piekarnika aby dodać dodatki do pizzy. Na sam spód wylałam sos pomidorowy, przyprawiłam go bazylią i oregano. Następnie położyłam cebulkę, czosnek, fasolkę oraz oliwki. Pizzę ponownie polałam sosem pomidorowym i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp
nietadietaKlopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym Składniki: 250 g mięsa wołowego 1 cebula 150 ml sosu pomidorowego sól estragon majeranek olej słonecznikowy Cebulę obrałam i pokroiłam na drobno. Do miski przełożyłam mięso, dodałam cebulę, przyprawy, zioła oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, następnie u formowałam klopsiki. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam klopsiki, obrumieniłam je dokładnie z każdej strony. Podsmażone klopsiki(...)przełożyłam do rondelka i dodałam sos pomidorowy. Na małym ogniu dusiłam klopsiki ok 30 min. U nas klopsiki w towarzystwie gotowanych ziemniaczków, fasolki szparagowej oraz kalafiora
nietadietaCiecierzyca z brokułami i kukurydzą w sosie pomidorowym Składniki: ciecierzyca, 1 szklanka brokuły 1 cebula 2 ząbki czosnku kukurydza z puszki sos pomidorowy, ok 250 ml ocet jabłkowy, 2-3 łyżki oliwa, 2-3 łyżki sól pieprz majeranek Ciecierzyce moczyłam przez całą noc w zimnej wodzie. Następnie odcedziłam, zalałam wodą i ugotowałam do miękkości. Gotowałam ok godziny. Cebulę(...)rozgrzanej oliwie. Brokuły umyłam i podzieliłam na różyczki, dodałam do cebuli z czosnkiem, zalałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem ok 25 min. Dodałam przyprawy, zioła, sos pomidorowy, ocet jabłkowy i ugotowaną cieciorkę, przykryłam i wszystkie składniki dusiłam jeszcze
nietadietaPasta z ciecierzycy z sosem pomidorowym, słonecznikiem i dynią Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 150 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki ziaren dyni sól pieprz oregano bazylia estragon Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min. W tym czasie obrałam cebulę(...)oliwą podsmażyłam czosnek i cebulę. Następnie dodałam słonecznik oraz dynię. Wszystkie składniki mieszałam od czasu do czasu, by się ładnie zarumieniły, ale nie przypaliły. Na sam koniec dodałam przecier pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki trzymałam na patelni zaledwie kilka minut. Do zmiksowanej ciecierzycy dodałam odpowiednio przygotowany sos. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia
nietadietaMakaron z cukinią w sosie pomidorowym Składniki: 4 małe cukinie 1 cebula 250 ml sosu pomidorowego 4 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól majeranek koperek makaron ryżowy Cukinie i cebulę pokroiłam w kostkę, następnie delikatnie podsmażyłam z dodatkiem oliwy. Dodałam sos pomidorowy, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki dusiłam pod przykryciem
nietadietaKotleciki z jajek to pyszne jarskie danie, dobry pomysł na lekki pożywny obiad, albo wsad do smakowitego burgera. Świetnie smakują z sosem pomidorowym, ziemniacznym puree i dodatkiem gotowanych warzyw lub sezonową surówką. Niegdyś często je przygotowywałam, gdyż były bardzo popularne w czasach PRL- owskiej mizerii zaopatrzeniowej. Przez całe lata zapomniane powróciły w niezmienionej formie. Delikatne, puszyste i pyszne. Składniki(...)nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety delikatnie wyjmować łopatką, gdyż łatwo się kruszą podawać z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!www.mgotuje.pl Uwielbiam ryby, mogłabym jeść je na okrągło . Ostatnio przeglądając swoją kolekcję książek kulinarnych natknęłam się na ciekawy przepis na rybę w borowikowo – pomidorowym maśle podaną z plackami ziemniaczano – dyniowymi autorstwa Tomasza Jakubiaka. Dorsz, borowiki, kapary, czosnek i pomidory – pomyślałam sobie to musi świetnie smakować. Nie myliłam się, ryba(...)przygotowując rybę drugiej patelni. Fajnym dodatkiem do ryby okazała się skórka z grejpfruta, dzięki niej ryba nabrała fajnego, wyraźnego smaku. Gorąco polecam Post Dorsz w borowikowo – pomidorowym maśle z plackami ziemniaczano – dyniowymi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesuszonych ¾ szklanki letniej wody ½ łyżeczki cukru 2 szklanki mąki (ok. 320g) ½ łyżeczki soli 3 łyżki oliwy dodatkowo trochę semoliny lub kaszy manny Sos: 200 g passaty pomidorowej rustica 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano ¼ -½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól Dodatki: 125 g twardej mozarelli 80 g sera Manchego (owczy) 100 g chorizo , pokrojone w plasterki 1 nieduża papryka ramiro(...)czasu można pominąć lub podzielić przed pierwszym wyrastaniem). Blat podsypać semoliną lub kaszą manną. Z każdej porcji ciasta ręcznie uformować placek. Ułożyć na papierze do pieczenia Placki posmarować sosem pomidorowym zachowując niewielki brzeg. Posypać serami, rozłożyć pozostałe dodatki. Piec w wysokiej temperaturze na dolnym poziomie piekarnika (blacha powinna być również rozgrzana) do zrumienienia brzegów. U mnie
