jeśliby tak samemu przygotować pyszne nachosy w zdrowszej i nieco mniej tradycyjnej wersji? I to w dodatku o smaku pizzy? Do tego guacamole albo dobra salsa pomidorowa. Ideał! Właśnie takie dla Was zrobiłam – z cieciorki zamiast mąki kukurydzianej. Mąka z ciecierzycy kosztuje ok. 10 zł za 500 g, kupicie ją nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością(...)odrobina wody 1,5 łyżki przyprawy do pizzy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Do podania np. guacamole albo salsa pomidorowa Przygotowanie W misce wymieszaj wszystkie składniki na placki z ciecierzycy. smaż na średnim ogniu, podobnie jak zwykłe naleśniki. Odłóż do wystygnięcia. Pokrój naleśniki (najlepiej wszystkie naraz) podobnie jak pizzę
Powiedz dietom nieOkazało się, że nawet miałam kolorowe resztki lasagne, szpinakowe i pszenne. Obiad jak się patrzy nawet go zdążyłam sfotografować przy stole. Bardzo lubię włoskie sosy do makaronu. Włosi mieszają pomidorowy sos z ricotta. Ja też tak często robię ale akurat skończyła mi się ricotta, więc zastąpiłam kozim twarogiem. Sos wyszedł bardzo smaczny. Szarpane lasagne Składniki: na 4-5 porcji(...)gotowanego kurczaka bez kości 150 g wędzonego boczku w plastrach 200 g mozzarella 100 g jarmużu 10 lasagne, u mnie szpinakowe i pszenne Sos pomidorowy 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 10 liści bazylii 3 łyżki oliwy 150 g koziego twarogu lub ricotta 2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku Do podania sałatka
codojedzeniaktórej podaje się zazwyczaj mięsne danie główne. Przygotowując ją, ziemniaki kroi się w kostkę, a potem smaży lub piecze jak frytki. Tak przyrządzone ziemniaki podaje się z pikantnym sosem pomidorowym. Pomidory jednak w Hiszpanii mają okropny smak - są twarde i - o dziwo - brak w ich smaku słońca. Dlatego ja poprzestaję na samych ziemniakach i tak też jadłam patas bravas(...)pokryły się tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. ok. pół godziny. Po upieczeniu ziemniaki posypać grubą solą i wędzoną papryką. Podawać samodzielnie lub polane ostrym sosem pomidorowym jako przekąska lub dodatek do obiadu. Przy dzisiejszej szarudze przyjemnie jest powspominać hiszpańskie widoki: W drodze przez Aragonię do Madrytu Plac przed katedrą w Santiago de Compostela - celem pielgrzymów
Weekendy w domu i ogrodziesoli 10 przekręceń młynka kolorowego pieprzu 2 łyżki prażonej cebulki 1 zielona papryka Farsz: 1 zielona papryka 1 cebulka duża szczypta bazylii kiełbasa krakowska podsuszana wieprzowo-indycza Duda passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i cebulkę. Całość zalewamy(...)pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem. Przygotowujemy farsz: Podsmażamy na patelni drobno posiekaną cebulkę, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, doprawiając całość bazylią. Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni grzanie
Słodkie okruszkiDużo warzyw i dużo ziół. Wszystko razem duszone w sosie pomidorowym. Danie podaję najczęściej z natką, koperkiem lub posiekaną rukolą. Gdy mamy ochotę na bardziej sytą wersję dodajemy tarty żółty ser, najczęściej parmezan lub bursztyn oraz bagietkę lub czosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie! Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną(...)pomidorów szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej szklanka mrożonej kukurydzy 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku puszka fasoli białej Jamar duża butelka passaty pomidorowej oliwa z oliwek + masło przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra opcjonalnie: łyżka tabasco lub ostrej papryczki Przygotowanie: Warzywa myję, obieram cebulę i czosnek. Warzywa
Zasmakuj Kuchnismaków) - wystarczył smak passaty i ajwaru. Tego dnia zależało mi na maksymalnym przyspieszeniu pracy, a składników na moje dania awaryjne trochę brakowało. Moje dziewczynki lubią soczewicę i makaron, a pomidorową jedzą z dokładką, więc gdy wróciłam do domu i zajrzałam do szafek szybko przyszła mi do głowy myśl o takiej wersji obiadu. Nie napracowałam się :) a pojadłyśmy(...)Trzymaj kciuki :) Lazania wegetariańska - z soczewicą Składniki: makaron lasagne od Lubelli 1,5 szkl. czerwonej soczewicy 1,5 szkl. ciepłą wody kilka plastrów sera żółtego 250 g pomidorowej passaty 3 łyżki ajwaru (użyłam łagodnego) Sposób przygotowania: Do miski wlej wodę, wysp soczewicę i odstaw na chwilę. Następnie wymieszaj z passatą i ajwarem. Naczynie żaroodporne lub blaszkę (ja użyłam żaroodpornej
