już mi się słoiki po nocach będą śnić!. Przetwarzania ciąg dalszy :). Mamy teraz pierwsze najlepsze fasolki, bo jeszcze nie łykowate. Smakowo trio fasolowe z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym sprawia, że to pyszna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło jak również na zimno. Moje już gotowe, pasteryzują się.... Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 10 dużych marchewek(...)dużych cebul 1000 g pikantnego keczupu 600 g passaty pomidorowej lub koncentratu 1/2 szklanki oleju do smażenia 5-6 liści laurowych 10-12 ziaren pieprzu 6-7 ziaren ziela angielskiego 6 łyżek octu 10 % 4 łyżki cukru Do obgotowania: 3 łyżki soli 6 łyżki cukru 1. Fasolkę okrawamy z końcówek, myjemy, a następnie obgotowujemy przez 15 minut
Apetyczna babeczkaskórą – 2 szt * mąka kukurydziana – 4 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * cebula – 1 szt * pomidory ( najlepiej wiśniowe ) – 200 g * cukier – 2 łyżki * passata pomidorowa ( ew. przecier ) – 2 łyżki * olej * sok z cytryny * imbir, sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filety z barweny oczyszczamy, nacinamy skórę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą oraz pieprzem. Obtaczamy(...)ryba będzie gotowa, odkładamy w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone pomidory i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Zalewamy passatą pomidorową, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz łyżeczkę cukru. Redukujemy, by zgęstniał, a następnie doprawiamy szczyptą imbiru, solą i pieprzem.Podajemy gorące z przygotowaną rybą oraz świeżo posiekaną dymką. Smacznego
Ostra na Słodkosię do nas. Po godzinie pizza była już w piecu, a po chwili każdy miał przed nosem pachnący ziołami i warzywami placek. Do tego sos czosnkowy, swojski, ziołowy sos pomidorowy i kieliszek wina. Pycha!!! Przepis na tę pizzę jest już z nami ponad piętnaście lat, przywiozła go z Włoch znajoma mojej mamy. Próbowałam wielu przepisów, ale ten jest(...)Ciasto jest miękkie i wspaniale smakuje. Nie ma znaczenia, czy pizzę przygotowujemy na cienkim, czy grubym spodzie, bo w obu przypadkach jest niesamowicie smaczna. Do tego własnoręcznie przygotowany sos pomidorowy, garść dodatków i gotowe!!! Polecam!!! Składniki na pizzę Neapolitańską z brokułem CIASTO: 30 g świeżych drożdży 1 i 1/4 szklanki letniej wody szczypta cukru 3 i 1/2 szklanki mąki
Rozpustne gotowaniestanie się klarowny. Odstaw do wystudzenia. Sos najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej. Domowy ketchup: 500 ml pasty pomidorowej 1 cebula 1 mała papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka nasion gorczycy ½ łyżeczki(...)kuminu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty . Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę oraz cukier. Gotuj przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Pamiętaj, by od czasu do czasu go wymieszać. Dodaj
Food SquareUltra szybki obiad z serii "dania studenckie naprędce". Makaron z semoliny z pszenicy twardej durum w lekkim sosie pomidorowym z ziołami. Pachnie włoskimi popołudniami i smakuje wyśmienicie(...)paskudnie deszczowe popołudnie! Składniki: (na 2 porcje) 160g makaronu z semoliny (polecam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca) 1 puszka (400g z sokiem) obranych włoskich pomidorów w soku pomidorowym (u mnie całe - ale możecie kupic krojone) 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 garść świeżych listków bazylii i oregano 3-4 odsączone suszone pomidory 1 łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej świeżo
Spektrum Smakuwołowiny – 1 jajko – 1/2 posiekanej czerwonej cebuli – 1 garść namoczonych i pokrojonych daktyli – garść ogrodowej rukoli (dostałam od znajomych) – słoiczek koncentratu pomidorowego – 1/2 kubka czerwonego wytrawnego wina – sól, pieprz, cząber Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy (ja użyłam w tym celu blendera). Dodajemy 1/2 posiekanej cebuli, jajko, daktyle i przyprawy, po czym(...)formujemy kulki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy koncentrat, wino, przyprawy i posiekaną rukolę. Całość gotujemy ok 20 minut aż mięso będzie miękkie. Podajemy w towarzystwie dużej ilości sosu pomidorowego i chleba. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznieśmietany 100 g tartego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem. Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory , posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka(...)minut. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia. Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił
