łyżki oleju lub oliwy 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 kubek śmietanki 30 % (200-250 ml) 1 puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (400-500 ml) ew. ½ szklanki wody ok. 3 cm kawałek kłącza imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 2-3 łyżeczki przyprawy curry lub domowa przyprawa przygotowana(...)cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody. Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą curry. Można pokusić
bistro mamapszennej 250 ml soku pomidorowego szczypta cukru szczypta bazylii sól przepis W garnku małym ogniu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i całość zasmażamy intensywnie mieszając, nie rumienimy. Zasmażkę rozprowadzamy sokiem pomidorowym, wszystko doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku szczyptą cukru, soli i suszoną bazylią
Smakowite Daniakoncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry. SKŁADNIKI: 1 kg. ogórków 1 kg cebuli 1 kg. marchewki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 koncentraty pomidorowe po 200 g. ziele angielskie liść laurowy WYKONANIE Wszystko kroimy w oddzielnym naczyniu. Ogórki tak, jak na mizerię. Marchewkę ścieramy na małych oczkach na tarce. Cebule szatkujemy
W kuchennym oknie Ewykilograma cebuli - 0,5 kilograma marchewki - 1 i 1/2 łyżki soli - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 200 mililitrów oleju - 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Warzywa obieramy ze skór i łupin. Ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka, a marchewkę ścieramy na tarce. Umieszczamy wszystko w misce, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny(...)czasie dodajemy pozostałe składniki - cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i znowu zostawiamy, tym razem na 30 minut. Wkładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Voila! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date
Życie zamknięte w smakutuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego - 1 liść laurowy - odrobina ziela angielskiego - sól - pieprz Przygotowanie(...)ratatouille: Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana (wszystko pokrojone w kostkę), a następnie pomidora (też pokrojonego w kostkę) i pastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy do chwili, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 8 - 10 minut. Składniki na ziemniaki
Życie zamknięte w smakuustach, jest słodka i krucha - pycha! KARKÓWKA POMIDOROWA Składniki: - 1,5 kilograma karkówki - 500 gram pieczarek (opcjonalnie) - 3 duże cebule - 100-150 mililitrów wody - 150 gram koncentratu pomidorowego - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka suszonego czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ostrej papryki(...)naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki w plasterkach podduszamy na tłuszczu po mięsie. Wykładamy na mięso. Zalewamy sosem przygotowanym z wody, sosu sojowego, cukru i koncentratu pomidorowego. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuokoło 10 minut, po czym przechodzimy do doprawiania. Dodajemy ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 10 minut - jeżeli jest za mało kwaśne, za mało słodkie lub za mało pomidorowe, dodajemy odpowiedniego składnika. Doprawiamy pieprzami i paprykami oraz ewentualnie solą. Zagotowujemy. Zamykamy w wyparzonych słoikach, gdy masa jest jeszcze wrząca (tak zwane "wekowanie na gorąco") lub pasteryzujemy. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuukładamy warstwowo w misce. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i słoik koncentratu pomidorowego i około ½ łyżeczki pieprzu. Szklimy cebulę, mieszając tak, aby połączyć z koncentratem pomidorowym. Przestudzoną cebulą z koncentratem zalewamy śledzie. Śledzie są najlepsze począwszy od dnia następnego. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakukilka sposobów. W tym przypadku gulasz podany został z kaszą. Składniki: 1 kg łopatki 20 dag pieczarek Po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki Papryka ostra Olej Liść laurowy Ziele angielskie Wykonanie: Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę ( ok.2 cm ). Do mięsa dodajemy(...)Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w kostkę i podsmażamy. W wysokiej patelni, podsmażamy mięso, następnie dodajemy pieczarki z cebulą i papryki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. SMACZNEGO
Smaki Ewypieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy ( dno ) olejem, układamy naleśnik dalej masę szpinakową, posypujemy częścią startego sera. Ponownie naleśnik, farsz pomidorowy ( warstwy pomidorowe będą cieńsze niż szpinakowe ), część startego sera. I tak dalej. Ostatnia warstwa to szpinak, posypujemy go serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok 20 – 30 minut w temp
Smaki Ewysierpniu nadszedł najlepszy czas na pyszne aromatyczne pomidory w różnych kolorach i gatunkach. Oto pomidorowa letnia sałatka, w sam raz na lekki lunch lub kolorową kolację. Pomidorowa letnia sałatka Czas przygotowania: 10 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 15 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 żółtych pomidorków koktajlowych 2 pomidory malinowe 2 pomidory brązowe (odmiana Sacher
Kulinarne przygody Gatitychciałam upiec ale składniki nie trzymały się kupy. Zaprzestałam poszukiwań i raptem natrafiłam na przepis u Nich STS czyli Szybko, tanio, smacznie. Dzięki Wam za przepis, ciasta z sokiem pomidorowym szukałam długo i teraz wiem ze warto było(...)czekać. Takiego ciasta już dawno nie jadłam, puszyste, miękkie, wilgotne, pyszne. Spróbujcie i zakochajcie sie w nim tak jak ja. Pozmieniałam po swojemu trochę ale idea została, zapraszam. Ciasto pomidorowe z żółta renklodą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSłoneczne dni lipca i sierpnia spowodowały, że papryka pomidorowa, którą uprawiam od kilku lat, dojrzała wcześniej niż zazwyczaj. Zrobiłam sobie jej zapasik i dziś nafaszerowałam na sposób wegański. Brak soli w przepisie jest zamierzony. Moim zdaniem jest tu całkowicie zbyteczna. Składniki : kilka papryk pomidorowych (mogą być też normalne papryki; liczba zależna od liczby porcji) pół szklanki pęczaku mała
Weekendy w domu i ogrodzierazem przez około 3-4 minuty. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z papryką. Do warzyw dokładamy kiełbasę z cebula i podlewamy przecierem pomidorowym oraz koncentratem. Gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami i jemy na gorąco i na zimno. Smacznego
ChilliJemyrzepakowego 1 szklanka cukru trzcinowego ½ szklanki miodu wielokwiatowego 2 łyżki soli morskiej 5 ziaren ziela angielskiego rozdrobnionych w moździerzu 5 liści ziela angielskiego 3 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku 1 łyżeczka utłuczonej w moździerzu białej gorczycy lub gorczyca mielona Przygotowanie: Paprykę czerwoną i zieloną myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki(...)solą morską, utłuczonym zielem angielskim oraz dodajemy liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, cały czas mieszając aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy 3 słoiczki koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz utłuczoną gorczycę. Salsę paprykową gotujemy kolejne 10 minut często ją mieszając, usuwamy liście laurowe i przekładamy sos do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy w piekarniku o temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię