dużym garnku podsmażamy na łyżce masła i łyżce oliwy z oliwek drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekaną czerwoną paprykę a następnie starte warzywa korzeniowe. Podlewamy przecierem pomidorowym oraz dodajemy kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego.. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz słodką papryką
Pyry na Gazpółtwardo. Cebulę posiekać w piórka, szynkę pokroić w kostkę, pomidorki pokroić na połówki lub plasterki. 3. Ciasto wyrobić, wyłożyć na blaszkę do pizzy, wierzch lekko posmarować oliwą. Posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z przyprawą do pizzy. Wyłożyć dodatki: cebulę, szynkę, pomidorki i różyczki brokuła. Oprószyć przyprawą do pizzy, posypać tartym serem. 4. Piec 10-15 minut w 180 st.C. Zawsze
Kuchnia domowa Anipodsmażamy na połowie oleju, dusimy razem kilka minut (doprawiamy solą i pieprzem). Mięso podsmażamy na pozostałym oleju, solimy i pieprzymy. Dodajemy pieczarki i ugotowaną kaszę. Mieszam wszystko z koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki (możemy zostawić trochę do ozdoby :)). Cukinie szorujemy i kroimy wzdłuż na połówki. Każdą wydrążamy (przy pomocy łyżki) i napełniamy farszem. Układamy cukinie na blaszce, podlewamy
Moje Kuchenne Rewelacjesoku z cytryny, solą, pieprzem Obtaczać w bułce bezglutenowej ( ja obtoczyłam w mące gryczanej), smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Składniki na szybki sos: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, ewentualnie łyżeczka cukru, świeży estragon 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Do garnuszka o objętości 250 - 300 ml wlewamy do połowy zimnej wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę mąki(...)jest bardzo szybki do zrobienia, a o to nam chodzi :) Trochę czasu zajmie nam przygotowanie kotletów, dlatego sos jaki proponuję jest minimalistyczny, ale zawsze można zrobić swój ulubiony - pomidorowy
Proste Potrawypropozycja na szybkie danie ze składników, które i Wy być może znajdziecie w swojej lodówce. Papryka, jędrne pieczarki, kukurydza i jak najlepszej jakości chuda kiełbaska. Do tego delikatny sos pomidorowy i makaron świderki. Całość doprawiona czosnkiem i suszonym oregano. Często to co proste okazuje się najlepsze. I tak jest właśnie w tym przypadku. Awaryjny przepis z którego korzystam, gdy sytuacja(...)oliwy 100 g kiełbasy dobrej jakości / np. lisieckiej, wiejskiej 1 mała cebula 100 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 100 g kukurydzy / mrożonej lub z puszki(odsączonej) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 pomidory 2 duże ząbki czosnku sól morska 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu szczypta chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki / tylko listki WYKONANIE Makaron gotujemy
cool and mintyniezblendowany w zależności od upodobań. Naczynie żaroodporne smaruje tłuszczem (np. masłem). Makaron surowy (nieugotowany) nadziewamy dokładnie wystudzonym farszem i układamy ciasno, jeden koło drugiego, w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym tak, aby cały makaron znajdował się pod nim. Na końcu posypujemy wierzch parmezanem i tymiankiem. Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLenyKlasyczny, szybki i łatwy w przygotowaniu sos pomidorowy na ciepło. Doskonały do gołąbków, pulpetów, makaronu itp. Polecam :) Składniki - 0.5 litra bulionu lub rosołu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki śmietany 18% lub 12% - 2 płaskie łyżki mąki pszennej - sól, pieprz, bazylia suszona, oregano Wykonanie W rondelu podgrzewam bulion.W małym garnuszku przy pomocy rózgi mieszam śmietanę z mąką i odrobina bulionu(...)było grudek.. Powstałą mieszaninę przelewam do bulionu, dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam. Powstały sos gotuje na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Podaje na ciepło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPomidorarra to cienki makaron typu spaghetti lub cienkie wstążki w kremowym sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią i tymiankiem. Przepis powstał w związku z konkursem Arla Apetina, w którym trzeba było stworzyć danie na ciepło z jednym z serków Apetina. Jest po propozycja na super szybki, ale bardzo smaczny obiad dla zapracowanych. POMIDORARRA - MAKARON W KREMOWYM(...)szkl śmietany 1/2 szkl wody 4 pomidory suszone 1/2 czerwonej cebuli kilka listków świeżej bazylii garść świeżego tymianku 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Serek pomidorowy Apetina łączymy ze śmietaną. Cebulę siekamy drobno i szklimy na rozgrzanej na patelni oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, a po chwili mieszankę z serka
