złote przepisy - 1317 przepisów (strona:31/88)

Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami 214

Lubicie zupy rybne? Takie delikatne rosołowe, z lanymi kluskami i dużymi kawałkami gotowanej ryby? Podobną zupę rybną jedliśmy w restauracji po Złotym Linem w Łasku, tam jednak zupa rybna była również przygotowana na bulionie, ale z dodatkiem sandacza i z francuskimi kluseczkami. Jednym ze składników zupy rybnej, którą ja przygotowałam był świeży łosoś i bulion warzywny. Zupy rybne często gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 157

szklanki kaszy jaglanej 2 cebule 2 łyżki oleju do smażenia 250 g twarogu półtłustego sól i pieprz do smaku Farsz: Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Gotujemy na sypko kaszę jaglaną w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła. Studzimy, dodajemy rozdrobniony twaróg, oraz podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Ciasto na pierogi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? 845

cienką kiełbaskę staropolską lub dobrej jakości parówkę, całość dokładnie zwijamy, dokładnie moczymy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu i panierujemy w bułce tartej. Krokiety smażymy na złoto z każdej strony zaczynając od łączenia krokieta! U nas krokiety z chleba tostowego będą na Sylwestra! Ponieważ te krokiety to idealna przekąska sylwestrowa lub karnawałowa. Nie będę pisać ile sztuk jakiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8785

zrazy w mące i obsmażamy na oleju z każdej strony, mięso przekładamy do garnka żeliwnego, na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w piórka i gdy cebula stanie się złota przekładamy ją do zrazów, podlewamy całość wrzącą wodą (ok. 1/2 litra) i dusimy do miękkości mięsa, jeśli woda za szybko odparowała uzupełniamy wodą. Podczas duszenia mięsa tworzy się pyszny, aromatyczny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz paprykowy (Slowcooker) 158

słodkiej wędzonej papryki sól morska z pieprzem w młynku Mięso kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Mięso doprawiajmy wszystkimi przyprawami. obtaczamy dokładnie w mące pszennej i podsmażamy na złotych kolor na 2 łyżkach oleju. Następnie podsmażone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, które jest na wyposażeniu wolnowaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, którą dodajemy do mięsa. Aby wykorzystać smaki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini pączki pomarańczowe 176

olej i wkładamy partiami serowe kulki uformowane mokrymi dłońmi (pączki mają wielkość mandarynek) , zmniejszamy temperaturę oleju i smażymy powoli, aby pączki za szybko nie zbrązowiały z obu stron a złoty kolor, bo będą surowe w środku. Układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie mini pączki pomarańczowe przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem i skórką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety w kokosowej panierce 177

muszą być wykorzystywane tylko do ciast. Piersi z kurczaka, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, smażymy kotlety na złoty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym. Kotlety w kokosowej panierce zostały podane z pikantną salsą. Można takie kotlety z piersi kurczaka pokroić w paski i przygotować jako kąski smażone i podać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony w pikantnej marynacie 370

ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, no i do tego sałata z rukolą, pomidory i ogórki. Pasta niestety mi się kończy muszę zajrzeć do Kuchni Świata jak będę w Złotych Tarasach w warszawie. Kurczaka nacieramy marynatą i zostawiamy w lodówce. Skrapiamy kurczaka delikatnie wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 160 stopni (na dnie piekarnika ustawiamy naczynie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowe pączki nadziewane frużeliną 186

sztuk. Rozgrzewamy w garnku olej. Serowe pączki wkładamy partiami na gorący olej (5 sztuk, gdyż rosną) smażymy powoli, aby pączki za szybko nie zbrązowiały z obu stron na złoty kolor. Układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie pączki nadziewamy za pomocą szprycy, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy lukrem królewskim , lub lukrem z 1/2 szkl. cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane na drożdżach 253

minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną, my podawaliśmy z pysznym gulaszem wieprzowym. The post Placki ziemniaczane na drożdżach appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak z cukinią i pomidorkami koktajlowymi 190

wyjęciu dodać mąkę i wymieszać. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Cukinię pokroić w cienkie półplasterki, pomidorki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju podsmażyć mięso na złoto. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju dodać cebulę,czosnek i lekko podsmażyć. Dodać cukinię, pomidorki i chwilę podsmażać. Wlać bulion dodać  podpieczone mięso i całość dusić

Ala piecze i gotuje
Cookie Dough Cupcakes - babeczki z ciasteczkowym środkiem 186

masą napełniamy formę, tak mniej wiecej do 2/3 wysokości. Następnie w środek każdej babeczki wciskamy zamrożony ciasteczkowy rdzeń*.  Pieczemy około 20 - 25 minut (babeczki mają upiec się na złoty kolor). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. * niewykorzystany do babeczek "rdzeń" możemy ułożyć na blasze do pieczenia i piec w 170 stopniach (przez okolo 10-12 minut). Otrzymamy

W mojej holenderskiej kuchni
Makaron domowy 236

wyłącznie ten własnej roboty. Pamiętam jak moja babcia i mama zagniatały ciasto, w oparach mąki je rozwałkowywały a następnie przepuszczały przez specjalną maszynkę do makaronu, skonstruowaną przez mojego dziadka - złotą rączkę, z której wyciągały cieniutkie niteczki. Tak więc gdy kilka miesięcy temu stałam się szcześliwą posiadaczką mojego ukochanego robota kuchennego, wiedziałam, że prędzej czy później przygotuję z jego pomocą domowy

W mojej holenderskiej kuchni
Puchate naleśniczki z borówkami 171

jeszcze surowy okrąg kładziemy po kilka borówek. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu do momentu aż naleśniczek lekko się zezłoci. Przekładamy na druga stronę i równieź smażymy na złoty kolor. Gotowe naleśniczki polewamy syropem klonowym. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Polędwiczka wieprzowa nadziewana śliwkami 496

boczku, w który zawijamy polędwiczkę.  Zwilżamy dłonie wodą i dociskamy boczek do mięsa, formując zgrabne pakieciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Obsmażamy polędwiczkę po obu stronach na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i smażymy po około 7-8 minut z każdej strony. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni