złote przepisy - 1317 przepisów (strona:26/88)

Pieczone jabłka z kruszonką 129

miód. Krótko obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut w temp 160 stopni. Obserwujemy kolor zapiekanki, będzie dobra jeśli kruszonka nabierze złotego koloru.   Upieczone jabłka podajemy na ciepło z lodami, polane czekoladą i obsypane płatkami migdałów oraz rodzynkami

Kolizje Smaków
Krokiety naleśnikowe z pieczarkami 228

nakładamy usmażone pieczarki i zawijamy. Najpierw w rulonik, a potem brzegi do środka. Spinamy przy pomocy wykałaczek. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w mleku i bułce tartej. Ponownie podsmażamy na złoty kolor. Powstałe krokiety najlepiej smakują na ciepło z sosem pieczarkowym lub czosnkowym. Smacznego

Kolizje Smaków
Racuchy z jabłkami 293

skórki i kroimy w plastry. Na patelnie nalewamy olej (około pól centymetra). Plasterek jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie obracamy. Na rozgrzany olej wykładamy jabłko obtoczone masą. Smażymy na złoto z obu stron. Usmażonego racucha wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy go odsączymy układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy od razu, bo najlepiej smakują

Kolizje Smaków
Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem 431

łyżki masła Sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.  Pierś z kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do tego dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Po chwili dorzucamy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda całkowicie

Kolizje Smaków
Mazurek kajmakowy 132

kawałkami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 1 cm.  Umieszczamy na blaszce lub formujemy dowolny kształt. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach do zarumienia ciasta na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Na schłodzone ciasto nakładamy powidła. Masę kajmakową podgrzewamy w garnuszku i rozprowadzamy na powidłach. Ozdabiamy przy pomocy rodzynek i migdałów. Smacznego

Kolizje Smaków
Ekstrakt waniliowy 161

kupić pierwszy raz „zwiedziłam” z 10 sklepów spożywczych zanim udało mi się go znaleźć. Do tego cena nie zachęca wcale do kupna, zaledwie 60 ml kosztuje około 20 złotych. Doszłam więc do wniosku, że znacznie taniej wyjdzie mi wykonać go w domu, a przy tym otrzymam ekstrakt najwyższej jakości :) Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku lasek wanilii i wódki. Jako

Kolizje Smaków
Szparagi w sosie śmietanowym z kurczakiem wg Pascala Brodnickiego 255

gotujemy al dente. Pietruszkę myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor po czym przekładamy na talerz. Na patelnie wlewamy śmietanę i dorzucamy połowę przygotowanej natki pietruszki. Dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy w kawałki i dorzucamy na patelnie

Kolizje Smaków
Filet z kurczaka nadziewany mozzarella 6687

bułce tartej. Jeśli ktoś lubi dużo panierki można kotleta umieścić ponownie w jajku i bułce tartej. Umieszczamy fileta na patelni. Na średnim ogniu, smażymy z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by mięso powoli dochodziło do siebie, aby w środku się usmażyło, a z wierzchu za bardzo nie przypiekło. Zajadamy na ciepło z rozpływającą się mozzarellą

Kolizje Smaków
Boczniaki w panierce 160

bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Patelnie stawiamy na średni gaz i rozpuszczamy masło. Grzyby obsypujemy solą i pieprzem. Następnie maczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron i zajadamy. Smacznego

Kolizje Smaków
Gulasz 165

około 1,5h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę. Na gorącą patelnię wylewamy około 50 ml oleju rzepakowego. Mięso obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do głębokiego garnka i zalewamy gorącą wodą. Następnie doprawiamy solą i pieprzem według smaku. Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy śmietanę. Podajemy

Kolizje Smaków
Tarta z gruszką i szpinakiem 182

folią spożywczą. Obciążamy grochem lub fasolą i zapiekamy 15 minut w temp 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i wstawiamy ponownie na około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru. Przygotowania farszu: Gruszki myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą oraz dodajemy cukier i sok z połowy cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut

Kolizje Smaków
Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym 378

różyczki i gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Możemy go również ugotować na parze. Stawiamy na gaz dużą patelnie. Kiedy będzie już rozgrzana to wrzucamy kurczaka i smażmy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy gaz i dorzucamy śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki

Kolizje Smaków
Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym 345

zbędne błonki i dokładnie osuszamy. Kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy zacznie się rumienić wrzucamy kurczaka i smażymy na złoto. W między czasie czyścimy kurki i kroimy w większe kawałki. Dorzucamy na patelnie i smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Doprawiamy obficie świeżo

Kolizje Smaków
Cukier waniliowy 176

cukier z  prawdziwą wanilią. Niestety jego cena powala na kolana. Około 10g kosztuje, aż 3,50 zł. Łatwo policzyć, że 100g to cena 35zł, a pól kilograma 175 złoty.  Co zrobić by mieć taki cukier, a nie przepłacić? Odpowiedź jest prosta: przygotować samemu. Jego cena jest wówczas zdecydowanie niższa, aromat i smak taki sam (albo i lepszy

Kolizje Smaków
Kotlety mielone z otrębami owsianymi 286

Całość dokładnie mieszamy. Patelnie ustawiamy na średnim gazie i rozgrzewamy tłuszcz. Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w pozostałych otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się nie przypalą.  Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami np. ziemniakami i tartą marchewką z jabłkiem . Smacznego

Kolizje Smaków