złote przepisy - 1317 przepisów (strona:45/88)

Arancini - włoskie kule ryżowe 337

Gotową masę ryżową nakładać łyżką na rękę, na do porcję masy mięsnej i przykryć porcją risotta. Formować kule i panierować je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju. insertCookd("d364373439424c34c627a56f56712efd

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #10 - Placuszki z bananami 378

mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia. 2. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.  3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor.  Placuszki są słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Mąkę pszenną można zastąpić np. orkiszową.    insertCookd("756b4caf91d7ce2fe8a34a9f8a37ae9d

Pasja Smaku
Łosoś w migdałach 172

sól, pieprz 10 ziemniaków olej Wykonanie: Kawałki łososia umyć, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i panierować w płatkach migdałowych. Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i jeszcze go dopiec lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i na kilka minut wstawić do rozgrzanego do 160 st.C piekarnika.  Ziemniaki obrać, pokroić

Pasja Smaku
Smażony camembert z żurawiną 286

sól i pieprz do smaku. Trójkąciki kolejno panierować w mleku, mące, jajku i bułce tartej. Taki zabieg sprawi, że panierka nie będzie odpadać od sera. Smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Na talerzu rozłożyć rukolę i skropić ją kilkoma kroplami octu balsamicznego. Na niej ułożyć usmażony camembert i kilka łyżeczek żurawiny. insertCookd("696acdea521fd33c014f737c51ee5763

Pasja Smaku
Ryż z cukinią i fetą na sposób śródziemnomorski 205

czasu.  Pokroić fetę w paski o grubości 2 cm. Rozmącić jajko i zanurzać w nim kawałki sera, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. insertCookd("1a8400b8108c7eb536a770addbd63348

Pasja Smaku
Imbirowe parówki w cieście piwnym 226

pomocą trzepaczki lub miksera, by uzyskać gładkie ciasto. Dodać kurkumę, sól i pieprz - wymieszać. Odstawić na 20 minut. W rondelku rozgrzać olej. W cieście zanurzać parówki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu

Pasja Smaku
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 340

rozpadały się. Otrzymany rulon przecinać pod skosem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temperaturze 180 st.C. do uzyskania złotego koloru. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem

Pasja Smaku
Pijany kurczak 314

podanie jedzenia. Bardzo ciekawy w smaku był za to sos oraz oczywiście sam kurczak, który był niezwykle delikatny. Inspiracja: "Biblioteczka Poradnika Domowego: Tanie gotowanie. Obiad od 2 do 5 złotych porcja", s. 5. Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 3 szklanki białego półwytrawnego wina 20 obranych ząbków czosnku przyprawa warzywna oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej + woda Wykonanie: Ćwiartki

Pasja Smaku
Ryba zapiekana z serem i pomidorami 194

ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwa kawałki i odłożyć na pół godziny.  Widelcem rozkłócić jajko, obtoczyć w nim filety, a następnie oprószyć bułką tartą. Usmażyć na złoto na oleju.  Filety przełożyć na blaszkę, na każdym położyć plasterki pomidora i plasterek sera. Zapiekać do czasu rozpuszczenia sera

Pasja Smaku
Warzywne placuszki z szynką 424

czerwoną paprykę i szynkę, posiekany szczypiorek i żółty ser. Doprawić do smaku przyprawami i ziołami.  Na rozgrzanej patelni umieszczać porcje przygotowanego ciasta starając się uformować placuszki. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dipami lub bez niczego

Pasja Smaku
Kotlety drobiowo-ryżowe z marchewką 231

natkę pietruszki, bułkę tartą i mięso mielone. Do masy wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie wybór padł na dip i świeże pomidory

Pasja Smaku
Mielone w greckim stylu 336

oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso połączyć z fetą, jogurtem, musztardą, olejem i przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę czarne oliwki. Mięso dobrze wyrobić i formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Kotlety można też obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do gorącego piekarnika na ok. 10 minut.  Podawać z dipami lub sałatką ze świeżych pomidorów, fety i czarnych

Pasja Smaku
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 293

farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu i zalewamy pozostałym beszamelem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy do czasu, aż beszamel zacznie zmieniać kolor na złoty (ok. 20 minut). Post Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 298

mogą być za cienkie bo będą się łamać). Układać je na blasze(wyłożonej papierem). Piec w temp. 180 stopni C przez około 8-12 minut na termoobiegu do uzyskania złotego koloru. Smacznego

Smaczne Zdrowe
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 330

tłuszcz łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Ja smażyłam jak zwykle na bezwonnym oleju kokosowym(ok. 0.5 cm oleju na patelnię). Można podawać, same, z dżemem, cukrem pudrem lub przygotować bez jabłek w środku :) Smacznego

Smaczne Zdrowe