Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym podawane z makaronem to kolejny klasyczny włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci. Składniki: 300 g makaronu 500 g mielonego(...)mięsa cebula 2 ząbki czosnku 3 lyżki bułki tartej 1 jajko łyżeczka mielonej papryki łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek na sos: 500 g passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżka suszonego oregano łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: parmezan bazylia Cebule drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę
wyzwania kuchennejajko 2 łyżki mleka 1 cukinia (ok 300 gram) 1/2 cebuli sól pieprz świeża natka pietruszki (opcjonalnie) odrobina oliwy lub oleju do smażenia (ja użyłam oleju kokosowego) Sos pomidorowy: 2 pomidory ząbek czosnku świeża bazylia (można zastąpić suszoną) pieprz Przygotowanie: Placki z cukinii: Otręby wsyp do miski i pomieszaj z odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem oraz roztrzepanym(...)Wymieszaj ze startą na małych oczkach cukinią. Dodaj cebulę i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Smaż na patelni teflonowej posmarowanej lekko oliwą lub olejem Gotowe! :) Teraz przejdźmy do sosu. Sos pomidorowy: Pomidory włóż do garnka, zalej wodą i podgotuj. Gdy woda zacznie wrzeć wyjmij pomidory i obierz je ze skórki. Następnie pokrój pomidory w kostkę i ponownie wrzuć do garnka. Dodaj
Smiling Shrimpilością warzyw, to propozycja jeszcze lepsza. składniki 1,5 kg filetów dorsza lub ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-4 cebule 2/3 szklanki soku pomidorowego 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 8-10 łyżek oleju 1 szklanka mąki sól, pieprz sposób(...)dokładnie myjemy i kroimy w plastry . Wszystkie warzywa dodajemy do garnka z zeszkloną cebulą, smażąc całość jeszcze przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie do garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy pieprz, sól i dusimy pod przykryciem przez 25-30 minut, na niewielkim ogniu. Teraz na patelni rozgrzewamy olej, filety z ryby wyjmujemy z lodówki, obtaczamy
Miód i pieprzpatelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem 50 g sera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut(...)pietruszki Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Na maśle i oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa wraz ze szpinakiem. Zalać szklanką wody i passatą pomidorową. Zagotować, dodać pokruszony ser feta i przemieszać. Doprawić do smaku. Trzymać kilka minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. Gdy farsz już zgęstnieje i nieco ostygnie, można zacząć nadziewać
Kuchnia Elliemiarę chudych ) 3 ząbki czosnku 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula 1 l bulionu wołowego 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonej kozieradki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje ( wzdłuż kości ). Czosnek rozcieramy(...)Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę razem z mięsem i zalewamy gorącym bulionem. Do całości dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kozieradkę, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 60 min. Po tym czasie możemy lekko zwiększyć płomień i bez przykrycia zredukować sos do żądanej konsystencji. (Jeśli lubimy gęste sosy
R'n'G Kitchenwczesna kolację. Dzieci je uwielbiają :) Składniki: 300g makaronu spaghetti ( u mnie pomidorowy) 500g mięsa mielonego z indyka gałązka bazylii 2 łyżeczki suszonej bazylii cebula 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól/pieprz szczypta cukru 50ml czerwonego wytrawnego wina parmezan oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Cebule wraz z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i delikatnie podsmażamy
ChilliJemywspomnień. Każdy z nas takowy posiada kiedy wraca smakiem daleko wstecz, a wydaje się, że było to wczoraj. U nas dzisiaj wszystkim doskonale znane, klasyczne domowe gołąbki w sosie pomidorowym. Jednak skusiłyśmy się by zaprezentować je w odmienionej odsłonie. Dlaczego odmienionej? Otóż, dla podkreślenia smaku do farszu dodane zostały płatki pomidorów, uwielbiana przeze mnie czarnuszka i czosnek niedźwiedzi. Koniecznie(...)główka kapusty białej około 250-300 g ryżu 800 g łopatki 1 cebula olej liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz 1 - 1 1/2 łyżki płatków pomidorowych 1/2 - 1 łyżeczka czarnuszki 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 puszka pomidorów woda lub bulion PRZYGOTOWANIE : Z kapusty oparzamy liście, odcinamy łyko. Ryż gotujemy na sypko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisporej ilości majeranku. Jednogarnkowa, pyszna i aromatyczna potrawa, najlepiej smakująca na drugi dzień, podana (nie)koniecznie z pajdą ciemnego chleba! :) * fasola Jaś- 400 g * kiełbaska- 200 g * passata pomidorowa- 600 ml * cebula- 1 średnia szt. * czosnek- 2 ząbki * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 4 szt. * majeranek- 2 łyżki * papryka wędzona- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku * oliwa(...)inaczej fasola będzie się dłużej gotowała!). W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek i pokrojoną kiełbaskę. Całość podsmażyć. Kiedy kiełbaska będzie rumiana, w lać passatę pomidorową, wrzucić listek laurowy, ziele i całość s mażyć do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec gotowania, jakieś 2-3 minuty, dodać odcedzoną fasolę, doprawić suszonym majerankiem oraz wędzoną
