złote przepisy - 1317 przepisów (strona:20/88)

Kotlety z jaj 194

zmiażdżonym czosnkiem , przyprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszając. Z gotowej masy formujemy kotlety( najlepiej mokrymi rękoma ), obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Są to kotlety proste w wykonaniu, wystarczy do nich podać surówkę i mamy gotowy obiad

Proste Potrawy
Faworki 151

zmieściły się nam swobodnie w garnuszku w którym będziemy smażyć faworki Środki pasków przecinamy na długość około 2 cm, przewijamy W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy chruściki na złoty kolor ( odwracamy na drugą stronę) Gotowe wyjmujemy łyzką cedzakową i osączamy na papierze Posypujemy pudrem. SMACZNEGO

Proste Potrawy
Mintaj w panierce jajecznej 121

dodajemy ewentualnie pieprz prawdziwy mielony lub przyprawę do ryb - mieszamy widelcem Na patelni rozgrzewamy olej i na gorącym, głębokim tłuszczu smażymy rybę maczając ją wcześniej w panierce Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wystarczy do tego dobra surówka i obiad gotowy

Proste Potrawy
Gulasz drobiowy 425

ostra Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w kostkę, marchew i cebulę podobnie Mięso  oprószamy paprykami, przekładamy na patelnię z gorącym olejem z Pestek Winogron firmy Oleofarm Smażymy na złoty kolor, dodajemy marchew i cebulę, mieszamy i smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista ( nie przypalić!) Przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy połową szklanki wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy

Proste Potrawy
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 214

roladę)  - 2 ząbki czosnku; - sól i pieprz; - 1 łyżeczka masła; - 1 jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Jak już osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy

Proste Potrawy
Kurczak po seczuańsku 244

zmiękną ( trochę to trwało) pokroić w paseczki Czosnek i cebulę drobno pokroić, fileta  pokroić w kosteczkę Mięso obtoczyć w mące i obsmażyć razem z czosnkiem na złoty kolor, dodać pokrojone grzyby i drobno pokrojoną cebulę Przyrządzić sos z imbiru, octu, wody i cukru i po dokładnym wymieszaniu dodać do mięsa i grzybów z cebulą - przykryć i smażyć często mieszając

Proste Potrawy
Ciasteczka z ciasta francuskiego 155

rozmrożonym płacie ciasta ułożyć drobno pokrojone jabłuszka i wykrawać krążki szklanką. Posmarować ciasto i jabłuszka roztrzepanym jajkiem. Jabłuszka nie mogą być zbyt cienkie, bo wyschną podczas pieczenia Piec na złoty kolor Tuż przed jedzeniem udekorować ulubionym, słodkim kremem lub posypać obficie cukrem pudrem Ciasteczka można wykrawać na różne kształty. Ważne, iż upiec je każdy może:) A na świątecznym stole będą

Proste Potrawy
Pierogi ziemniaczane z pieczarkami 186

rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki Rozłożyć na nich wystudzony farsz, sklejać brzegi  Umoczyć w rozmąconym jajku, potem w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, ja o tym zapomniałam, ale pierogi też były smaczne i wyglądały apetycznie  Podawać gorące z sałatami, u mnie z czerwonym barszczykiem, polane tłuszczem z cebulką. Inspiracja "Przekąski

Proste Potrawy
Jabłka smażone w cieście z winem - deser 162

wina dosypujemy mąkę, szczyptę soli, pokrojone zioła i żółtko - miksujemy Białko ubijamy na pianę i łączymy z resztą ciasta Plastry jabłka maczamy w ciście i smażymy na oleju na złoto z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem

Proste Potrawy
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 170

posyp rozmarynem i solą. Przemieszaj i rozsyp na blachę do pieczenia. Piecz przez 20 min. w temp. 200 stopni C, potem przemieszaj i dopiekaj przez następne 20 min. na złoty kolor. Wtedy dodałam czosnek, ale uważać by za bardzo się nie upiekł.  Przestudź ( ja przetarłam ziemniaki i czosnek przez praskę, choć według przepisu wystarczyło dodać pokrojone w kostkę

Proste Potrawy
Gomashio - sól sezamowa 156

także wielu chorobom. Przygotowanie : Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól i chwilę prażymy na małym ogniu i dorzucamy sezam Prażymy kilka minut, cały czas mieszając, aż sezam nabierze lekko złoty kolor Po uprażeniu i przestudzeniu rozgniatamy w moździerzu lub mielimy w młynku do kawy Przesypujemy do zamykanego słoiczka Przyprawę można przygotować nie tylko z sezamu, ale w zależności od upodobań możemy

Proste Potrawy
Rydze w pomidorach 217

smaku sól morska i czarny pieprz, Oczyszczone, umyte i osuszone rydze doprawiamy solą i pieprzem, a następnie, obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą. Rydze smażymy w oleju na złoty kolor, a następnie układamy w szklanej misce. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy rydze szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody zagotowujemy, wsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żołądki gęsie po siewiersku z kopytkami szpinakowymi 708

Dzisiaj coś, co chodziło za mną od dawna - żołądki gęsie po siewiersku. Przygotowane w sposób inspirowany restauracją "Złota gęś" w Siewierzu, której specjały szczerze polecam. Przygotowanie tego dania okazało się zadaniem łatwym, a efekt okazał się rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg  żołądków gęsich, 500 gram gęsiego smalcu, 1 jabłka, 2 średnich cebul, 1 kg ziemniaków, 150 gram

Wyprawy kulinarne
Schab w sosie śliwkowym 172

liści laurowy 1 ząbek czosnku 1l bulionu Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry, rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do rondelka.  Śliwki wydrylować, dusić na patelni z odrobiną wody. Zblendować. Przełożyć do rondelka.  Dodać przesmażony czosnek.   Podlać bulionem Doprawić do smaku cynamonem, rozmarynem

Fabryka pomysłów
Ucierane ciasto z owocami na maślance i oleju 282

udoskonalam przepis lub wymyślam całkiem inny. Tym razem zaczerpnęłam inspirację z innego bloga. Upiekłam ciasto na bazie maślanki i oleju o smaku masła, który otrzymałam do testowania od Złoto polskie . Ciasto wyszło pulchne, delikatne i wilgotne. Po prostu rozpływało się w ustach... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru,  3/4 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła (użyłam Olandia

Z miłości do słodkości