złote przepisy - 1317 przepisów (strona:46/88)

CIASTO ŁABĘDZI PUCH, NA MĄCE ORKISZOWEJ 505

przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotowanie posypki: Masło roztopić w patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i ksylitol. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przylegała. Całość schłodzić w lodówce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ 414

piekarniku.  Blachę i wymiarach 33x20 wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni C przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: -3/4 szklanki ksylitolu -5 białek -1/2 szklanki oleju słonecznikowego -2 opakowania budyniu

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM 239

szkl ziaren słonecznika - 1 łyżka cukru waniliowego ( dałam ksylitol z laską wanilii) - 1/2 szkl ksylitolu - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę , płatki owsiane i przestudzony słonecznik. Zagnieść ciasto, będzie dość

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 288

wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze są smaczniejsze. Piec ok.15 minut w temp.180*C ( termoobieg) na złoty kolor. Pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Uwaga , gdyż są bardzo kruche. Ściągają i stają się chrupiące tak po dwóch dniach. Ale smaczne są już w tym samym. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ZIARNA PRAŻONE NA PATELNI - IDEALNE DO SAŁATY 271

największe i jakoś tak najłatwiej się prażą, tak fajnie puchną. Następnie uprażone ziarna przesypuję do miseczki a na patelnię wsypuję słonecznik. Prażę go kilka minut mieszając aż nabierze złotego koloru. Przekładam do miseczki i wsypuję do prażenia len. Uwaga bo len lubi strzelać (a ziarna są bardzo gorące) dlatego ja gdy tylko zaczynają się strzały odstawiam na moment patelnię, mieszam

Smaczne Zdrowe
ZUPA GULASZOWA 321

mnie orkiszowa typ750) - 1 jajko - sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem lub wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1h. Gdy sos się wygotuje do ok.1/3 objętości wlać połowę bulionu. Ziemniaki

Smaczne Zdrowe
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ I KSYLITOLU 357

przewlekamy koniec ciasta, by uzyskać odpowiedni kształt. Po przygotowaniu wszystkich kawałków ciasta rozgrzewamy w garnku olej , podgrzewamy go do temp.ok180*C i smażymy nasze faworki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku kuchennym. Obficie posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem i zajadamy. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I SEREM 474

wyłożoną papierem do pieczenia wykleić dokładnie schłodzonym kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na ok.30 minut. Następnie podpiec w piekarniku ok.30 minut w temp.160*C (termoobieg), na złoty kolor. Wyjąć ciasto ale piekarnika nie wyłączać. Kruszonka: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść dłońmi lub mieszadłem miksera do połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce. Owoce: Truskawki umyć

Smaczne Zdrowe
Kurczaczki w płatkach kukurydzianych 2050

dodać doprawione kawałki kurczaka, wymieszać i odłożyć na godzinę do lodówki. Płatki kukurydziane zmiksować w blenderze ale nie na pył. Kurczaczki obtoczyć w płatkach i usmażyć na oleju na złoto

Ala piecze i gotuje
Kotleciki mięsno-jajeczne ze szczypiorkiem 221

sól i pieprz do smaku i ok 3-4 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i ogóreczki

Monia miesza i gotuje
Wątróbka pieczona z jabłkiem i śliwkami 245

kroimy w piórka. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy ją w plastry. Wątróbkę obtaczamy w mące i podsmażamy szybko na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. W naczyniu do zapiekania układamy wątróbkę, śliwki, jabłka. Cebulę wraz z octem balsamicznym wrzucamy na jeszcze wrząca patelnię, chwilkę trzymamy aż ocet zmaceruje cebulę, również ją układamy w naczyniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka marchewkowe z rozmarynem 189

podać odsmażane na maśle z rozmarynem. Na patelni rozpuszczamy kopiastą łyżkę masła, dodajemy igiełki rozmarynu i smażymy chwilkę aby masło przeszło aromatem rozmarynu. Wrzucamy kopytka i rumienimy je na złoto z każdej strony, rozmaryn ma się lekko przykleić do kopytek. Uwielbiam je! Smacznego! The post Kopytka marchewkowe z rozmarynem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kaszy gryczanej 350

łyżki bułki tartej. Wyrabiamy masę z której formujemy owalne krokiety, każdy krokiet obtaczamy tylko bułce tartej (jajko jest niepotrzebne). Smażymy krokiety z każdej strony na oleju na złoty kolor. Do kaszy podajemy kotlety Sauté ze schabu usmażone na tej samej patelni, no i Piotrek jadł z sosem chili.   The post Krokiety z kaszy gryczanej appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasto z kremem i truskawkami 16117

galaretka morelowa Przygotowanie Ciasto kruche . Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na 30 min do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto zetrzeć na tarce i upiec na złoty kolor. Krem Z mleka, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Utrzeć masło z cukrami waniliowymi i dodawać po łyżce budyń i ucierać aż powstanie gładki krem. Wykończenie Galaretkę przygotować

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z żurawiną pod bezową czapą 417

mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm,odłożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoty kolor około 15 min  w 190 st.   Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrami, dodać twaróg i zmiksować na gładką masę, dodać budyń w proszku, mąkę, roztopione letnie masło

Ala piecze i gotuje