zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:118/1187)

Ryba z ananasem 137

Składniki: 1 kg fileta z mintaja (może być inna ryba ) 4 plastry ananasa z puszki  4 cebule 2 małe cukinie 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia sól do smaku Wykonanie: Filet z ryby kroimy w kawałki 4 cm solimy, obtaczamy w połączonych dwóch rodzajach mąki(...)patelni po smażonej rybie zlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię. Dusimy na wolnym ogniu podlewając sokiem z ananasa. Pod koniec duszenia, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i pastą pomidorową, chwilkę dusimy jeszcze. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy na przemian kawałki ryby oraz przygotowany gorący sos. Tak przygotowaną danie rybne odstawiamy

kgwjanczewo
Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta w sosie pomidorowym 234

dania włoskiej. Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam makaron cannelloni, czyli nadziewane grube rurki. Ostatnio była wersja mięsna z porem (przepis)  Dzisiaj wersja bez mięsa i z sosem pomidorowym dla odmiany. Równie pyszna, choć ta z porem trochę lepsza ;) Składniki 150 g świeżego szpinaku 300 ml passaty pomidorowej 250 g ricotty 1/4 szklanki startego parmezanu 1 jajko

Delusional Trine
Lasagne z mięsem / Lazania 123

miłośników włoskiego jedzenia i dla mięsożerców. Składniki: makaron lasagne 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 ząbki czosnku mieszanka przyprawy śródziemnomorskiej 400 g pomidorów w puszce dwie łyżeczki przecieru pomidorowego pół szklanki wody pieprz sól sos beszamel 3/4 l mleka 70 g masła 70 g mąki pieprz sól gałka muszkatołowa oraz starty ser parmezan Wykonanie: Mięso mielone podsmażyć(...)patelni dodać zmiksowane pomidory z puszki, przecier pomidorowy, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na wolnym ogniu 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką śródziemnomorską. W między czasie sporządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku , dodać mąkę cały czas mieszając. Uważać by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewać mleko. Doprawić solą , pieprzem i gałką. Przygotować makaron według

Pysznie & Pięknie
Chili con carne 163

najlepiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub dowolnego innego) 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku 1 czerwona papryka papryczka chili (użyłam suszonej)  słoik domowego przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów) puszka kukurydzy  puszka czerwonej fasoli olej do smażenia  po łyżeczce przypraw: kumin, słodka papryka, oregano, sól, chili cayene Cebulę siekamy dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekaną(...)wszystko pod przykryciem przez ok 20 minut. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, gotujemy jeszcze 5 minut. Ja zawsze na tym etapie próbuję i jeśli całość jest mało pomidorowa dodaję jeszcze 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz doprawiam do smaku. Jeśli nie lubicie mocno ostrych dań zrezygnujcie z papryczki chili i dajcie mniej cayene.  Danie jest bardzo

Cynamonowe szczęście
Serowe enchiladas 165

posiekanej cebuli; 2 łyżki drobno posiekanych ząbków czosnku; 1 łyżeczka chili w proszku; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu); 2 łyżki mąki pszennej; 850 g przecieru pomidorowego; 1 szklanka bulionu drobiowego (u mnie 1 szklanka gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżeczka domowej vegety); 3 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz.   Szklanka = 1 cup = 240 ml   Sposób przygotowania(...)przez około 1 minutę. Dodać mąkę pszenną i energicznie mieszając trzepaczką kuchenną, podsmażać razem przez kolejną minutę. Wlać bulion i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Wlać przecier pomidorowy oraz 3 szklanki wody. Wymieszać i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zredukuje się o 1/3, przez około 20 minut. Zestawić z ognia i odstawić na 10 minut

Gospodyni Miejska
Dorsz w sosie pomidorowym, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą 81

jego smaku, proponujemy Wam dzisiaj dorsza w sosie pomidorowych, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą. Niezwykle pożywne i syte danie. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Smacznego! Dorsz w sosie pomidorowym, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą Składniki: 1/2 kg filetów z dorsza 1 i 1/2 puszki ciecierzycy (lub 60 dag namoczonej i ugotowanej) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku

Moja Mama Gotuje
Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami 196

Bardzo lubię przygotowywać danie z jednego naczynia. A to jest pełne warzyw i aromatów. Z pomidorową nutą, pożywne i szybkie w wykonaniu. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini (użyłam z wędzonym boczkiem) 2 filety z kurczaka po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce pół puszki kukurydzy z puszki pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (użyłam mieszanki żółtej i zielonej(...)kulkach pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką) sól i pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti) 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml gęstego przecieru pomidorowego przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu olej do smażenia 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki Tortellini ugotować al dente w osolonym wrzątku. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić

