Piękna złota jesień zaprasza swoimi barwami na spacer do parku. Ciepłe promienie popołudniowego słońca tulą się do twarzy, szeleszczą liście, błyszczy się tafla wody pobliskiej rzeki. W powietrzu czuję charakterystyczną wilgoć, zapach dymu, wysychającej ściółki. Niebo tak piękne jak wiosną, żegna ptaki zmierzające do ciepłych krajów. Przestawiamy czas na zimowy. Lato pozostaje już tylko wspomnieniem. KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE
W kuchni Karmel-itkiduże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię kroję na małe kawałki, umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję czerwoną soczewicę i gotuję wszystko do miękkości. Studzę, miksuję, dodaję przecier pomidorowy
W kuchni Karmel-itkidesce do krojenia. Dodaję sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz i mieszam. Taką mieszanką nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans. Następnie obsmażam na złoto z obu stron. Zdejmuję z patelni usmażone mięso, odkładam do ciepłego. Cebulę kroję w cienkie półtalarki. Koperek drobno siekam. Pokrojoną cebulę szklę na patelni z odrobiną tłuszczu, dodaję ziemniaki i smażę
W kuchni Karmel-itkimiodzie chabrowym. Przechowywanie: koniecznie zacienione miejsce! Pod wpływem światła może dochodzić do zmiany barwy (np. miód gryczany) czy zmian w konsystencji bądź właściwościach. Fotony światła działają niekorzystnie na ten złoty środek. Miody dzielimy na nektarowe (pozyskiwane z nektaru i pyłku kwiatowego, dot. roślin liściastych, kwiatów, roślin zielonych miododajnych) i spadziowe ( pozyskiwane ze spadzi drzew iglastych i liściastych - z lasu
W kuchni Karmel-itkiczerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Kiełbasę kroję w kostkę (parówki w plasterki) i wrzucam do cebuli, smażę razem na złoty kolor. Paprykę i chili pozbawiam gniazd nasiennych i drobno kroję. Dodaję do kiełbasy, przesmażam. Następnie wrzucam osączoną z zalewy czerwoną fasolę i marchewkę. Groszek dodaję wraz z połową zalewy
W kuchni Karmel-itkirównej grubości i wielkości kawałki. Rozbijam je delikatnie, nacieram solą, pieprzem, tymiankiem. Rozrabiam jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w jajku i bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z surówką z kapusty czerwonej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkistosunku 3 objętości bułki do 1 objętości mąki. Roztrzepuję jajko. Ryby prosto z marynaty obtaczam w jajku, następnie w mieszance bułki tartej z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Po usmażeniu osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam nadal świątecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiCytryna "zabije" specyficzny smak ryby. Jajko roztrzepuję. Panieruję kawałki ryby najpierw w jajku, potem w mieszance bułki tartej i mąki. Opanierowane ryby układam na rozgrzanym oleju, smażę na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinajpierw w jajku, potem mieszance z mąki i bułki tartej, znów w jajku i znów w bułce. Tak przygotowane sery smażę na patelni, jak schabowe, z obydwóch stron na złoty kolor. Osączam delikatnie z tłuszczu papierowym ręczniczkiem i od razu podaję. Najlepiej pasuje żurawina i frytki, których nie ma u mnie na zdjęciu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiposiekaną natkę, dodaję pozostałe przyprawy i sodę. Mieszam dokładnie i formuję kotleciki. Na patelni rozgrzewam olej (2-3 cm warstwa) układam kotleciki i smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podaję z sosem na bazie jogurtu naturalnego. UWAGI: * Dodatek sody powoduje, że kotleciki są w środku delikatne i szybciej
W kuchni Karmel-itkiUtrzymana w złocie i purpurze kolorystyka przykuwa wzrok i jednocześnie podświadomie daje nam znać, że nowe Somersby jeżynowe to produkt naprawdę wysokiej jakości. Barwy te symbolizują przepych i bogactwo (złoto), jak i dionizyjską rozpustę, rozkosz, zabawę i euforyczne uniesienie (purpurowy). No, nie przesadzajmy, w stan euforii nie popadłam, ale co do zabawy, myślę, że Somersby jeżynowy sprawdzi się świetnie, umilając
W kuchni Karmel-itkidwie mleka albo wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układam łyżeczką porcje ciasta w odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 7-10 minut, aż nabiorą pięknej złotej barwy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką). Można od razu na krążki wykładać konfiturę i zlepiać pączki. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na papierowych ręcznikach, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. *suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką. SMACZNEGO
Blondynka GotujeKopytka...mmm - uwielbiamy je! Idealne jako dodatek do sosu, my jednak najbardziej lubimy podsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla dziecka - mój syn uwielbia je kroić i gotować:) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Mąki i sól wysypać do dużej miski, albo
Blondynka Gotujezagnieść ciasto. Rozwałkować bardzo cienko, radełkiem albo nożem pociąć ciasto na małe kwadraty. Zlepiać pierożki lub koperty z jabłkiem albo marmoladą w środku. Piec w temp ok.180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. A jak ktoś nie ma weny na lepienie to poniżej jest wersja dla leniwych
Blondynka Gotuje