oliwa lub olej 2 cukinie 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) 260 g pieczarek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 duża śmietana 18% (330 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta chilli dodatkowo: sos można zagęścić dodając 1 kopiastą łyżkę mąki pszennej (np. Wrocławskiej(...)pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nie będą surowe, wyłączyć palnik. W międzyczasie ugotować pożądaną ilość makaronu według instrukcji na opakowaniu. Sos: Do misy blendera wlać sok pomidorowy, puszkę pomidorów, śmietanę, dodać obrany czosnek, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i szczyptą chilli. Włączyć urządzenie i zblendować składniki na jednolity sos. Gotowy sos przelać do brytfanny
Passions hobbies lifepomysł, aby przygotować ciekawą przekąskę z całkiem zwyczajnych produktów. Aby zróżnicować posiłki w swoim domu, przygotowuję różne pasty do kanapek. Tym razem wystarczy tylko konserwa z rybą w sosie pomidorowym i trochę twarogu, aby powstała smaczna(...)zdrowa przekąska. O takiej paście już Wam pisałam, ale tym razem połączyłam z grzankami. Czyli na śniadanie mamy grzanki z pastą rybną z twarogiem . Składniki: - ryba w sosie pomidorowym (1 puszka) - 125 g twarogu półtłustego - sól, pieprz - olej roślinny o naturalnym aromacie dymnym (ewentualnie) dodatki: - kilka kromek pieczywa - sezam Przygotowanie: Twaróg i rybę z sosem miksuję w blenderze
Kuchnia co dnialazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego 500 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa 1 średnią cebulę (około 80 g) 2 – 3 ząbki czosnku olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka bazylii suszonej lub kilka listków świeżej sól, pieprz na sos beszamel(...)smażę jeszcze około 15 minut. Następnie dodaję szpinak, mieszam i duszę całość około 5 minut – szpinak po chwili duszenia zmniejszy swoją objętość. Na koniec do sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę jeszcze około 3-4 minuty. Sos mięsny ze szpinakiem do lazanii jest gotowy. Teraz przygotuję sos beszamel: W garnku roztapiam masło. Do roztopionego masła dodaję
Uwaga Babcia Gotujeryżem. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 3 bakłażany 200g mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody olej do smażenia natka sól pieprz ½ szklanki wody Przygotowanie Bakłażany obrać w pasemkach i pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Zostawić w solonej wodzie na około(...)umyć cebulę, czosnek i papryki. Pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Zeszklić. Dodać mielone mięso. Udusić. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i zamieszać. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min. Bakłażany włożyć do żaroodpornego naczynia. Wlać farsz. Umyć pomidory, pokroić w plasterki. Rozłożyć na farszu. Umyć natkę i posiekać. Posypać natką
Tureckie Przepisystopniach ok. 20 minut aż spód będzie zwarty. Sos: Czosnek zeszklić. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dusić do odparowania nadmiaru wody. Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu posypać startą mozzarellą, na którą układać ulubione dodatki. Ja położyłam plasterki salami, pokrojoną w piórka cebulę i papryczki jalapeno. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni
Fabryka pomysłówskładników i dobrze wyrabiam i ponownie zostawiam, żeby wyrosło na ok. 20 minut. Wkładam na blachę z piekarnika nakrytą papierem do pieczenia i troszkę solę ciasto. Smaruję całość sosem pomidorowym i na to kładę wszystkie dodatki i na końcu na wszystko ścieram ser żółty na tarce na dużych oczkach. Piekę w piekarniku w 180 stopniach ok, 30 minut
Tanio smacznie i prostoWychodzi go taka ilość, że spokojnie można go zawekować i trzymać w szafce na "czarną godzinę". Czego potrzebujemy? - 1 pomarańcza, - 1 spora cytryna, - ananas w puszce, - 400 ml passaty pomidorowej, - 2 marchewki, - 2 cebule, - 1 czerwona papryka, - pół puszki kukurydzy, - 4 łyżki cukru trzcinowego, - czubata łyżka mąki ziemniaczanej, - szklanka wody, - sól, pieprz (do smaku), - szczypta imbiru, - szczypta chilli (opcjonalnie(...)garnka wsypujemy cukier i wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny oraz syrop z puszki ananasa. Mieszamy i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy passatę pomidorową i podgrzewamy, aż do zagotowania. 2. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie paseczki (można użyć obieraczki Julienne ). 3. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. 4. Pokrojone warzywa