Pełny talerzczosnku, posiekane 1 czerwone chili (lub 2 jeżeli lubimy ostre) 5 cm korzenia imbiru 2 marchewki 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka pasty pomidorowej 400 g - puszka pomidorów krojonych 300 ml bulionu warzywnego przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Piersi umyć, osuszyć, ostrożnie naciąć skórę w kratkę , tak aby nie ponacinać mięsa(...)niewielkim ogniu, aby warzywa zmiękły. Posolić i popieprzyć. Dodać czosnek, chili, imbir, chwilę podsmażać, dodać marchewki, wymieszać, podsmażać kolejne 5 minut. Dorzucić pozostałe przyprawy i pastę pomidorową, wymieszać dodać pomidory z puszki i bulion. Zagotować. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, włożyć piersi, zakryć je sosem. Przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin. Po tym czasie piersi
Stare Garywiem na pewno, że jest smaczny. :-) Przepis ten znalazłam kiedyś w jednej z gazetek kulinarnych i z pewnością będę go powtarza ć. Schab w tej formie jest mocno pomidorowy, mocno warzywny i aromatyczny, bo sporo w ni m przyp raw. Myślę, że gdyby dodać zieloną pietruszkę i żółty ser, było by jeszcze smaczniej. 400g schabu 2 cebule 2 czerwone papryki(...)200ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200g pieczarek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczka cząbru sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w kostkę, doprawiamy wolą i pieprzem. Podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czerwoną papryką na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Dusimy do odparowania wody (jeśli papryka nadal będzie
Szefowa kuchnidociskamy do rozwałkowanej powierzchni ciasta, tak aby powstało obramowanie pizzy. 6. MONTAŻ PIZZY (5 min): Ciasto przekładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub posypanej mąką) i smarujemy sosem pomidorowym. Następnie po kolei dorzucamy cebulę, goudę, mozzarellę, oregano i salami (oraz sardele/anchois, jeśli lubicie lub chcecie poeksperymentować). 7. PIECZENIE (10 min): Pizzę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku, (230-250 stopni
Nerds Kitchenktórego przygotowania wystarczy 25 minut. Owoce morza, oliwki i pomidory to kwintesencja smaku kuchni śródziemnomorskiej. SKŁADNIKI: 2-3 ząbki czosnku średnia cebula oliwa z oliwek do smażenia 500ml passaty pomidorowej 400g owoców morza (u mnie krewetki, omułki, kalmary) garść czarnych oliwek sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie 500g makaronu natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE: W dużym garnku zagotowujemy wodę(...)solą. Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek i cebule drobno siekamy i szklimy na oliwie. Podlewamy passata pomidorową i gotujemy na małym ogniu aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Dodajemy owce morza i pokrojone na pól oliwki i kontynuujemy gotowanie prze około 6-7 minut. W razie konieczności podlewamy nieco wodą. Doprawiamy
Pyry na Gaz, dodajemy pokrojony por podsmażamy, dodajemy pieczarki, pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem smażymy wszystko razem kilka minut na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju z zalewy pomidorowej, wkładamy przyprawioną cukinię smażymy około 5 -8 minut pod koniec smażenia dodajemy podsmażony por z pieczarkami i pomidorami wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony świeży rozmaryn. Wykładamy na talerz posypujemy
kgwjanczeworozgrzanym olejem, krótko rumienimy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko chwilę podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem a następnie łączymy z koncentratem pomidorowym i zdejmujemy z ognia. Do większej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka dodajemy szczyptę soli, czarny(...)pieprz oraz gałkę muszkatołową, ciasto krótko wyrabiamy dłonią a następnie wylepiamy nim posmarowaną olejem formę do pizzy lub tortownicę. Na cieście rozprowadzamy nadzienie z pieczarek, cebuli i koncentratu pomidorowego. Plastry szynki drobno kroimy a następnie układamy na pizzy, na końcu pizzę posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp
Smakowite Daniaporcje): 200 gram łososia 10 krewetek królewskich lub tygrysich 1/2 średniego batata 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej (lub 2-3 obrane i pokrojone pomidory) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki curry czerwonego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz 1/2 szklanki ryżu(...)paprykę oraz batata pokrojonego w kostkę. Dokładnie mieszam i dodaję pastę curry. Całość duszę chwilę i wlewam bulion i mleko kokosowe. Gotuję 8-10 minut i wlewam passatę pomidorową. Na małym ogniu duszę potrawę jeszcze kilka minut. W tym czasie obieram krewetki i kroję łososia w kostkę (wcześniej pozbawiam go skóry i ości). Na koniec gotowania dodaję owoce
Mango Papaja