złote przepisy - 1317 przepisów (strona:51/88)

Placek ziemniaczany zapiekany jak z Osła 319

której możecie wykorzystać akurat to, co macie w lodowce. Taki ziemniaczany torcik, który wierzcie mi naprawdę był syty i pysznie smakował. Inspiracj ą była wizyta w barze wegetariańskim Złoty Osioł . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasteczka Anzac - Kokosowo - owsiane 314

wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszczyć (w sporych odstępach, ponieważ ciastka rozpłyną się na boki podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku około 8-10 minut, aż będą złoto-brązowe. Po upieczeniu ciasteczka są nadal miękkie, dlatego należy zostawić je na blaszce do całkowitego wystudzenia.  *do tych ciasteczek nadają się płatki owsiane tzw.górskie, wtedy ciasteczka są bardziej

Zabawa smakiem
Kapusta zasmażana 296

dodatkowo przepłukać jeśli jest mocno kwaśna) i pokroić. W garnku lub większej patelni rozgrzać olej i przełożyć do niego pokrojoną kapustę. Smażymy tak długo, aż kapusta nabierze ładnego koloru, złoto-brązowego. Ciągle mieszamy, aby się nie przypaliła. Następnie wlać tyle wody, aby zakryła kapustę, dodać potartą marchew, listki laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka

Zabawa smakiem
Kurczak w winie po francusku -Coq au Vin 243

Szykujemy kurczaka. Obsypujemy udka mąką-nadmiar usuwamy. Do miseczki przekładamy cebulę z bekonem. Nalewamy oliwę3-4 łyżki. Układamy udka , posypujemy tymiankiem I podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Dodajemy pieczarki I obsmażamy. Ok 15 min. Dodajemy z miseczki cebulę. Nalewamy wina. Zmniejszamy gaz. Przykrywamy I dusimy do miękkości udek. Gdy udka są miękkie dolewamy śmietany, dodajemy soli I pieprzu

Smaki Edyty
Kokosowe ciasteczka z polewą czekoladową 409

bardzo kleić- także warto to robić w rękawiczkach :) Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia I wkładamy do piekarnika na 180 C na 18-20 min. Po upieczeniu na złoty kolor, studzimy . Robimy swoją ulubioną polewę czekoladową, maczamy do połowy I ciasteczka są gotowe. :) Polecam I życzę smacznego

Smaki Edyty
Kotlety mielone- nadziewane pieczarkami i serem 292

układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki. Formujemy kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich kotletów, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy na średnim gazie na złoty kolor. Gotowe Kotlety gotowe, ja podałam je z sosem pieczarkowym - znajdziecie tutaj Smacznego

Smaki Edyty
Wielkanocne Plecione koszyczki . 194

pół cm i kroić na cienkie paseczki Na żaroodpornej misce , wyłożonej folia aluminiową zaplatać koszyki.  Posmarować jajkiem . Piec ok 25-30 min  w 180'C na złoty kolor Z pozostałego ciasta robimy 3 wałeczki i zaplatamy w warkocz. układamy go na tej samej misce na której piekł się koszyczek  , dokładnie przez środek i znów pieczemy do zrumienienia

Malinowa Kawiarenka
Jesienne muffiny marchewkowe. 212

Jeszcze wciąż pojawiają się piękne dni polskiej złotej jesieni. Wprawdzie większość liści już opadła , ale jakież piękne posłania tworzą teraz pod stopami. Postanowiłam dziś dopasować się kolorystycznie do tej pory roku . Padło na pomarańczowa marchewkę i powstały muffiny A po mieszkaniu rozszedł się cudowny zapach wywołany przyprawami korzennymi. Puszyste ciasto , pełne orzechów , rodzynek, a na wierzchu , słodka polewa i karmelizowana

Malinowa Kawiarenka
Sos z karkówki do makaronu 227

pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i usiekać drobno.  Sparzyć pomidora , obrać ze skórki i pokroić drobno. Podgrzać w garnku olej i wrzucić na niego cebulę. Smażyć na złoto mieszając cały czas. Dorzucić mięso i dalej smażyć aż do zrumienienia. Wlać wywar z gotowania grzybów i resztę wody. Włożyć pokrojone grzyby ,pomidora, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

Buniabaje w kuchni
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym 218

strzepując jej nadmiar. Smażymy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Na tłuszcz po smażeniu ryby wrzucamy pokrojona w pół piórka cebulę i smażymy na złoto. Kroimy na ćwiartki pomidorki i razem z posiekanymi ziołami dodajemy do cebuli. Zalewamy bulionem i dusimy na małym gazie 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.  Na warzywach układamy rybę

Buniabaje w kuchni
Papryki z farszem mięsno-otrębowym 220

szklanki śmietanki 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki mąki 1 szklanka wywaru warzywnego 2/3 łyżeczki maggi w płynie Zmielić w malakserze mięso. Wymieszać. Cebule pokroić drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę, otręby, koperek, majeranek, pieprz, jarzynkę , 1/3 łyżeczki maggi, otręby, pozostały olej ( dodaje olej bo daje chuda wołowinę i dodatkowo otręby i farsz mógł

Buniabaje w kuchni
Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 203

płynie pieprz mielony sól 2 łyżki masła 1 pełna łyżka mąki 3 szklanki wywaru warzywnego Mięso   pokroić zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno i usmażyć na   złoto cebulę ( na oleju) . Wymieszać mięso , ryż , cebulę, pokrojony drobno tymianek i 2 łyżki koperku. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Podzielić na 2 porcje. Z umytych kalarepek ściąć twardszy

Buniabaje w kuchni
Miruna i puree z kalarepki w pomidorach 206

Najprostsza forma ryby- skropiona sokiem z cytryny, posolona, oprószona mąką .Usmażona na złoto na maśle ( z olejem) .Podałam z koperkowym puree z kalarepki. Podałam je w wydrążonych pomidorach i gotowałam chwilę na parze by pomidory zmiękły. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana 197

doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na małym gazie ok. 10 minut. Wyjąć. Zostawić by lekko ostygły **. Obrać cebulę i pokroić w cienkie piórka. Smażyć na rozgrzanym oleju aż będzie złota ( w trakcie smażenia posypać szczyptą cukru by uległ karmelizacji na cebuli ). Rozgarnąć cebulę i włożyć kiełbaski. Dodać masło. Podsmażyć kiełbaski   na rumiano z obu stron. Zdjąć kiełbaski z patelni . Wlać

Buniabaje w kuchni
Kurczak w kokosowym teriyaki z bambusem na ryżowym makaronie 244

orientalnych dodatków i przypraw które miałam pod ręką i po 20 minutach miałam obiad. Inaczej nie dało - nie mogłam przecież stać przy garach jak w Soczi Kowalczyk jechała po złoto :) . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni