koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry. SKŁADNIKI: 1 kg. ogórków 1 kg cebuli 1 kg. marchewki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 koncentraty pomidorowe po 200 g. ziele angielskie liść laurowy WYKONANIE Wszystko kroimy w oddzielnym naczyniu. Ogórki tak, jak na mizerię. Marchewkę ścieramy na małych oczkach na tarce. Cebule szatkujemy
W kuchennym oknie Ewykilograma cebuli - 0,5 kilograma marchewki - 1 i 1/2 łyżki soli - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 200 mililitrów oleju - 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Warzywa obieramy ze skór i łupin. Ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka, a marchewkę ścieramy na tarce. Umieszczamy wszystko w misce, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny(...)czasie dodajemy pozostałe składniki - cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i znowu zostawiamy, tym razem na 30 minut. Wkładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Voila! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date
Życie zamknięte w smakutuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego - 1 liść laurowy - odrobina ziela angielskiego - sól - pieprz Przygotowanie(...)ratatouille: Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana (wszystko pokrojone w kostkę), a następnie pomidora (też pokrojonego w kostkę) i pastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy do chwili, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 8 - 10 minut. Składniki na ziemniaki
Życie zamknięte w smakuustach, jest słodka i krucha - pycha! KARKÓWKA POMIDOROWA Składniki: - 1,5 kilograma karkówki - 500 gram pieczarek (opcjonalnie) - 3 duże cebule - 100-150 mililitrów wody - 150 gram koncentratu pomidorowego - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka suszonego czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ostrej papryki(...)naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki w plasterkach podduszamy na tłuszczu po mięsie. Wykładamy na mięso. Zalewamy sosem przygotowanym z wody, sosu sojowego, cukru i koncentratu pomidorowego. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuokoło 10 minut, po czym przechodzimy do doprawiania. Dodajemy ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 10 minut - jeżeli jest za mało kwaśne, za mało słodkie lub za mało pomidorowe, dodajemy odpowiedniego składnika. Doprawiamy pieprzami i paprykami oraz ewentualnie solą. Zagotowujemy. Zamykamy w wyparzonych słoikach, gdy masa jest jeszcze wrząca (tak zwane "wekowanie na gorąco") lub pasteryzujemy. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuukładamy warstwowo w misce. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i słoik koncentratu pomidorowego i około ½ łyżeczki pieprzu. Szklimy cebulę, mieszając tak, aby połączyć z koncentratem pomidorowym. Przestudzoną cebulą z koncentratem zalewamy śledzie. Śledzie są najlepsze począwszy od dnia następnego. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakukilka sposobów. W tym przypadku gulasz podany został z kaszą. Składniki: 1 kg łopatki 20 dag pieczarek Po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki Papryka ostra Olej Liść laurowy Ziele angielskie Wykonanie: Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę ( ok.2 cm ). Do mięsa dodajemy(...)Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w kostkę i podsmażamy. W wysokiej patelni, podsmażamy mięso, następnie dodajemy pieczarki z cebulą i papryki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. SMACZNEGO
Smaki Ewypieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy ( dno ) olejem, układamy naleśnik dalej masę szpinakową, posypujemy częścią startego sera. Ponownie naleśnik, farsz pomidorowy ( warstwy pomidorowe będą cieńsze niż szpinakowe ), część startego sera. I tak dalej. Ostatnia warstwa to szpinak, posypujemy go serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok 20 – 30 minut w temp
Smaki Ewysierpniu nadszedł najlepszy czas na pyszne aromatyczne pomidory w różnych kolorach i gatunkach. Oto pomidorowa letnia sałatka, w sam raz na lekki lunch lub kolorową kolację. Pomidorowa letnia sałatka Czas przygotowania: 10 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 15 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 żółtych pomidorków koktajlowych 2 pomidory malinowe 2 pomidory brązowe (odmiana Sacher
Kulinarne przygody Gatitychciałam upiec ale składniki nie trzymały się kupy. Zaprzestałam poszukiwań i raptem natrafiłam na przepis u Nich STS czyli Szybko, tanio, smacznie. Dzięki Wam za przepis, ciasta z sokiem pomidorowym szukałam długo i teraz wiem ze warto było(...)czekać. Takiego ciasta już dawno nie jadłam, puszyste, miękkie, wilgotne, pyszne. Spróbujcie i zakochajcie sie w nim tak jak ja. Pozmieniałam po swojemu trochę ale idea została, zapraszam. Ciasto pomidorowe z żółta renklodą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSłoneczne dni lipca i sierpnia spowodowały, że papryka pomidorowa, którą uprawiam od kilku lat, dojrzała wcześniej niż zazwyczaj. Zrobiłam sobie jej zapasik i dziś nafaszerowałam na sposób wegański. Brak soli w przepisie jest zamierzony. Moim zdaniem jest tu całkowicie zbyteczna. Składniki : kilka papryk pomidorowych (mogą być też normalne papryki; liczba zależna od liczby porcji) pół szklanki pęczaku mała
Weekendy w domu i ogrodzierazem przez około 3-4 minuty. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z papryką. Do warzyw dokładamy kiełbasę z cebula i podlewamy przecierem pomidorowym oraz koncentratem. Gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami i jemy na gorąco i na zimno. Smacznego
ChilliJemyrzepakowego 1 szklanka cukru trzcinowego ½ szklanki miodu wielokwiatowego 2 łyżki soli morskiej 5 ziaren ziela angielskiego rozdrobnionych w moździerzu 5 liści ziela angielskiego 3 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku 1 łyżeczka utłuczonej w moździerzu białej gorczycy lub gorczyca mielona Przygotowanie: Paprykę czerwoną i zieloną myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki(...)solą morską, utłuczonym zielem angielskim oraz dodajemy liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, cały czas mieszając aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy 3 słoiczki koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz utłuczoną gorczycę. Salsę paprykową gotujemy kolejne 10 minut często ją mieszając, usuwamy liście laurowe i przekładamy sos do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy w piekarniku o temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio w moim domu gości dużo pysznych sałatek. Przyznam, że to pomysł na szybką i smaczną kolację, aa wakacje sprzyjają do zabawy smakiem ... Dzisiaj sałatka pomidorowa - jak wiadomo pomidory są cennym(...)źródłem witamin i związków mineralnych więc sięgajmy po nie najczęściej jak tylko możemy. W tej wariacji połączyłam pomidory z wędzonym kurczakiem i camembertem, dla mnie idealne zestawienie. Sałatka pomidorowa z serem pleśniowym, wędzonym kurczakiem i miętą SKŁADNIKI : 1 duży pomidor malinowy 1/2 papryki czerwonej 50 g sera camembert 100 g wędzonego kurczaka - piersi 1 łyżeczka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkispora cukinia 2 papryki zielone 2 papryki białe sól, pieprz, majeranek 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 200 gram passaty pomidorowej 1 puszka pomidorów, w sezonie mogą być świeże Na oliwie smażę posiekany ząbek czosnku oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Z kiełbasy staramy się wytopić jak największą ilość tłuszczu(...)dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i całość dusimy 5-7 minut. Warzywa powinny nabrać apetycznego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy pomidory z puszki bądź świeże i passatę pomidorową. Całość dusimy 25 minut na wolnym ogniu, tak by warzywa się nie rozpadły. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Ewentualnie doprawiamy jeśli jest taka konieczność. Smacznego
Mango Papaja