Kolorowy Przepisownikmięsa mielonego, np. z łopatki 1 duża cebula 3 młode cukinie (wagowo około 1 kg) 2 duże papryki, np. żółta i zielona 5 małych pomidorów malinowych 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz pieprz cayenne papryka ostra odrobina oleju Cebulę obrać i posiekać. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je na mniejsze kawałki. Pomidory nakroić na krzyż, zalać wrzącą wodą(...)mniejsze kawałki (grubsze półplasterki). Do garnka przesypać cukinie i dodać pokrojone pomidory. Całość doprawić solą, ostrą papryką i pieprzem cayenne. Gotować kilka minut. Na sam koniec wlać przecier pomidorowy. Gotować, aż do miękkości warzyw. Gotowe leczo podawać ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem. Podsmażanie mielonego mięsa i warzyw Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćprędzej, aby zapobiec ich popsuciu (były bardzo dojrzałe) musiałam coś z nimi zrobić. Padło na sok pomidorowy . Muszę przyznać, że choć uwielbiam pomidory to niestety nie przepadam za sokiem pomidorowym. Dlaczego niestety? Bo wiem, że taki sok to skarbnica drogocennych wartości odżywczych, które pozytywnie oddziałują na organizm człowieka. A to wszystko dzięki likopenie. Likopen zalicza się do karotenoidów(...)mojej Mamy, która wręcz go uwielbia i oceniła go na bardzo dobry, o przyjemnej kremowej konsystencji, a to dzięki temu, że zmiksowałam także skórki. A Wy lubicie sok pomidorowy? 😋 Składniki (ok. 1,2 l soku): 2 kg pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidorki umyj, przełóż do garnka i gotuj pod przykryciem do momentu całkowitego
Zdrowie na języku :Pwrzątku -2 łyżeczki suszonych drożdży (ok. 35 g świeżych) -1 łyżeczka miałkiego cukru -150 ml letniej wody -450 g mąki pszennej -2 łyżeczki suszonego rozmarynu -2 łyżki pasty pomidorowej (może być koncentrat, ale niezbyt kwaśny) -150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego -1 łyżka soli gruboziarnistej -1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Papryki przekroić, usunąć(...)zalać letnią wodą i odstawić na 10 – 15 minut by urosły. Mąkę przesiać do miski i dodać 1 łyżeczkę rozmarynu. Pośrodku zrobić wgłębienie, w które wlać drożdże. Dodać pastę pomidorową, nasączone pomidory wraz z płynem, paprykę, jogurt i połowę soli. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i ugniatać ok. 4 minut, aż będzie gładkie
Zielona Kuchniasałatkę serowo-pomidorową - zamiast parmezanu użyłam wykorzystałam ser cheddar (za którym nota bene przepadam i prawie zawsze mam go w lodówce). Przygotowałam także fasolkę szparagową w sosie pomidorowym w wersji "na zimę". W końcu, po dłuuuugich miesiącach oczekiwania, otworzyli po remoncie moją osiedlową bibliotekę. Pierwsze wypożyczone książki w "nowej" bibliotece już przeczytałam. Odciągnęło to mnie od książek
blog.moje-pasje.infoburger, to b urger zapieczony z panierowanym i smażonym na złoto serem mozzarella, serem provolone oraz salami pepperoni. Serwowany z pomidorowym sosem marinara, świeżą rukolą i bazylią, pomidorową bruschettą, parmezanowym chipsem oraz dodatkowym sosem marinara. Chimichurri burger, to Bu rger zapiekany z serem Monterey Jack, następnie polany sosem chimichurri przygotowanym z bazylii, natki pietruszki,papryczek jalapeño
Kulinarne przygody GatityWieprzowe żeberka w pomidorowym sosie podaję z kluskami śląskimi, bo według mnie tak smakują najlepiej. Żeberka ze względu na krótkie … Przeczytaj cały artykuł Post Wieprzowe żeberka w pomidorowym sosie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerJesień za oknami jest coraz bardziej widoczna, a chłodniejsze dni nadchodzą wielkimi krokami. Przydałoby się coś rozgrzewającego i takie właśnie jest pomidorowe curry z batatami i kurczakiem. Pyszny obiad, a do tego egzotyczny, więc można nim również zaskoczyć członków rodziny. A jakie są Wasze(...)pomysły na rozgrzewające obiady? 🙂 Składniki /dla 2-3 osób/: 1 podwójny filet z kurczaka 1 batat 1 czerwona papryka 2 szalotki lub 1 cebula Czytaj dalej... Artykuł Pomidorowe curry z batatami i kurczakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuczerwona papryka * 1 cebula * 2 marchewki * 2 kiełbasy typy "śląska" * 2-3 listki laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * pół łyżeczki ostrej papryki * sól do smaku * 700 g passaty pomidorowej (użyłam Jamar) * woda * olej Wykonanie: Do garnka wlać odrobinę oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka. Następnie do garnka dodać pokrojoną w kostkę marchewkę(...)cukinię pokrojoną na kawałki (cukinia w skórce co zapobiegnie jej rozgotowaniu). Podlać to wszystko wodą i dusić na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną. Na końcu wlać passatę pomidorową, wymieszać i gotować jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawić solą i ostrą papryką. Leczo z powodzeniem można zamknąć w słoiki. Gotujące leczo przełożyć do słoika, mocno
Zrób to smacznieinnego przepisu. Składniki: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6 płatów makaronu do lasagne 250 g wieprzowego mięsa mielonego 1/2 szklanki bulionu 1 mała puszka pomidorów 100 ml pomidorowej pasaty 200 g sera mozzarella 200 g sera ricotta 150 g tartego parmezanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy przez około 3 minuty we wrzątku w osolonej wodzie(...)dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez około 30 sekund, zalewamy bulionem i dodajemy mięso. Całość mieszamy i smażmy przez około 5 minut, dodajemy pomidory z puszki i pasattę pomidorową. Doprawiamy oregano, ostrą papryką, pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 mięsa, na to kładziemy 1/4 sera mozzarella, ricotty i parmezanu, przykrywamy dwoma płatami makaronu. Czynność powtarzamy jeszcze
Delusional Trine