złote przepisy - 1317 przepisów (strona:58/88)

KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE Z GORGONZOLĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. 222

Piękna złota jesień zaprasza swoimi barwami na spacer do parku. Ciepłe promienie popołudniowego słońca tulą się do twarzy, szeleszczą liście, błyszczy się tafla wody pobliskiej rzeki. W powietrzu czuję charakterystyczną wilgoć, zapach dymu, wysychającej ściółki. Niebo tak piękne jak wiosną, żegna ptaki zmierzające do ciepłych krajów. Przestawiamy czas na zimowy. Lato pozostaje już tylko wspomnieniem. KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE

W kuchni Karmel-itki
JESIENNA ZUPA - CZYLI WSPÓLNE GOTOWANIE NA JESIEŃ. 203

duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię  kroję na małe kawałki, umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję czerwoną soczewicę  i gotuję wszystko do miękkości. Studzę, miksuję, dodaję przecier pomidorowy

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 251

desce do krojenia. Dodaję sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz i mieszam. Taką mieszanką  nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans. Następnie obsmażam na złoto z obu stron. Zdejmuję z patelni usmażone mięso, odkładam do ciepłego. Cebulę kroję w cienkie półtalarki. Koperek drobno siekam. Pokrojoną cebulę szklę na patelni z odrobiną tłuszczu, dodaję ziemniaki i smażę

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 187

miodzie chabrowym. Przechowywanie: koniecznie zacienione miejsce! Pod wpływem światła może dochodzić do zmiany barwy (np. miód gryczany) czy zmian w konsystencji bądź właściwościach. Fotony światła działają niekorzystnie na ten złoty środek. Miody dzielimy na nektarowe (pozyskiwane z nektaru i pyłku kwiatowego, dot. roślin liściastych, kwiatów, roślin zielonych miododajnych) i spadziowe ( pozyskiwane ze spadzi drzew iglastych i liściastych - z lasu

W kuchni Karmel-itki
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 167

czerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę na 2 łyżkach oleju rzepakowego.  Kiełbasę kroję w kostkę (parówki w plasterki) i wrzucam do cebuli, smażę razem na złoty kolor.  Paprykę i chili pozbawiam gniazd nasiennych i drobno kroję. Dodaję do kiełbasy, przesmażam. Następnie wrzucam osączoną z zalewy czerwoną fasolę i marchewkę. Groszek dodaję wraz z połową zalewy

W kuchni Karmel-itki
SCHABOWE Z INDYKA. 246

równej grubości i wielkości kawałki. Rozbijam je delikatnie, nacieram solą, pieprzem, tymiankiem. Rozrabiam jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w jajku i bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z surówką z kapusty czerwonej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. 187

stosunku 3 objętości bułki do 1 objętości mąki. Roztrzepuję jajko. Ryby prosto z marynaty obtaczam w jajku, następnie w mieszance bułki tartej z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Po usmażeniu osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym.  SMACZNEGO!   Pozdrawiam nadal świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
DORSZ SMAŻONY PANIEROWANY. 186

Cytryna "zabije" specyficzny smak ryby. Jajko roztrzepuję. Panieruję kawałki ryby najpierw w jajku, potem  w mieszance bułki tartej i mąki. Opanierowane ryby układam na rozgrzanym oleju, smażę na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączam z nadmiaru  tłuszczu na ręczniczku papierowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CAMEMBERT PANIEROWANY. 232

najpierw w jajku, potem mieszance z mąki i bułki tartej, znów w jajku i znów w bułce. Tak przygotowane sery smażę na patelni, jak schabowe, z obydwóch stron na złoty kolor. Osączam delikatnie z tłuszczu papierowym ręczniczkiem i od razu podaję. Najlepiej pasuje żurawina i frytki, których nie ma u mnie na zdjęciu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
FALAFEL. 174

posiekaną natkę, dodaję pozostałe przyprawy i sodę. Mieszam dokładnie i formuję kotleciki. Na patelni rozgrzewam olej (2-3 cm warstwa) układam kotleciki  i smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu osączam z nadmiaru  tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podaję z sosem na bazie jogurtu naturalnego. UWAGI: * Dodatek sody powoduje, że kotleciki są w środku delikatne i szybciej

W kuchni Karmel-itki
BLACKBERRY SOMERSBY. 193

Utrzymana w złocie i purpurze kolorystyka przykuwa wzrok i jednocześnie podświadomie daje nam znać, że nowe Somersby jeżynowe to produkt naprawdę wysokiej jakości. Barwy te symbolizują przepych i bogactwo (złoto), jak i dionizyjską rozpustę, rozkosz, zabawę i euforyczne uniesienie (purpurowy). No, nie przesadzajmy, w stan euforii nie popadłam, ale co do zabawy, myślę, że Somersby jeżynowy sprawdzi się świetnie, umilając

W kuchni Karmel-itki
SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE. 995

dwie mleka albo wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układam łyżeczką porcje ciasta w odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 7-10 minut, aż nabiorą pięknej złotej barwy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pączki 174

wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką). Można od razu na krążki wykładać konfiturę i zlepiać pączki. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na papierowych ręcznikach, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. *suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Kopytka 153

Kopytka...mmm - uwielbiamy je! Idealne jako dodatek do sosu, my jednak najbardziej lubimy podsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla dziecka - mój syn uwielbia je kroić i gotować:) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Mąki i sól wysypać do dużej miski, albo

Blondynka Gotuje
Ciasteczka marchewkowe 170

zagnieść ciasto. Rozwałkować bardzo cienko, radełkiem albo nożem pociąć ciasto na małe kwadraty. Zlepiać pierożki lub koperty z jabłkiem albo marmoladą w środku. Piec w temp ok.180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.  A jak ktoś nie ma weny na lepienie to poniżej jest wersja dla leniwych

Blondynka Gotuje