złote przepisy - 1317 przepisów (strona:50/88)

Kotlety z Wilanowa 241

pieprzem. Każdy kawałek mięsa z obu stron grubo posmarować pasztetem.  Następnie obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.  Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.  Podawać np. z surówką z czerwonej kapusty

Z miłości do słodkości
Placuszki serowo-dyniowe 237

dodać przestudzoną dynię oraz rodzynki i żurawinę. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz cynamon.  Białka ubić na sztywno, delikatnie zmieszać z masą.  Smażyć z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podawać np. oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury

Z miłości do słodkości
Krokiety ziemniaczane z jajkiem 298

posiekać, zmieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Na kwadraty ciasta nakładać odrobinę farszu, zlepiać. Panierować w bułce tartej.  Smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

Z miłości do słodkości
Krokiety z fasoli 251

Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.  Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie duże krokiety. Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.  Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

Z miłości do słodkości
Fantazyjne kotlety mielone 207

czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie odsączyć na ręczniku papierowym

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka nadziewane warzywami 250

pieprzem. Na rozbite filety nakładać po łyżce farszu, zwijać roladki i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.                                          Smacznego

Z miłości do słodkości
Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą różaną 205

zakleić. Gotowe pączki układać na blasze złączeniem do dołu i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Następnie smażyć na 1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Polukrować i posypać np. pomarańczową skórką kandyzowaną

Z miłości do słodkości
Krokiety z grzybami i serem 334

jajka,  szklanka bułki tartej.    Jajka rozkłócić, panierować w nich krokiety, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.                                                          Smacznego

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka z fasolką szparagową 242

pieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka jak ja, wtedy nie trzeba jej już gotować

Z miłości do słodkości
Chleb w jajku 185

cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, wszystko razem podsmażyć. Dodać do masy jajecznej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Chleb maczać w masie, smażyć na odrobinie oleju na złoto z obu stron

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka z oliwkami i szynką 194

szynki, następnie liść sałaty oraz oliwki. Zwijać ciasno w roladki, spiąć wykałaczką. Roladki obtaczać kolejno w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z dodatkiem warzyw

Z miłości do słodkości
Placuszki serowo - jogurtowe 382

stopniowo dosypywać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.  Ser rozgnieść widelcem, dodać do ciasta, wymieszać.  Kłaść łyżką małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto na odrobinie oleju.  Podawać oprószone cukrem  pudrem lub z dodatkiem ulubionych konfitur

Z miłości do słodkości
Zielono mi 229

Ledwie początek września, a za oknem zrobiło się tak jakoś jesiennie. Mam jednak nadzieję na piękną i ciepłą jesień, w kolorze złota. Taką właśnie uwielbiam. Pewnie już kiedyś pisałam, że ja lobię każdą porę roku, w każdej z nich potrafię doszukać się czegoś fajnego, nawet w zimie spędzanej w mieście. Jedynie listopad odstrasza mnie na kilometr i szczerze

Przysmaki Karolki
Pora na pora 283

każdego dnia. Zimne poranki, krótsze dni i deszcz, który ostatnio towarzyszy nam prawie cały czas. Lubicie jesień? Ja lubię, choć nie tą zimną i deszczową. Czekam na tą Złotą Polską, pełną pięknych barw. Na spacery po parku brodząc w stertach pożółkłych liści. Właśnie taką jesień lubię najbardziej i nawet zimno mi wtedy nie przeszkadza. Lubię tez wędrówki na targ

Przysmaki Karolki
Mazurki kokosowe do koszyczka 377

nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta. Mazurki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200C. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, w przeciwnym wypadku mogą się połamać. Spód każdego mazurka smarujemy konfiturą i przykrywamy górną warstwą. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej

Przysmaki Karolki