Bon appetit mon amiecebulkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną szynkę. Doprawić, przestudzić. Zetrzeć na tarce ser. 4. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. 5. Płat schłodzonego ciasta francuskiego smarować ketchupem lub koncentratem pomidorowym. Do farszu I i III pasuje ketchup, do farszu II koncentrat, ale można to dowolnie zmieniać. 6. Warstwę ketchup lub koncentratu oprószyć ziołami włoskimi. 7. Na cieście rozłożyć farsz
W mojej kuchniDelikatne pulpety z dodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki od Lubella SKŁADNIKI Pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego(...)łyżki kaszy manny, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego , sól, pieprz, mąka do obtoczenia Sos: 1 cebula, 1 puszka krojonych pomidorów, 1szkl. bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru, 1 łyżeczka bazylii WYKONANIE Pulpety: Mięso mieszamy z jajkiem, kaszą i przyprawami, dobrze wyrabiamy
słodki bratekDziś zapraszam Was na pyszny i naprawdę szybki obiad. Obiad, który podbił nasze serca Spaghetti w pomidorowym pesto z serem korycińskim , to obiad pełen smaku. Tradycyjny ser koryciński od Pani Krystyny Łukaszuk nadaje każdemu, nawet najprostszemu daniu charakteru i niebanalnego smaku. Sery Pani Krystyny są: wytwarzane z naturalnych i świeżych składników, według tradycyjnej receptury, bez konserwantów i wzbogacaczy smaków(...)czarnuszką) 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki (+do posypania po wierzchu) 2 czubate łyżki pesto rosso* 1/2 czerwonej cebuli około 2 łyżki oliwy z oliwek lub miksu tłuszczów *pomidorowy sos Pesto z suszonymi pomidorami, bazylią, orzechami nerkowca, serem Grana Padano i Pecorino Przygotowanie: Ser koryciński (z dodatkami lub bez) trzemy na tarce na grubych oczkach – na tą porcję około
Słodkie okruszkiproduktów skierowanych dla wegetarian lub wegan i często smak mi nie odpowiadał. Ale w przypadków firmy Primavika jestem pod wrażeniem. Z przyjemnością robię sobie i bliskim kanapki z pasztetem pomidorowym z cieciorką i warzywnym z soczewicą . Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną na stałe zagości w mojej lodówce, bo w końcu od dawna lubię kaszę jaglaną i aż dziwię się
Słodkie okruszkiprzyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki
Pyry na Gazobiad lub kolację. Tradycyjna szakszuka to jajka sadzone, nie na patelni, ale na sosie zrobionym z pomidorów, papryki i innych warzyw. Istnieje wiele odmian tej pochodzącej z Izraela tradycyjnej pomidorowej potrawy, np. z dodatkiem szpinaku i fety. My proponujemy jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów z dodatkiem kuminu, pieprzu cayenne i czosnku. Jajka zapiekane na pikantnym(...)czosnek, cukier, paprykę oraz kumin. Dodajemy pokrojone pomidory, solimy i dusimy i dusimy do momentu aż warzywa zaczną się rozpadać (ale dalej pozostaną w kawałkach) i powstanie sos pomidorowy. Na koniec do sosu dorzucamy bakłażana, mieszamy. W sosie robimy dwa wgłębienia i wbijamy do nich jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię pokrywką i podgrzewamy do momentu, aż białko się
Moja Mama GotujeSKŁADNIKI: 10 naleśników 500 g mięsa mielonego z indyka 3 marchewki 6pieczarek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 lyżki koncentrat pomidorowych 3 łyżki ketchupu pikantnego Przyprawy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy gyros 1 łyżka papryki peperoni 1 łyżeczka suszonej bazyli PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną(...)drobno siekam,dodaję do mięsa. Dodaję przyprawy. Smażę na rumiano. Marchewkę obieram a następnie za pomocą obieraczki robię wstążki dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Dodaję ketchup i koncentrat pomidorowy. Mieszam i duszę jeszcze ok 2 min aż całość zgęstnieje. Na naleśniki nakladam farsz oraz ser. Zwijam w kształt sakiewki i za pomocą wykałaczek zamykam sakiewki. Papier do pieczenia kładę
Gotowanie Patki