Czerwień i błękit
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym i mozzarellą 205

cieszą się u nas dużym powodzeniem więc przygotowałam ich kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne kuleczki zapiekłam w sosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex pół suchej bułki sól,pieprz cukier 1,5 słoika pomidorów krojonych(...)mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety. Gotowe pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym. Na wierzchu pomiędzy pulpetami ułożyć małe kulki mozzarelli. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35-40 minut, funkcja termoobieg. Gotowe pulpety podałam z ryżem

Monia miesza i gotuje
Tarta LCHF ala pizza z salami | bezglutenowa, bez laktozy, fit, dietetyczna | 151

koncentrat pomidorowy z przyprawami oraz 3 łyżkami wody. Paprykę kroimy w paseczki, ser mozzarella ścieramy na grubych oczkach, oliwki kroimy na pół. Tartę po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy świeże warzywa, podduszoną cebulę, posypujemy serem i układamy salami. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10-15 min do momentu rozpuszczenia sera

Czarnawisienka
Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew 233

danie, które idealnie wpisuję się w tą porę roku. Takim sposobem powstał na prawdę pyszny gulasz z boczniaków, z dodatkiem papryki i marchewki w gęstym, dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Doskonały z chrupiącym chlebkiem, jak i jako dodatek do dań głównych. Ja podałam je z pysznymi udkami z kaczki pieczonymi w miodzie i było baaardzo pysznie. Sam przepis znalazłam(...)czerwone, pokrojona w paski 2 marchewki, obrane i pokrojone w paski lub plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół 700 ml passaty pomidorowej 200 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina chilli, sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W większym rondelku lub patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż boczniaki i obsmaż

karmelowy
Lasagne z sosem pomidorowym i brukselką 158

oraz kurkuma. Doprawić solą i pieprzem. Blaszkę w której chcemy piec lasagnę smarujemy masłem. Wlewamy 3 łyżki wody na spód. I zakrywamy pierwszą warstwą makaronu. Następnie wlewamy 1/4 sosu pomidorowego, układamy połowę brukselki i polewamy sosem beszamelowym. Przykrywamy makaronem, później sos pomidorowy, beszamelowy i makaron. Znowu sos pomidorowy, pozostała brukselka, sos beszamelowy i makaron. Na koniec pozostały sos pomidorowy, beszamelowy

wysmienity
Cannelloni – przepis oraz wskazówki jak zmniejszyć kaloryczność a zachować smak. 110

zacznie bulgotać dodaj mięso mielone, dokładnie wymieszaj, mięso powinno się rozpaść równomiernie w sosie. Na koniec dopraw ziołami, imbirem, kurkumą, gałką muszkatołową, solę, pieprze, chilli, miodem oraz koncentratem pomidorowym. Gotuj około godziny aż do redukcji sosu. Blaszkę lub naczynie w której będziesz piec cannelloni wysmaruj masłem. Następnie nadziewaj makaron i układaj obok siebie.  Całość zalej pomidorami wymieszanymi

wysmienity
Wegańskie przekąski z pysznego chlebowego ciasta z sosem pomidorowym 131

najmniej godzinę w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszaj z 50ml wody, oraz przyprawami (chilli, kolendrą, oregano, kminkiem oraz pieprzem) Ciasto rozwałkuj dość cienko i posmaruj wcześniej przygotowaną pasta pomidorową. Zwiń w rulon a następnie ucinaj 2 cm kawałki. Układaj w blaszce lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanej olejem. Piecz około 30 minut w 200 º C aż ciasto ładnie się zarumieni

wysmienity
Kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru) 313

kurczaka 1 cebula 5 pełnych łyżek ajvaru łagodnego – pasta warzywna papryka&bakłażan Podravka * 1 łyżka  przyprawy Vegeta do mięs Podravka 3/4 szklanki wody 1/3 szklanki przecieru pomidorowego Podravka 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej oliwa z oliwek do smażenia ulubione dodatki: ryż, ziemniaki, świeże pieczywo Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę/paseczki. Przekładamy do miski, obsypujemy(...)oliwie z oliwek. Kolejno dodajemy nasze mięso i je podsmażamy przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dolewamy do mięsa 1/2 szklanki wody i 1/3 szklanki przecieru pomidorowego i dodajemy ajvaru do smaku (u mnie 1 czubata łyżka), mieszamy. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Próbujemy (na tym etapie można jeszcze dodać ajvaru lub doprawić przyprawę). Gdy mięso

Słodkie okruszki
Makaron z krewetkami i chili w sosie pomidorowym (Pasta in salsa di pomodoro, peperoncino e gamberetti) 157

SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu 300 g passaty pomidorowej 250 g krewetek 1 szalotka 100 ml śmietany  50 ml białego wina  szczypta chili tymianek s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pasta 300 g di passata di pomodoro 250 g di gamberi 1 scalogno 100 ml di panna(...)rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodajemy krewetki, gałązki tymianku oraz białe wino. Czekamy, aż wino wyparuje, po czym dodajemy passate pomidorową i śmietanę. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron odcedzamy

La grande e la piccola cuoca