Kraina Miodem Płynącagulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki: ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 4-5 szt ogórki kiszone sól i pieprz do smaku czerwona papryka sypka smalec do smażenia Przygotowanie: Mięso wołowe kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ziele(...)liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie. W tym czasie można pokroić na ćwiartki ogórki kiszone. Kiedy mięso będzie już miękkie do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy ,wcześniej rozrobiony z 2-3 łyżkami wywaru, a kiedy się zagotuje dodajemy trochę zasmażki. Na końcu do całości wrzucamy kiszone ogórki i podgotowujemy chwilę. Doprawiamy do smaku solą
Bon appetit mon amiezarazem niezbyt nudnego by każdy był zadowolony. Kilkukrotnie już strzałem w dziesiątkę okazał się gulasz. Ten jest niesamowity w smaku. Fasola, kukurydza, papryka czerwona, marchew i duża ilość sosu pomidorowego z dodatkiem najlepszych kawałków wołowiny to pomysł idealny na danie, które ma zachwycać. Długo duszone mięso, które rozpływa się w ustach! Nie ma nic smaczniejszego! Wystarczy dobrej jakości pieczywo(...)pręgi wołowej 350 gram karkówki wołowej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 lampka białego musującego wina 400 gram pomidorów z puszki krojonych 4 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy, po 1/2 łyżeczki: kuminu, wędzonej papryki, chili, kurkumy 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 małe marchewki 2 papryki czerwone
Mango Papajapapryka czerwona 10-12 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka szczypiorku garść oliwek zielonych 4 łyżki oleju z pomidorowej zalewy sól, pieprz sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy podwójna ilością wody, nakrywamy garnek i gotujemy(...)miękkości ( około 15-20 minut). Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w bardzo cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy), następnie dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, przez chwilę smażymy i wrzucamy
Miód i pieprzzostało jak mnie nie ma i teraz zażyczył sobie żeby miał coś do pracy na cały tydzień więc kombinujemy. Składniki (dużo porcji) 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 przecier pomidorowy 1 puszka pomidorów 3 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 duże papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku(...)czosnek. Dolewamy czerwonego wina chwilę gotujemy wszystko razem. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do garnka. Smażymy wszystko aż kurczak będzie prawie gotowy. Dolewamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i dorzucamy koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i sos worcester i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10 min. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i gotujemy kolejne
Piekielna Kuchnia Patiwłaśnie kilka propozycji z dodatkiem tego pysznego sera, no o ile nie zjecie go najpierw prosto z pudełka/ew. z pieczonymi warzywami :D gryczane naleśniki z pomidorowym farszem z czerwonej soczewicy i cebulki, z serem z ziemniaka (vegan) potrawka pomidorowa z ciecierzycą, kalafiorem z brokułami i tahini (vegan) makaron z sosem z sera z ziemniaka
More food, love and dreamsdziękuję ;) składniki ok 70 g białego pieczywa ok 80 g pomidorów - dałam koktajlowe ok 150 ml oliwy + do rozrzedzenia 3-4 ząbki czosnku, obrane 1 łyżka pasty pomidorowej 1 łyżka octu winnego sól, pieprz przygotowanie Pieczywo, pokroić w kostkę razem ze skórką. Włożyć do naczynia do miksowania, zalać oliwą, dobrze wymieszać, odstawić. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać(...)skórki. Do naczynia z pieczywem dodać pomidory, pastę pomidorową, czosnek, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i octem. Jeżeli dip wydaje nam się za gęsty - dodać nieco oliwy. Smacznego
Stare Garyapetytu, wystarczy na kilka dni. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 1 kg fasoli „Piękny Jaś” 500 g pieczarek ok. 400 g kiełbasy (dowolnej, Waszej ulubionej) ok. 200 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 czubata łyżka majeranku 1-2 łyżki przyprawy do dań z fasoli pieprz sól Wykonanie: Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do miski, zalewamy wodą (powinna być całkowicie(...)cebulę w piórka (lub kostkę) i smażymy razem na patelni. Pieczarki oczyszczamy, kromy na plastry i również smażymy. Podsmażone składniki dodajemy do fasoli. Całość mieszamy ze sobą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do dań z fasoli. Gotujemy jeszcze parę minut. Jeśli końcowe danie ma według Was zbyt rzadką konsystencję, można ewentualnie zagęścić je dodając
MyCookBook.pl