metioninę). Z racji tego, że Tomek ostatnio zaczął się fascynować wegańską kuchnią, na blogu będą pojawiać się także wegańskie dania. Moją dzisiejszą propozycją są kotlety fasolowo-ryżowe w pomidorowym sosie – prawdziwe wegańskie pulpety. Składniki na 4 porcje : 100g ryżu parboiled 400g fasoli pinto 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka prażonego i zmielonego sezamu 2 łyżki ziarenek białego(...)patelnię wylać pomidory i doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Usmażone pulpety przed podaniem obtoczyć w sosie pomidorowym. Pulpety podawać od razu po przyrządzeniu, można posypać ziarenkami sezamu i udekorować listkami bazylii. Mielone siemię lniane ma za zadanie skleić wegańskie pulpety, jednak nie będą one tak zwarte
Dietologciasta. Farsz: 1. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z cukrem i solą. 2. Oscypek drobno pokrój. Całość: 1. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 40cm x 45cm. 2. Posmaruj całość pastą pomidorową. 3. Równomiernie rozłóż pokrojony oscypek na całej powierzchni ciasta i posyp suszoną żurawiną. 4. Zwijaj ciasno wzdłuż dłuższego boku i krój na 1,5cm plastry. 5. Układaj ślimaczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanakuchni na wiele sposobów. Jednym z nich są klopsiki – bogaty w proteiny dodatek do praktycznie każdego posiłku. Wspaniale komponują się z chrupiącą zieloną sałatą. Wybornie smakują z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti. Super sprawdzają się także na imprezie jako przekąska typu “finger food” Jednym słowem mają wiele zastosowań. Polecam! Składniki: 1 papryka słodka 1 średnia cebula olej(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Podajemy w wybranej wersji: na obiad z makaronem spaghetti i z sosem pomidorowym albo na lunch z sałatką w sosie pomarańczowym . Smacznego! * Przepis pochodzi stąd Artykuł Klopsiki z zielonej soczewicy pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plktóre przygotujemy na jednej patelni. Idealny posiłek dla zapracowanych, gdyż nie wymaga wiele pracy i robi się bardzo szybko. Składniki: 250 g makaronu penne lub innego ulubionego szklanka passaty pomidorowej bądź zmiksowanych pomidorów szklanka bulionu (dałam drobiowy) 2 laski dobrej kiełbasy cebula średnia marchew sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano, pieprz ziołowy 100 g sera żółtego Przygotowanie Na patelni(...)cebulę i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy do zarumienienia, następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i startą na tarce marchew. Po około 5 minutach dodajemy surowy makaron. Całość zalewamy passatą pomidorową i bulionem. Dodajemy przyprawy. Patelnię nakrywamy pokrywką i całość dusimy około 20 minut do miękkości makaronu. Można jeszcze doprawić do smaku. Całość posypujemy serem żółtym. Jednogarnkowy makaron z kiełbasą
e-PrzepisyKulinarneKarkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi to pomysł na weekendowy obiad. Podczas pieczenia utworzy się aromatyczny, pomidorowy sos, a karkówka będzie idealnie miękka. Nie pomijajcie ogórków kiszonych, ponieważ dodają one lekkiej kwasowości. Danie możecie podać z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem. Składniki na 6-8 porcji: 1 kawałek karkówki (około 0,8 kg) 0,5 kg pieczarek 3 średniej(...)wielkości cebule 4 ogórki kiszone 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego (ewent. maggi) 1 szklanka wody z ogórków kiszonych 1 szklanka zwykłej wody sól, pieprz papryka ostra majeranek mąka do obtoczenia olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce
Ugotowaćłodygi selera naciowego 1 marchewka 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, cielęcego lub indyczego 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów 1/2 szklanki mleka makaron spaghetti (75 g / porcję) do podania: tarty parmezan, coś zdrowego zielonego Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić(...)patelnię wlać oliwę i obsmażyć mięso. Obsmażone mięso przełożyć do garnka z boczkiem i warzywami. Wlać wino i gotować mieszając ok. 5 minut. Dodać gorący bulion i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Drewnianą łyżką rozdrobnić pomidory i wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając
Zasmakuj Kuchniszkl mąki pszennej graham typ 1850, np. TOTA 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szkl ciepłej wody Składniki na sos pomidorowy: 1/2 szkl przecieru pomidorowego bazylia oregano sól pieprz 1 łyżka oliwy Dodatki na pizzę: ser Mozarella (2 duże kulki lub opakowanie małych, przekrojonych na pół) pomidorki koktajlowe szynka parmeńska roszponka(...)mąkę orkiszową oraz stopniowo wodę. Urabiać ciasto ok 10 minut, jeśli trzeba dodać więcej wody lub podsypać bardziej mąką. Gotowe ciasto odstawić przykryte ściereczką na ok 40 minut. Sos pomidorowy. Wszystkie składniki na sos gotować ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Ostudzić. Całość. Blaszkę wysmarować oliwą i posypać mąką. Ciasto rozwałkować wg uznania, boki zostawić delikatnie grubsze. W cieście
Trufelkowopaprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków, zwiększyłam ilość passaty. Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego 120 g białego ryżu 1,5 l domowego, gęstego przecieru pomidorowego (lub kupnej passaty pomidorowej) 2 l bulionu/rosołu/wody 1 główka kapusty 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 2 cebule sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka Przygotowanie: Cebule przesmaż na maśle. Ryż(...)około 2-3 godzin na średnim, czasem wolnym ogniu. Po ugotowaniu, odlej część bulionu z gołąbków. Gotuj go, aby odparować nadmiar wody i wydobyć smak. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, zabiel go śmietaną, dopraw do smaku. Gotowe gołąbki podawaj z sosem. Gotowe
Zasmakuj KuchniZnowu byłam w lesie i znowu nazbierałam nie całkiem rozwinięte kapelusze czubajki kani. Ponieważ chwilę wcześniej miałam na obiad ciecierzycę w sosie pomidorowym nadziałam nią moje kanie a obiad wyśmienity wjechał na stół. Polecam zróbcie sobie takie, jeśli znajdziecie takie nierozwinięte kapelusze. Jeśli(...)znacie czubajki kani lepiej sobie nadziać pieczarki i nie zrywać aby się nie pomylić i zerwać niejadalnego grzyba. Polecam danie gorąco, będzie smakowało. Czubajki kanie faszerowane ciecierzycą w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieząbki czosnku -2 papryczki chilli -1/2 łyżeczki tabasco -1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki słodkiej papryki -1/2 łyżeczki soli -5 łyżek sofrito albo passaty pomidorowej -50 g tartego żółtego sera Przygotowanie Z mąki, smalcu, szklanki ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać olej(...)minutę. Mięso mielone przełożyć na patelnie, całość doprawić solą i pieprzem i smażyć aż mięso się zetknie. Po tym czasie dodać cayenne, słodką paprykę, tabasco i sofrito (albo passatę pomidorową), całość smażyć kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować, dużą filiżanką wycinać kółka. Na każdy "placek" kłaść łyżką farsz, posypać go tartym żółtym serem. Zalepić. Gotowe pierożki układać
Zielona Kuchniagotowe. Pyszny i szybki obiad zrobiony w 20 minut. Składniki: 1 duża cukinia, pokrojona w drobną kostkę 4 duże pomidory, pokrojone w mniejsze części 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 3 ząbki czosnku makaron penne ugotowany na miękko Przygotowanie: W dużym garnku podgrzewamy olej i przekładamy do niego cukinię. Solimy i gotujemy dość często mieszając około(...)minut. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy następne 10 minut. Przecier pomidorowy łączymy z pół szklanki wody i dolewamy do warzyw. Dusimy wszystko razem przez 10 minut aż woda odparuje. Doprawiamy przyprawami. Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji ‚Warzywa dyniowate 2017″ na durszlak.pl
Życie ze smakiemMakaron penne z mięsem mielonym składniki: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 250 g wieprzowego mięsa mielonego 1/2 szklanki bulionu 1 mała puszka pomidorów 100 ml pomidorowej pasaty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron penne z mięsem mielonym wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek(...)smażymy przez kilka sekund. Pamiętajmy o tym, że czosnek bardzo szybko się przypala! Następnie dodajemy mięso, zalewamy bulionem i smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i pomidorowej pasaty. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano i smażymy przez około 10 minut albo do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Podajemy posypany serem parmezan lub pecorino. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Delusional TrinePonieważ polne, długie pomidory, ostatnie ale zakupiłam jeszcze na straganie, żal było ich od razu nie przetworzyć w pyszne danie. I tak powstała ciecierzyca w sosie pomidorowym a inspiracją był mi blog Olgi Smile . Polecam serdecznie ten przepis(...)wykonane danie wykorzystałam w nadziewaniu nierozwiniętych czubajek kani ale o tym w następnym wpisie. Czy Wy lubicie takie dania? czy jadacie? czy wolicie coś zupełnie innego? Ciecierzyca w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzygotowaliście potrawy z mojego bloga to podzielcie się swoją opinią, uwagami w komentarzach. Fotki dań mile widziane :) 1 chleb tostowy 500 g mięsa mielonego drobiowego 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki masła klarowanego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 300 g żółtego sera 1 czerwona papryka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli sól pieprz(...)rozgrzać masło klarowane i delikatnie zeszklić cebulę, a następnie posiekany czosnek. Dodać mięso, i podsmażyć aż będzie brązowe. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w paseczki paprykę, wlać passatę pomidorową , doprawić solą, pieprzem, majerankiem,słodką papryką, chilli i dusić około 7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W naczyniu do zapiekania ułożyć
O kuchni z uczuciemzdań. Spaghetti w sosie pomidorowym z krewetkami 12 krewetek obranych, makaron spaghetti, 4-5 ząbków czosnku, natka pietruszki, sól pieprz, 1 łyżeczka masła do smażenia, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka soku z cytryny. Spaghetti to bardzo szybkie i proste danie. Na patelni rozpuszczasz masło i wrzucasz obrane i wyczyszczone krewetki wraz z czosnkiem, smaż je około 5 minut(...)czasu mieszając. W drugim garnku ugotuj makaron al dente. Odcedź i wrzuć do krewetek dodając sok z cytryny i natkę pietruszki. Smaż przez około 5 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku solą i pieprzem. Możesz przyozdobić garścią kiełków z buraka, roszponką lub rukolą. Szybki i zdrowy pomysł na obiad czy kolację. Post Czas na krewetki kilka pomysłów pojawił
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!