złote przepisy - 1317 przepisów (strona:40/88)

Pasta z bobu i bazylii 277

łyżka oliwy, sól. Bób gotujemy ok. 12 minut, następnie przelewamy go zimną wodą (nie straci wtedy swojego koloru) i obieramy. Pokrojoną w plasterki cebulę podsmażamy na oliwie na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy obrany bób i smażymy 7 minut na średniej mocy palnika od czasu do czasu mieszając (nie dolewamy więcej oliwy). Całość studzimy, a następnie wkładamy do malaksera wraz

Delicious Titbits
Sernik z wiśniami 348

wyznaczonym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa  Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera

Słodkości i nie tylko
Muffinki z amarantusem - "perełka" dietetyczna! 302

ponoć najstarsze zboże świata, był podstawą diety już starożytnych Inków i Azteków. Jego nasionami płacono wtedy podatki, a figurki wypiekane z szarłatowej mąki składano w ofierze bogom - istne złoto Inków ! W naszej kulturze amarantus był do niedawna raczej mało doceniany, dopiero ostatnio został okrzyknięty przez naukowców "zbożem XXI wieku" .   Jego wartości odżywcze mówią same za siebie - bogactwo wapnia, cynku

Grunt to przepis!
Świeży szpinak z kurczakiem, prażonymi orzechami i serem pleśniowym - czyli gdy gorąco i upalnie. 253

zależności od tego na co mam największą ochotę. :) Kurczaka myjemy i kroimy na nieduże kawałki (na jeden kęs). Wsadzamy do miski zalewamy oliwą, doprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie złoty kurczak + trochę przyprawy gyros). Mięsko odstawiamy i czekamy, aż nasiąknie smakiem. Dokładnie myjemy szpinak i odrywamy stwardniałe końcówki. Osuszamy i wykładamy na talerz. Kroimy pomidorki koktajlowe na pół, bądź normalnego pomidora

Brzuszki Łakomczuszki
kurki - nareszcie! 189

ciasta i wszędzie gdzie się tylko da. A tutaj... nic! W końcu udało mi się w Lidlu upolować niewielkie pudełeczko kurek, które dało lekki upust mojej frustracji. Mając takie złoto w kuchni, trzeba było je dobrze spożytkować. Stanęło na najprostszej wersji. Kurki w śmietance. Składniki: 200g kurek 1/2 cebuli 80g śmietanki 30% łyżka masła zielona pietruszka Kroję cebulę w piórka

Brzuszki Łakomczuszki
Cecylka Knedelek i truskawkowe zawijasy. 198

rozgrzeje, łyżką wazową wlej porcję ciasta. Powinno pokryć dno patelni cienką warstwą. Jeśli ciasta jest za dużo przelej jego nadmiar do misy miksera. Usmaż naleśniki z obu stron na złoty kolor, potem przełóż je na odwrócony do góry dnem głeboki talerz. Posmaruj naleśniki serkiem z truskawkami i zwiń. Odkrój końce rulonów i ułóż je na talerzu

Brzuszki Łakomczuszki
Leniwe pierogi 290

Leniwe pierogi to taka moja wariacja na temat ziemniaków i twarogu. Taki złoty środek między tym co lubi mój K. a tym co uwielbiam ja. A z pewnością należą do tego wszelkie kluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne! Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego

Mango Papaja
Quiche z kurkami 339

połączyły. Na podpieczony spód wykładamy kurki i polewamy zalewą. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35-45 minut (do czasu, aż wierch tarty będzie robił się złoty). Post Quiche z kurkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Zapraszam na placuszki 246

solą i pieprzem. Odstawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie smażymy małe placuszki na oleju, ja nakładałam je łyżką prosto na patelnię. Smażymy je z obu stron na złoto, przy przekładaniu na drugą stronę trzeba uważać żeby się nie rozpadły

Przysmaki Karolki
Kurczak w panierce 460

przyprawami, potem w mleku z jajkiem i znowu w mące z przyprawami. Opanierowanego kurczaka smażymy na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Kurczaka smażymy na złoto. Następnie przekładamy kurczaka do miseczki i przykrywamy folią aluminiową do czasu podania. Podajemy gorące

OstryKęs
Najlepszy omlet z kurkami 333

sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku masło klarowane do smażenia koperek do posypania WYKONANIE Kurki blanszujemy przez kilka minut we wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dodajemy zblanszowane kurki, sól, pieprz i dusimy (częściowo pod przykryciem) kilkanaście minut aż kurki będą gotowe. Jeśli podczas duszenia kurki będą przywierać dodajemy trochę wody i dusimy

OstryKęs
Jak wykorzystać kurki ? Dania z kurkami 238

tego nożyk z pędzelkiem . Opłukując je starajcie się robić to jak najszybciej żeby nie nasiąknęły wodą bo ta wypłucze z nich dużo smaku. Smażąc czy gotując kurki nie męczcie złotych grzybków zbyt długo - nie zmiękną a staną się łykowate i niesmaczne. Jeśli chcecie część kurek zamrozić to koniecznie je obgotujcie albo przesmażcie na odrobinie tłuszczu - mrożone na surowo zwykle gorzknieją

Smaczna Pyza
Tartaletki z malinami 202

Maliny – ilość wg uznania Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować. Masę przelać na podpieczone spody (mogą być ciepłe). Dodać maliny otworkami do góry. Piec ok. 20 min. w 180 stopniach na złoty kolor. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 300

pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, płatki kukurydziane, podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- 14 sztuk. Klopsiki obtaczamy dokładnie w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony, Dodajemy do podsmażonych klopsików sos lutenica, ajwar, rozkruszone ziele angielskie, rozgniecione ziele, zielony pieprz i dusimy na małym ogniu 15 minut, aż sos zgęstnie, podajemy z ryżem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BOCZNIAKI JAK SCHABOWE. 253

czosnek oregano, bazylia suszone Jajka roztrzepuję z przyprawami. Mąkę mieszam z bułką tartą  w stosunku 1:2 Boczniaki zanurzam w jajku, obtaczam wmieszance bułki i mąki, smażę na złoto z obydwóch stron na rozgrzanym oleju. Podaję w ulubioną surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki