złote przepisy - 1317 przepisów (strona:38/88)

Wołowina po azjatycku w pysznym sosie 256

kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew kroimy w słupki.   W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy chili i smażymy około 30 sekund. Dodajemy mięso i smażymy na złoto przez około 6 minut, aby było miękkie. Jeśli wołowina będzie bardzo twarda, należy nieco wydłużyć czas smażenia. Jednak gdy marynujemy mięso całą noc nie powinno być z tym problemu, gdyż

Mania Gotowania
Tradycyjne faworki 261

długości). Każdy paseczek nacinamy delikatnie na środku. Przez nacięcie przekładamy jeden koniec paska. Gotowe faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, około 2 minuty z każdej strony, na lekko złoty kolor

Mania Gotowania
Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe) 273

masła. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Na rozgrzanej patelni roztapiamy wysypać 2 łyżki masła, dodajemy 4 łyżki cukru. Podgrzewamy do uzyskania karmelu. Dodajemy ananasa i smażymy go na złoty kolor. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy   syrop

Mania Gotowania
Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną 336

oraz czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną. Pieczemy ser około 10 minut. Kurczaka smażymy na złoty kolor. Szynkę również podsmażamy. Sałatę siekamy, pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki. Dymkę siekamy.   Składniki sosu łączymy ze sobą. Sałatę, pomidory, kurczaka, szynkę, dymkę oraz ser przekładamy do miski. Plastry

Mania Gotowania
Kurczak w sosie pomarańczowy 388

drobną kosteczkę. Marchew i paprykę kroimy w słupki, bakłażana w kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir i papryczkę. Przekładamy do osobnego naczynia i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Warzywa dodajemy do kurczaka i smażymy przez około 3-4 minuty aż będą chrupiące. Na końcu dodajemy imbir i papryczkę. Składniki sosu łączymy ze sobą. Sos wlewamy do woka

Mania Gotowania
Chiński kurczak pomarańczowy 453

drobno siekamy. Skrobię kukurydzianą przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy olej. Zamarynowanego kurczaka panierujemy w mące. Smażymy partiami na głębokim oleju, do momentu aż będzie złoty (około 4-5 minut). Kurczaka przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa

Mania Gotowania
Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 365

zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę.  Składniki panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę panierujemy najpierw w jajku potem w migdałach. Smażymy na złoty kolor

Mania Gotowania
Risotto ze szparagami i kurczakiem 216

sól bazylia, oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie na sól, jeśli wasz bulion jest dość słony nie przyprawiajcie kurczaka solą. Podsmażamy na złoty kolor i przekładamy na talerz. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru zalewy, kroimy w kosteczkę i również chwilę podsmażamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce

Mania Gotowania
Piątkowo - naleśnikowo - cynamonowo 187

Jajko, cukier, cukier wanilinowy i cynamonowy ucieram przez kilka minut. Następnie dodaję ser i śmietanę. Wszystko miksuję na puszystą masę.  Naleśniki smażę na patelni z obu stron na złoty kolor. Każdy krążek smaruję masą serowo-cynamonową i  składam w kopertę lub rulon. Naleśniki nadają się od razu do zjedzenia lub też można podsmażyć je na maśle lub zapiec

Olikowa kuchnia
JAK FOTOGRAFOWAĆ JEDZENIE? 218

swój sprzęt. Do tej pory usilnie fotografujący, z całkiem niezłymi efektami, postanawia sprzedać swojego pupila po okazyjnej cenie. Mały przebieg, trzy obiektywy, torba, statyw za zaledwie dwa tysiące polskich złotych. Okazja jak nigdy, bo gdzie dostanę TAKI sprzęt za TAKIE pieniądze? Nigdzie. Canon 40D, obiektyw 18-55 mm, stałka 50mm f/1.8 i teleobiektyw Tamron 80-200mm - tym aktualnie dysponuję

W kuchni Karmel-itki
Tarta z białą czekoladą i frużeliną z czarnej porzeczki - przepyszna 322

zagniatamy na stolnicy, najpierw używając noża, a potem dłoni, zawijamy w folię i na 2 godz. do lodówki, wyłożyć ciastem blachę do tarty, piec 25-35 min za złoty kolor w temp. 200 stop. C. 2. krem: -szklankę mleka z cukrem wlewamy do rondelka- zagotować ( na malutkim ogniu), zdjąć z kuchni, dodać połamaną czekoladę mieszcząc do całkowitego rozpuszczenia

SMYKWKUCHNI
Muffinki z malinami ;-) 272

sól i mleko. Jak składniki się połączą na idealnie gładką masę, dodajemy maliny i mieszamy łyżką. Przekładamy do foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C), pieczemy na złoty kolor, moje piekły się 35- 40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. i już ;-)    studzimy ;-)   Smacznego ;-))) Dodałam na blogu 2 funkcje tj. możecie dołączyć do grona obserwatorów

SMYKWKUCHNI
Zupa cebulowa z grzankami ;-)))))))))) Smy(a)kowita 277

gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i pokrojone pieczywo na grzanki (najlepiej dość spore), cały czas mieszając doprowadzamy do jego zarumienienia się. Powinno mieć piękny złoty kolor. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach posypujemy grzanki. Gorącą zupę wlewamy na talerz, wykładamy grzanki z serem. Zrobione ;-) Smacznego!!!  pozdrawiam cieplutko ;-))) Dziękuje za ponad 3000 wyświetleń

SMYKWKUCHNI
Bliny ziemniaczano- dyniowe z łososiem- CZAS NA DYNIĘ 244

łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - sok z 1/4 cytryny - 2 jajka Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, smażymy na oleju słonecznikowym lub rzepakowym, na złoty kolor. Łososia skrapiamy sokiem z limety, oprószamy solą morską, smażymy na patelni na oliwie z oliwek wymieszanej z masłem klarowanym. Dip śmietanowy: - 2 łyżki śmietany gęstej - 2 łyżki jogurtu greckiego

SMYKWKUCHNI
Pikantna zupa dyniowa z orzechami i oscypkiem! CZAS NA DYNIĘ 210

winem, odparowujemy około 10 minut, dodajemy pozostałe składniki i szklankę wody. Doprawiamy solą, wszytko miksujemy na gładką masę.  Połówki orzechów włoskich prażymy około 15 minut w piekarniku na złoty kolor. Oscypka kroimy po ukosie i smażymy na patelni na oliwie z oliwek. Na talerz wlewamy zupę na środku układamy uprażone orzechy, na to oscypka, po bokach kosteczki fety

SMYKWKUCHNI