two broke sistersJakiś czas temu dostałam pyszną paczuszkę z produktami od firmy Roleski , postanowiłam wypróbować przecier pomidorowy w moim daniu. Tak powstały przepyszne gołąbki , których dawno nie robiłam. Smakowały przepysznie. 1 główka młodej kapusty lub kapusty włoskiej 2 szklanki ryżu 1 kg mielonego mięsa wieprzowego sól i pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe jajko(...)łyżki mąki koncentrat pomidorowy Roleski dałam pół słoiczka czyli 100 g 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Do garnka wkładam kapustę( najpierw ścinam twardziejsze części kapusty, tu koło głąba), woda ma wrzeć lekko tak aby liście zmiękły. Wyjmujemy po 2-3 liście i znowu czekamy by zmiękły.Do miski wkładam zmieloną łopatkę, doprawiam ją solą pieprzem i dodaje jajko.Mieszam
Różowa kuchniagulaszu potrzebujemy (ok 4 porcje): 1 drobno posiekaną cebulę 4 garście ugotowanej ciecierzycy odrobinę kolendry (ziarna) łyżeczkę cynamonu szczyptę imbiru po szczypcie słodkiej papryki, gałki muszkatołowej oraz kminku koncentrat pomidorowy (najlepiej domowy) Na patelni rozgrzejcie odrobinę tłuszczu (oliwa z oliwek, olej kokosowy) wrzućcie rozdrobioną kolendrę (utłukłam ją w moździerzu) chwilę podsmażcie a po chwili dodajcie cebulę. Podsmażcie ok 10 minut(...)średnim ogniu. Po tym czasie dodajcie koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy – imbir, cynamon, słodką paprykę, gałkę muszkatołową oraz kminek (możecie dodać też odrobinę soli i pieprzu, wszystko zależy od tego jaki efekt smakowy zamierzacie osiągnąć na końcu). Całość gotujemy jeszcze ok 15 minut na małym ogniu. Podajemy gorące
Szybko Tanio Smacznieskarżą się na jej specyficzny posmak, gorycz. Jednak odpowiednio ugotowana oraz z dobrymi składnikami nabiera naprawdę ciekawego smaku. Moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej, to pulpety w sosie pomidorowym. A do tego krem o smaku sera z… ziemniaka ;) Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 pora 1 cebula czerwona 1 papryka 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego(...)pieprzem i czosnkiem. Cebulkę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Masę z kaszy formujemy w kształt pulpetów i dusimy w sosie pomidorowym przez około 15 minut. Ziemniaki dokładnie dusimy na puree. Dodajemy płatki drożdżowe i kurkumę oraz kilka łyżek wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pulpety polewamy sosem i kremem
Jacob TastesOdstawiamy do lodówki tak, żeby składniki się przegryzły. Jak już ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Formujemy z nich spody pizzy. Układamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione składniki. Ser dodajemy kilka minut przed końcem pieczenia. Pizzę ze składnikami można odstawić na 20-30 minut. Ciasto wyrośnie i będzie grubsze
Passion of CookingKolejna propozycja na pizzę. Tym razem zapraszam na pizzę Capriciosa. Pyszny sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka, pieczarki. Dla mnie pizza idealna :) Składniki ciasta na pizzę: 2 szklanki mąki (500 ml) 1 torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki farszu: sos pomidorowy do pizzy - przepis(...)blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego lub tartego sera mozzarella 4 plasterki szynki 130 g pieczarek łyżeczka oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy, według przepisu na blogu. Na przygotowanie sosu potrzebujemy godzinę. Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy ciasto i składniki na farsz. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie wszystko mieszamy. Dolewamy oliwę oraz wodę
Smak mojego domucebula 2-3 ząbki czosnku, rozgniecione 1 opakowanie mrożonego szpinaku (brykietu) sól i pieprz do smaku masło klarowane lub olej Sos: 2 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ziół do pizzy lub oregano 1/2 szklanki słodkiej śmietanki cukier, sól i pieprz Szpinak rozmrozić(...)końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Dodać passatę, koncentrat pomidorowy i zioła. Gotować kilka minut, dodać sól i pieprz oraz cukier do smaku Pod koniec zabielić słodką śmietanką. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca
Czerwień i błękitkońca ładnych pierogach, ale dobre :D tortilla z marchewką, kapustą, awokado, pieczonymi falafelami i sosem pomidorowym (vegan) tortilla z marchewką, kapustą, pieczoną ciecierzycą, sosem pomidorowym i sosem z tahini (vegan
More food, love and dreamskoktajlowych przekrojonych w poprzek na 3 części kilkanaście oliwek zielonych, przekrojonych na pół 150 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera zioła do pizzy lub oregano 4-5 pasty pomidorowej W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju(...)kształcie serca, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć plastry pomidorów i oliwek. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze
Czerwień i błękit