złote przepisy - 1317 przepisów (strona:29/88)

Rogaliki z twarogiem i rodzynkami 176

trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal . Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając pomiędzy rogalikami dosyć duży odstępy, by się nie zlepiły. Posmarować żółtkiem , posypać cukrem.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
NAJŁATWIEJSZY I NAJSMACZNIEJSZY JABŁECZNIK! 332

posyp cynamonem i cukrem. Na wierzch wyłóż resztę ciasta, odrywając po kawałeczku formuj w małe kółka i wykładaj na jabłkach. Gotowe włóż do piekarnika i piecz 50 minut na złoty kolor. SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Rogaliki półfrancuskie 152

nałożyłam farsz i zwinęłam rogaliki]. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze. Rogaliki  piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru. Wystudzone rogaliki dowolnie udekorować, np.posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą. Razem ze mną rogaliki półfrancuskie piekły

Moje domowe kucharzenie
Makaron z kurczakiem i sosem z mascarpone 331

łyżki kwaśnej śmietany * sól, pieprz i ulubione zioła o smaku Przygotowanie : Kurczaka pokroić w większe kawałki, kostkę. Przyprawić, wymieszać z oliwą i odstawić na 20 minut. Usmażyć na złoty kolor. Dodawać do mięsa po łyżce mascarpone, podgrzewać i mieszać aż się połączy z kurczakiem i powstanie kremowy sos. Dodać śmietanę, zagotować. Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerze. Polać sosem

Magiczne Życie Marty
Placuszki z kurczakiem 7979

więcej bądź mniej, zależy od wielkości jajka. Białko ubić na pianę. Połączyć delikatnie. Na rozgrzanej patelni, najlepiej teflonowej i bez używania dodatkowego tłuszczu smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor. Smacznego

Magiczne Życie Marty
Pavlova z Karmelizowanymi Owocami 135

połowy cytryny 5-6 brzoskwiń 80 g borówek Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grubsze plastry. Borówki myjemy i osuszamy. Cukier karmelizujemy na patelni na złoty kolor. Wlewamy sok z cytryny i gotujemy do momentu aż karmel nam się ponownie rozpuści. Dodajemy owoce i około 3 minut dusimy. Wykonanie: Bezę wykładamy na paterę. Do środka nakładamy krem

Made By Mom And Son
Kwiaty cukinii w cieście 133

uzyskania konsystencji gęstej śmietany.  Na patelni rozgrzać olej. Kwiaty cukinii umyć, osuszyć i odciąć pręciki. Zanurzać w cieście i wkładać do oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor.  Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawać

wyzwania kuchenne
Niedzielny kotlet czyli ukochany schabowy 155

pikantne Na osobne talerzyki wsypuję mąkę, startą bułkę i rozmieszane jajka. Kotlet panieruję najpierw w mące, maczam w jajku i na koniec w bułce. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Kotlety prosto z patelni wędrują na ręcznik kuchenny i odciskam z nich nadmiar tluszczu. Do schabowych polecam prostą surówkę  lub mizerię . Kotlty schabowe można wykonać

prawdziwe jedzenie
Faworki: tradycyjnie i bez mleka 183

paski ok. 3 na 10 cm. Na środku każdego paska robimy podłużne nacięcie przez które przewlekamy jeden z końców.  Smalec rozgrzewamy na głębokiej patelni i smażymy faworki na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku kuchennym i posypujemy cukrem pudrem

prawdziwe jedzenie
Kotlety schabowe faszerowane warzywami 211

mięso tłuczkiem, żeby nie przedziurawić kieszonek. Nakładam do środka krążki cebuli, paprykę w kostkach i majeranek. Posypuję solą i pieprzem, panieruję w mące. Wkładam na rozgrzany olej. Smażę na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką. Kilka uwag: wieprzowinę zazwyczaj marynuję na dzień lub dwa przed spożyciem. Nadaje to mięsu

prawdziwe jedzenie
Domowe frytki 219

kroję w słupki. Olej podgrzewam w głębokim garnku. Wrzucam jedną frytkę. Kiedy wokół frytki zaczną wrzeć bąbelki to znaczy, że temperatura tłuszczu jest odpowiednia. Frytki smażę porcjami na złoty kolor. Co jakiś czas mieszam. Wykładam na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu

prawdziwe jedzenie
Naleśniki bananowe 197

solą na pianę. Resztę składników ucieram na gładką masę w mikserze lub blenderem. Łączę obie masy i dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię z kilkoma kroplami oleju. Smażę cienkie naleśniki na złoto z obu stron. Podaję ze słodkim farszem np. owocowym lub polane jogurtem

prawdziwe jedzenie
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 165

ubijamy pianę.  Porządnie mieszamy pianę z bananami i ciastem. Konsystencja ciasta jest jak gęsta śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor na średnim płomieniu. Wykładamy na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

prawdziwe jedzenie
Obwarzanki odpustowe 1188

taki rozmiar jaki ulepimy. Wrzucamy na osolony wrzątek,  wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Wrzucamy na blachę lub do naczynia żarodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek. Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca

prawdziwe jedzenie
Słodziaki sodziaki 439

jeszcze posypuję je cukrem i dopiero wkładam na rozgrzany olej. Smażymy w głębokim garnku z dużą ilością oleju, żeby ciasto swobodnie w nim pływało. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Wykładamy na papier kuchenny żeby odsączyć nadmiar tłuszczu

prawdziwe jedzenie