złote przepisy - 1317 przepisów (strona:24/88)

Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi 321

łyżki (25g) mąki pszennej 20g masła 75g sezamu 75g orzechów ziemnych prażonych Wykonanie: - masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia - orzeszki drobno posiekać - sezam uprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru, zdjąć z palnika, ostudzić - białko roztrzepać, dodać przesiany cukier puder, wymieszać - do masy białkowej dodać rozpuszczony tłuszcz, składniki ponownie lekko ubić (ręczną trzepaczką) - wsypać przesianą mąkę, wszystko wymieszać

Smakołyki Bereniki
Tortellini w sosie pomidorowym 178

smażenia Przepis: Tortellini z tofu gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na popakowaniu. W czasie, gdy tortellini się gotuje, cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie do cebuli dodajemy zmiksowane za pomocą blendera pomidory z puszki i przyprawy. Całość smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie

Emcia Pichci
Francja, czyli śniadaniowe tosty francuskie 162

kostki masła (około 25 gram). Każdą kromkę chałki moczyłem w masie mleczno - jajecznej z każdej strony i układałem na patelni z roztopionym masłem. Smażyłem z obu stron do uzyskania złotego koloru pieczywa i z delikatnym jego przyrumienieniem. Gotowe tosty wyłożyłem na talerz, gdzie posmarowałem je homogenizowanym serkiem waniliowym i na wierzch położyłem niewielką ilość konfitury malinowej. Całość polałem wcześniej przygotowanym

Wyprawy kulinarne
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 222

Gotowałem go intensywnie mieszając około 5 minut i pozostawiłem na patelni. Na inną patelnię dodałem niewielką ilość wytopionego wcześniej gęsiego tłuszczu i podsmażyłem na niej kopytka, aż do uzyskania złotego koloru, a następnie ułożyłem na talerzu. Uduszone filety z gęsi pokroiłem w niezbyt grube plastry - pod lekkim skosem i również umieściłem na talerzu. Całość polałem sosem karmelowo - balsamicznym, który powinien

Wyprawy kulinarne
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 346

masła. Po rozpuszczeniu masła ułożyłem na patelni filety z ud kurcząc przyprawioną stroną do dołu i przyprawiłem solą i pieprzem z drugiej strony. Smażyłem mięso na średnim ogniu na złoty kolor. Kiedy mięso się zarumieniło zdjąłem je z patelni. Na ten sam tłuszcz dodałem cebulę i czosnek, które smażyłem około pół minuty, aż zrobił się szkliste. Wtedy dodałem imbir

Wyprawy kulinarne
Apple pie- amerykańska szarlotka! 178

kardamon, odrobina skórki z cytryny Jabłka kroimy na plasterki, mieszamy z w/w składnikami. Ciasto rozwałkuj na duży blat, na środku ułóż jabłka. Boki ciasta zawiń energicznym ruchem. Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piecu w temp. 220 stopni C. Czas pieczenia: 45-55 minut. Ciasto było po prostu obłędne, nie mogliśmy od niego odejść. Musicie koniecznie zrobić, a będziecie zachwyceni

SMYKWKUCHNI
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 203

oliwę i wszystkie przyprawy. Do marynaty dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10-15 minut

Gorący kąsek
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 352

120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Upiekłam na złoto w 200 stopniach. Studzę. Przygotowuję masę. Zagotowuję 3 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem oraz wanilią (wydłubanymi ziarenkami oraz łupinką). Jajka, żółtka miksuję  z obydwoma mąkami. Kiedy mleko

W kuchni Karmel-itki
piernikowa chatka 182

siebie, że domek się nie zawalił, wyszedł nie najgorzej jak na pierwszy raz. Jednak najbardziej ze wszystkiego podoba mi się dach:) przykleiłam klejem spożywczym płatki migdałów i pokryłam je złotym barwnikiem:) ha! tam mi się spodobał ten domek, że chyba zrobię jeszcze jeden na święta dla rodziny:) jak szaleć to szaleć:D  Składniki: 0,5 kg mąki

ciastkarnia na kruchym spodzie
PLACKI Z DYNI 200

białek ubić sztywną piane, dynie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę, mąkę dynie oraz sól dokładnie wymieszać. Dodać sztywną pianę z białek i ponownie wymieszać. Placki smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z kwaśna śmietaną rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Nalewka z orzechów laskowych 344

się w niej zakochałam.  Najlepiej użyć orzechów świeżo obranych z łupiny.  Nalewkę możecie już degustować po upływie 5 - 6 tygodni.  Przepis na nalewkę pochodzi z książki Złota księga nalewek autorstwa Anny Rodak- Śniecińskiej, a ja znalazłam go na blogu  Lubię smakołyki .     Składniki: 1,5 szklanki orzechów laskowych, bez łupinek 2 laski wanilii 2 szczypty

Sto kolorów kuchni
Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko 315

możemy zrobić np. rogaliki). Na dwa z nich wykładamy przygotowany farsz, pozostałe dwa nacinamy i łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Paczuszki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe

My Culinary Art
Mazurek cytrynowy 161

ciasto nie przykleiło się do blachy). Nakładamy ciasto do formy i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 20 min. Ciasto jest gotowe gdy nabierze pieknego złotego koloru. Następnie przygotowujemy polewę: białka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i ubijamy na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy soku z cytryny. Polewę nakładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Jeśli chodzi

Kolizje Smaków
Zupa krem z pieczarek 152

pieczarek cebula 60g masła 0.5 litra bulionu 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni ropuszczamy nieco masła i smażymy cebulę na złoty kolor. W tym czasie myjemy pieczarki i kroimy w paski. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i dusimy na małym ogniu. Do garnka wlewamy bulion oraz śmietanę, całość podrzewamy. Przekładamy

Kolizje Smaków
Makaron penne z groszkiem i cebulą 204

gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie. Smażymy kilka minut często mieszając na   małym ogniu. Kiedy cebula nabierze ładnego złotego koloru wyciskamy do niej czosnek, podsmażamy minutkę. Ugotowanego kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy. Dorzucamy odsączony z zalewy groszek. Dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystkie składniki

Kolizje Smaków