zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:108/1190)

Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 193

jajko, dodać starty ser i wymieszać.  W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć sos pomidorowy do spaghetti, równomiernie rozprowadzić. Suche rurki do cannelloni nadziewać przygotowanym farszem, ułożyć na sosie pomidorowym każdą obok siebie. Przygotować beszamel: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Doprawić solą, białym

Wanilia i Kardamon
DOMOWA PIZZA CALZONE + FILMIK 374

szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym i  posypujemy serem.  Calzone pieczemy w temperaturze 200 % C, przez około 15 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon 233

paski 2 cebule, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty, posiekanej 2 łyżki wody sok z 1 cytryny 1 garść koperku, drobno posiekanego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 liść laurowy 3-4 ziela angielskie sól i pieprz, do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż boczek i podsmaż(...)angielskie i wodę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wmieszaj sok z cytryny, trzy czwarte koperku, koncentrat pomidorowy i cukier i gotuj bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Zamieszaj od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i podawaj jako dodatek do dania

karmelowy
Fasolka po bretońsku 146

okresie kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. Nic dziwnego, gdyż wzmaga się wtedy ochota na sycące dania jednogarnkowe. Fasolka po bretońsku 2 szklanki fasoli cebula kiełbasa koncentrat pomidorowy boczek wędzony przyprawy bulion Fasolę przebrać, opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w zimnej wodzie. Fasolkę ugotować do miękkości. Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć(...)patelni koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, dusić przez kilka minut i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z pieczywkiem. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczka w warzywach 117

następnie pieczarki do momentu, aż puszczą sok. Na samym końcu podsmażamy koncentrat pomidorowy- jeżeli jest za mało sosu podlewamy odrobiną wody. Na polędwiczki wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Artykuł Polędwiczka w warzywach pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Okoń smażony z risottem pomidorowym 104

warto było, bardzo posmakował mi ryż w takim wydaniu. Najważniejsze aby nie użyć zwykłego ryżu błyskawicznego, przeznaczonego do gotowania na mleku, gdyż zanadto zmięknie.   Okoń smażony z risottem pomidorowym 4 filety z okonia (ok. 150g) 2 cebule 20 g masła 250 g ryżu na risotto 1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego 1 puszka pomidorów bez skórki(...)patelni rozgrzać masło, dodać olej. Filety smażyć z każdej strony około 3-4 minut. Risotto przełożyć do naczynia, na wierzchu ułożyć usmażone filety.   Artykuł Okoń smażony z risottem pomidorowym pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 182

Filety śledziowe w oleju smaczne będą już po 2-3 dniach. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU / wg Olgi Smile 15 filetów śledziowych 4 cebule 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli olej(...)sucha ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i zeszklić na oleju ( nie można jej zrumienić ma się tylko zeszklić ). Gdy zmięknie dodać cynamon, majeranek, cukier i koncentrat pomidorowy. Doprawić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Na każdy płat śledziowy nałożyć porcję farszu cebulowego, zwinąć i spiąć wykałaczką. Gotowe zawijasy śledziowe ułożyć ciasno w naczyniu, posypać ziarnami pieprzu

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty 211

torebka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Sos 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/3 szkl zimnej wody 2 łyżki śmietanki 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów koperek W dużym garnku który pomieści kapustę zagotować wodę, posolić. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i włożyć do wrzącej wody. Po kolei sparzyć(...)kilka sparzonych liści młodej kapusty. Podsmażone gołabki ułożyć w garnku lub patelni, podlać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, sól i dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy lub zblendowane pomidory z puszki. Zagotować. W słoiczku umieścić mąkę, wodę i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać śmietankę i wlać do gotujących się gołąbków. Mieszać, aż sos zgęstnieje

Pieguskowa Kuchnia
Pizza z kolorową cukinią 117

porcje z jednego ciasta. Znalazłam po raz pierwszy na moim osiedlu żółtą cukinię, która tak pięknie komponuje się z kolorem czerwonym i zielonym. Pizza z cukinią, cebulą, aromatycznym sosem pomidorowym z ziołami, taka prosta i taka pyszna! Drugą zamroziłam, będzie na kolejny obiad! Nie mogę się doczekać! Pizza z kolorową cukinią / 2 średnie pizze Składniki: ciasto na pizzę(...)Zieloną kroimy na półplasterki, a żółtą na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozciągamy na blasze do pieczenia. Każdą porcję ciasta smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy cukinię żółtą i zieloną oraz cebulę. Pieczemy przez 15 minut w 220 st. C. Gotową pizzę posypujemy natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Drobiowe burgery z suszonymi pomidorami OLE! 175

500g ⩽ odsączone suszone pomidory z ziołami OLE  - 1 słoiczek 305ml pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli: 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami 1 mała świeża papryczka chilli duży pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki(...)siekaną natką, pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami, następnie wyrabiaj przez kilka minut, aby dokładnie połączyć je z wędzoną papryką. Grilluj "well done" na rozgrzanej patelni lub ruszcie. Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli  - wszystkie składniki posiekaj na duże kawałki, wrzuć do malaksera lub kielicha blendera i wciśnij magiczny guzik! :) Moja pasta była grubo mielona - Twoja wg.uznania. Posmaruj nią podgrzane

Spektrum Smaku
Pizza orkiszowa z kurkami, boczkiem, mozzarellą i jajkiem sadzonym 172

minut i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Wysmaruj ciasto sosem pomidorowym. Ułoż pokrojony ser. Połóż boczek oraz posyp całość kurkami. Umieść pizze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz 10 minut. Po tym czasie wyciągnij pizze, wbij jajka, dopraw solą

Mango Papaja
Piersi z kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie 228

Dziś dzielę się z Wami kolejnym prostym pomysłem na rodzinny obiad. Piersi z kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie , to stosunkowo szybka propozycja. Tak przygotowane danie możecie podać zarówno z ziemniakami, z kaszą, ryżem lub z zestawem samych surówek. Smak i prostota, którą tak lubię(...)Spróbujcie. Składniki: 3 piersi z kurczaka około 1 łyżki przyprawy do kurczaka – polecam tą od Skworcu 1 łyżka masła Ghee (wspaniale wzbogaca smak potrawy)* pomidory krojone w soku pomidorowym z cebulą 390 g (wykorzystałam takie jak te ) 2 duże szczypty bazylii 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku szczypta suszonej pietruszki około 1/4 szklanki wody

Słodkie okruszki
Paella z chorizo i pulpetami drobiowymi (z cukinią) 152

porcje): 250 gram chorizo  1 szklanka ryżu Arborio  200 ml Cydru  1 cebula  1 ząbek czosnku  300 gram cukinii  1/2 szklanki passaty pomidorowej  szczypta soli i pieprzu  sok z 1/2 cytryny  natka pietruszki  skórka otarta z 1 cytryny  500 ml bulionu  szczypta majeranku i wędzonej papryki(...)kilka minut i wlewam Cydr, który redukuję o połowę. Wlewam bulion i pozwalam paelli gotować się na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie cały płyn. Na koniec dodaję passate pomidorową oraz pulpety. Gotuję całość 3-4 minuty. Doprawiam danie solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Dodaję natkę pietruszki. Danie podaję od razu z cząstkami cytryny.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pizza z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 213

pieprzem i słodką papryką.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Następnie każdą z nich wałkujemy na wielkość blaszki. Ciasta przekładamy na wysmarowane olejem blaszki. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy na paski, cebulę kroimy w piórka. Suszone pomidory i oliwki przekrawamy na pół. Wszystkie składniki dajemy

kulinarne odsłony pati
Cebulowa pizza (na suchych drożdżach) 325

łyżeczki soli szczypta pieprzu 1/2 małej cebulki Na farsz: 2 gotowe mielone z szynki wieprzowej duża szczypta bazylii 1/2 czerwonej papryki 1 żółta papryka 1/2 małej cebulki passata pomidorowa od Alfatec (polecam) lub opcjonalnie ketchup na spód pizzy ser (najlepiej mozzarella, ale można użyć twardego żółtego sera w kostce) Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Do dużej miski(...)pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową (opcjonalnie ketchupem). Przygotowujemy farsz: Kroimy kotlety w paseczki lub a la kostkę, odkładamy je na bok. Pokrojoną połowę cebulki podsmażamy z pokrojonymi w kostkę paprykami, doprawiając całość małą szczyptą

Słodkie okruszki