia Bon Appetitdynią i bakłażanem Składniki – 4 porcje: Pierś z kurczaka – 400g Dynia – 500g Bakłażan – 1 sztuka Kolendra – 2 pęczki Czosnek – 4 ząbki Imbir – kawałek 3cm Cebula – 1 sztuka Passata pomidorowa – 1 szklanka Orzechy nerkowce – ½ szklanki Przyprawy: sól, chaat masala, chicken masala Jogurt naturalny gęsty – 3 łyżki Olej do smażenia – 2-3 łyżki Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić(...)zalać ½ szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Na osobnej patelni podsmażyć zamarynowaną pierś z kurczaka, a następnie dodać ją do duszących się warzyw razem z passatą pomidorową. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu przez minimum godzinę, a następnie doprawić do smaku solą i przyprawami – chaat masala i chicken masala. Kurczaka podawać z ryżem np. firmy Britta
Kuchnia Bon Appetitłyżki Buraki – 2 sztuki Awokado – 1 sztuka Pomidory – 3 sztuki Sałata, kiełki Sól, pieprz, ulubione zioła Składniki - sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej(...)porcje i każdą porcję smażymy na patelni delikatnie posmarowanej olejem. Gotowe omlety kroimy na pół i każdą połówkę wykorzystujemy do hamburgera. Sos przygotowujemy mieszając musztardę z jogurtem, passatą pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Upieczone bułki kroimy na pół i i grillujemy. Na bułce układamy warstwami sałatę, sos, omlet, buraka, awokado pokrojone
Kuchnia Bon Appetitmielone wołowe (lub wieprzowo-wołowe) – 800g Jajko – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Dodatkowo: Ser – 6 plastrów Sałata Pomidory – 3 sztuki Kiełki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone – patyczek musi być suchy. Wykonanie – burgery: Sos przygotowujemy mieszając musztardę z jogurtem, passatą pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Mięso mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Formujemy 6 kotletów wielkościowo zbliżonych do bułek, które
Kuchnia Bon Appetitchłodniejsze wieczory i pożegnanie kończącego się lata. Danie podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 700g passaty pomidorowej 350-400g białej fasoli 2 ząbki czosnku 3 wiejskie kiełbasy (ok. 300-400g) 1 cebula szalotka 1 łyżka masła majeranek, pieprz, sól, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie(...)wolnym ogniu (w tej samej wodzie, w której była namaczana). Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pociętą w pióra cebulę i pociętą w kostkę kiełbasę. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, podsmażoną cebulę z kiełbasą, przeciśnięty czosnek, ugotowaną fasolę i 150ml wody, w której gotowała się fasola. Doprawiamy pieprzem, solą, 1 łyżką majeranku, 1 łyżeczką bazylii, 1 listkiem laurowym i kulkami
Gotowanie i blogowanieodrywamy kawałek i wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pizzerniki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy paprykę z cebulką, na to pieczarki,szynkę i całość posypujemy serem żółtym-dodatki dajemy w małych ilościach. Całość posypujemy bardzo delikatnie oregano i bazylią. Pizzerniki pieczemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupatelni, przełożyć na blachę, to samo zrobić z drugą połową masy Na powstałe spody pizzy wyłożyć wybrane dodatki Piec w 160 st około 15 minut Podawać z sosem pomidorowym Smacznego
pyszne zdrowościkubek śmietany ************************************************ Nastawić ryż do gotowania.Ryz opłukać,zalac wodą i na małym ogniu gotujemy przez 20 minut. Przygotować sos do gołąbków- w rondelku zagotować bulion z koncentratem pomidorowym,przyprawami.Mąkę ziemniaczaną połączyć z odrobiną zimnej wody,wymieszać i wlać do rondelka,przyprawić przyprawą uniwersalną ,solą i pieprzem.Wlac śmietanę , wymieszać.Gdy gołąbki będą gotowe , wlać sos do nich ,przykryć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipół szkl. mąki kilka łyżek oleju ok. 20 dag szynki w plastrach 2 duże oscypki lub inny ser żółty sól, pieprz, bazylia, cukier do smaku 2 szkl. passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek Przygotowanie; Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości ok 1 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich sól, pieprz i bazylie. Każdy krążek(...)cukinii panierujemy w jajku a następnie w mące i smażymy z każdej strony aż się zrumieni. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, dodajemy przeciśnięty czosnek , pokrojone oliwki, bazylie, odrobinę cukru , a także soli i pieprzu jeśli jest taka potrzeba. Chwile gotujemy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Kładziemy jeden krążek cukinii na niej plaster szynki, plaster sera i przykrywamy plastrem
Radość kipiąca uśmiechem.