8. Słodko, słodko, bardzo słodko, czyli mocno czekoladowy tort z bananami 318górną część ciasta. Tak przygotowany tort pokrywamy na zewnątrz czekoladową masą- mi zostało sporo kremu użytego do środka ciasta, i ozdabiamy w sposób jaki nam się podoba- ja użyłam złotych cukrowych kuleczek i pokrojonej na kawałki czekolady ciemnej (70% kakao). Smacznego! :) Przepis (z małymi modyfikacjami) zaczerpnięty z: klik (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Symfonia Smaków
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 215świeżej mięty Słodka papryka, kilka kropelek tabasco w płynie, szczypta kurkumy, szczypta cukru, sól, pieprz Przygotowanie: Na mocno rozgrzaną patelnią wysypujemy ziarna sezamu oraz migdały i prażymy je na złoty odcień. Pod koniec prażenia dodajemy 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowane składniki wysypujemy do głębokiej miski, dodajemy połówki pomidorków, świeżą miętę posiekany czosnek oraz sok z cytryny
Symfonia Smaków
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 244rogale nie rozkleiły się. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je białkiem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu można udekorować rogaliki lukrem z cukru pudru i wody - tak jak u nas. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Symfonia Smaków
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 239drugiej patelni również rozgrzewamy masło, wykładamy posiekany czosnek - i smażymy aż do zarumienienia, kolejno dodajemy dobrze osuszoną kostkę z ziemniaków i smażymy je aż do uzyskania lekko złotego koloru na powierzchni. Zeszkloną cebulę i pokrojoną marchew wkładamy do jednej części wywaru. Zarumieniony czosnek wraz z ziemniakami dodajemy do drugiej części wywaru. Obydwa kremy gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem
Symfonia Smaków
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 213patelni lub surowa) ew. smażony boczek Grzanka (rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z wytłoczyn, wkładamy pokrojoną w plastry bagietkę, chleb, bułkę i z dwóch stron smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji). Tak przygotowane poszczególne składniki naszego dania możemy ułożyć na talerzu według własnej fantazji i mile zaskoczyć domowników, gości, a może nawet samego siebie. Smacznego! :) (function
Symfonia Smaków
Makaron z dorszem 228osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę
Z miłości do słodkości
Czekoladowo-waniliowe pancakes z jagodami 210cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie dodać jogurt, krótko zmiksować. Dodać owoce (mrożonych nie rozmrażać). Dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzany olej kłaść małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkości
Roladki schabowe z zielonym farszem 218czosnek, doprawić do smaku. Wymieszać. Farsz nakładać na plastry mięsa. Delikatnie zwijać w roladki. Spiąć wykałaczką. Panierować w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Z miłości do słodkości
Placuszki Partia Crispies 264proszkiem, dodać cukier i cynamon. Połączyć z mokrymi składnikami. Dodać miód. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. Następnie smażyć na oleju małe placuszki, z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 229papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami
Z miłości do słodkości
Drożdżowe placuszki z bananem 260minut. Banana obrać, pokroić na cienkie plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić jeszcze na 10-15 min. Usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać np. oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkości
Arabskie kefty z pietruszką i fetą 316feta, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i zlepiać, formując podłużne kefty. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można także upiec je na grillu lub zapiec w piekarniku
Z miłości do słodkości
Placuszki z jabłkami 304mokrymi składnikami. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na cienkie plastry jabłka. Wymieszać. Nakładać łyżką na patelnię tworząc małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Z miłości do słodkości
Mielone zraziki 309pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy. Obsmażyć z wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby. Dusić
Z miłości do słodkości
Pulchne placuszki kukurydziane 201Następnie ciasto zamieszać, jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje ciasta na mocno rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na piękny złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać np. z ulubioną konfiturą
Z miłości do słodkości