R'n'G Kitchenpomidorowy, miód, musztardę, tabasco, i sól. Sos dodałem do kurczaka, poczekałem, aż sos się zagotował, zmniejszyłem ogień i dusiłem przez ok. 10 minut. Kurczaka przełożyłem na deskę i za pomocą dwóch widelców podzieliłem mięso na drobne włókna , które następnie z powrotem włożyłem do sosu. Dokładnie wymieszałem i gotowałem, aż masa zrobiła się gęsta. Opieczone bułki przełożyłem masą mięsno-pomidorową
R'n'G Kitchenłyżka sosu sojowego lub worchestershire sól i pieprz do smaku kilka gałązek świeżej kolendry kilka gałązek tajskiej bazylii 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 100 ml passaty pomidorowej 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Cukinie dokładnie umyć i odciąć im kapelusze. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć jak najwięcej miąższu, zostawiająć ścianki grubości do 1 cm. Jeśli używamy cukinii(...)Czosnek i cebulę przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Zioła siekamy i wsypujemy do miski. Dodajemy imbir, pieprz, cayenne, sos sojowy oraz sól i pieprz. Mieszamy. Wlewamy passatę pomidorową i całość wyrabiamy ręką. Masa powinna być zwarta, ale nie zbita. Cukinie wyciągamy z piekarnika i łyżką nakładamy do nich farsz. Upychamy go dość mocno, tak aby cukinie pomieściły
DefinicjaSmakufiletów rybnych ( u mnie łosoś, halibut i dorsz) 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna pomidorowe curry 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przecieru
DefinicjaSmakunawet przy chorym na anginę gardle. Jedyna rzecz, którą przełkną,jedyna , którą przyswajają. I co ja im będę makaronu na kolację żałowała. Składniki -nitka walcowana u mnie Czaniecki -salsa pomidorowa, której przygotowanie znajdziecie(...)MIEJSCU -bazylia -parmezan -oliwa z oliwek Jak już zaplanujecie zrobić salsę, to zróbcie jej dużo. Salsę się mrozi, salsę można pasteryzować. Ugotuj makaron,przelej zimna wodą. Dodaj salsę pomidorową, parmezan i oliwę. Jeśli chcesz-listki bazylii. Całość podałam na Agawa Gold od Porcelana Bogucice Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMakaron z sosem pomidorowym i anchois Dzisiaj propozycja dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej, czyli makaron z sosem pomidorowym i anchois. Połączenie składników daje bardzo pożywne danie o intensywnym smaku i aromacie. Składniki: (2 porcje) - makaron pełnoziarnisty (wstążki) - 100 g - pomidory z puszki - 400 g - 1 opakowanie - anchois
Fit-aminałyżkami przecieru pomidorowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołami. 4. Nadziewać muszle makaronowe farszem, niezbyt ściśle układać w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, podlać muszle przecierem lub sokiem pomidorowym (naczynie przykryć lub owinąć folią aluminiową -ja tak robię, ponieważ nie lubię bardzo spieczonego makaronu, jednak nie jest to konieczne), wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut
Kuchnia Prezydentowejmama niestety nie pamięta. Najlepsze ciasto do pizzy jakie jadłam. Nie trzeba wcale czekać, aż wyrośnie. Po prostu rozwałkować wyrobione ciasto i przełożyć na przygotowane blaszki. Potem posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki. Dodatki należy przygotować sobie wcześniej tak by w momencie położenia ciasta na blachę były w zasięgu ręki - chyba że lubicie grubszy spód, wtedy można chwilę(...)Blachy do pizzy (ja najczęściej robię pizzę na blachach prostokątnych) wysmarować oliwą i natrzeć czosnkiem. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować. Wyłożyć ciasto na przygotowane blaszki. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki i posypać startym serem. Piec ok. 10-12 minut w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 230 ° C lub w specjalnym programie do pieczenia chleba/pizzy, najlepiej
maniapieczenialekko pokryte oliwą posypałam odrobiną gruboziarnistej soli morskiej – po wyjęciu z piekarnika kryształki pozostają nienaruszone i nadają zwykłym ziemniakom interesującego charakteru. Natomiast powiew świeżości wnosi soczysta i delikatna salsa pomidorowa; wybierz dobrej jakości polskie pomidory oraz nieco delikatniejszą(...)smaku czerwoną cebulę. Składniki: Pieczone ziemniaki: 1-1,5 kg młodych ziemniaków 2-3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego oleju kokosowego/wegańskiej margaryny odrobina gruboziarnistej soli morskiej do posypania Pomidorowa salsa: 4 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól oraz pieprz do smaku Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegański