złote przepisy - 1317 przepisów (strona:41/88)

Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą 2643

mieszanką przypraw), masę dokładnie łączymy z kiełbasą, papryką i rozkładamy niezbyt grubo na lekko posmarowanym olejem papierze do pieczenia, pieczemy w 180 stopni z termoobiegiem, aż się placek ze złoci- ok.20 minut. Placek oczywiście możecie zrobić grubszy i doprawić jak chcecie. Ten smażony placek był rewelacyjny, jak powiedział Piotrek. Smacznego, zostawiam Was z pysznym plackiem ziemniaczanym z piekarnika z czerwoną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiąca panierka do kurczaka 241

bułki tartej jajko roztrzepane i przyprawione pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi Wykonanie:  Płatki mieszamy z bułką, doprawiamy. Obtaczamy kurczaka najpierw w jajku potem w panierce i smażymy na złoty kolor z obu stron ;) Gotowe

Czerwona Porzeczka
Smażone kiełbaski z cebulą 220

nacięcia wcieramy wędzoną paprykę, suszony i świeży tymianek. Posypujemy kiełbaski solą i pieprzem. Smażymy kiełbaski z obu stron na dużej rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, jednocześnie smażymy na złoto cebulę pokrojoną w piórka. Smażone kiełbaski z cebulą podajemy z ketchupem, oraz pszennym pieczywem. Smacznego. The post Smażone kiełbaski z cebulą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak balti z chlebem pita 420

łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z cytryny świeża kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, aż stanie się złota. Dodać pomidory, wymieszać. Wsypać cynamon, kardamon, pieprz, kmin, imbir, czosnek, garam masala, chili oraz sól. Smażyć przez 3-5 minut, cały czas mieszając. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Posmażyć całość

Obiad za dychę
Tartaletki z nadzieniem waniliowo-różanym 201

widelcem.  Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni, przykrywamy tartaletki papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 15 minut po czym zdejmujmy papier i pieczemy jeszcze kilka minut na złoty kolor. Serek homogenizowany mieszamy z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem, wypełniamy nim wnętrze wystudzonych tartaletek. Na wierzch dajemy łyżeczkę różanej konfitury

Ze smakiem i z pasją
Proste ciasteczka marcepanowe 235

jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką.  Wycinamy dowolne kształty ciastek. Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.  Po upieczeniu dekorujemy polewą i ewentualnie jakąś posypką dekoracyjną

Ze smakiem i z pasją
Mini pączki z konfiturą morelową, bez drożdży 251

dużo mąki, bo pączki mogą być przez to twarde. Uformować małe kuleczki, mi wyszło 18 sztuk. Dobrze rozgrzać olej i smażyć pączki na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Ja użyłam ok 0,7 l oleju smażąc w niedużym rondelku. Smażyłam po 6 sztuk (pączki urosną podczas smażenia więc lepiej wrzucać po kilka jeśli używamy małego garnka

Ze smakiem i z pasją
Muffiny z truskawkami 296

foremek na dno trochę ciasta włożyć po truskawce i przykryć ciastem.  Wierzch posypać płatkami migdałów.  Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika

Ze smakiem i z pasją
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 241

swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki, który miał wskazywać

Przepisy Aleksandry
NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY W 2012 ROKU 237

kakaowym Enchiladas z kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek

Przepisy Aleksandry
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 643

upieczeniu nie wolno ciasta wyciągać od razu, bo sflaczeje i opadnie - wyłączyć piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach pozostawić w nim blachę z ciastem na kilkanaście minut.   Złota rada dla laików drożdżowych - nie dawać się gniotom, nie poddawać się że twarde jak kamień, eksperymentować do skutku! Po serii prób i błędów, w końcu musi wyjść! A receptura, jaką się

Grunt to przepis!
Rybka po grecku 237

mleku (lub mleku z jajkiem) i mące. Można to zrobić dwukrotnie, wtedy rybka będzie miała grubszą "skórkę", ale raz również wystarczy. Tak przygotowane filety smażymy z obu stron na złoto-brązowo i układamy np. w naczyniu żaroodpornym. Usmażone filety Kiedy warzywa zmiękną, gorące układamy na filetach. Tak przygotowane danie odstawiamy na jakiś czas. Ryba po grecku najlepiej smakuje następnego dnia

Ratunku obiad
Niebanalne kotlety mielone + ryż z warzywami 377

papryką. W sporej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Jeśli masa jest zbyt luźna i klejąca, dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto-brązowo. Kotlecików wyszło mi sporo. Część można zamrozić lub zjeść następnego dnia. Są wtedy równie dobre. Takie kotlety można podać tradycyjnie: z ziemniaczkami i surówką/mizerią/sałatką

Ratunku obiad
Gofry 241

jajek łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą. Gofrownicę natłuszczamy i smażymy gofry na złoty kolor. Na gotowe gofry wykładamy porcję jabłek, a całość oprószamy gorzkim kakao. Sposobów jedzenia gofrów jest tyle, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam je na leniwe

Ratunku obiad
Pasta! 261

składniki. Szalotkę kroimy w paseczki, czosnek siekamy drobniutko. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy cebulkę, gdy zacznie się rumienić, dodajemy czosnek i podsmażamy do chwili, kiedy całość będzie złoto-brązowa. Zestawiamy patelnię z ognia zanim czosnek zdąży się przypalić. Pomidory kroimy w paseczki, oliwki w plasterki. Tuńczyka odcedzamy, ale nie odciskamy za bardzo. Bazylię/natkę pietruszki siekamy

Ratunku obiad