złote przepisy - 1317 przepisów (strona:62/88)

Jabłecznik z owocową bezą 228

które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto, które leżakowało w zamrażarce. Pieczemy w 180 C przez około 1 godziny na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Trufle figowo-daktylowe z nerkowcami 215

się od razu spróbuje to też są pyszne ;)      Dziś po powrocie do domu czekała mnie miła niespodzianka - dostałam prezent od Jacobs. Nowa wersja mojej ulubionej "złotej" kawy to już z pewnością radocha, a w przesyłce było też waniliowe Crispello, więc już w ogóle obłęd! Spróbowałam kawy do trufelków, smakuje znakomicie - jest delikatniejsza w smaku od tradycyjnej wersji

sama złodycz
Najlepsze pierogi z ziemniakami 482

łyżeczki soli Składniki na farsz: ok 1-1,5 kg ziemniaków cebula oliwa pieprz * opcjonalnie Wykonanie: Gotujemy ziemniaki. Na rozgrzany olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulkę- smażymy na złoty kolor. Cebulkę z olejem dodajemy do ziemniaków I dodajemy ok 0,5 łyżeczki pieprzu. Dusimy na pure. Farsz gotowy. Wykonanie pierogów :) Wszystkie składniki do miski- miksujemy robotem do całkowitego połączenia. Prawda

Smaki Edyty
Chleb cebulowy 228

czyli ok 425ml masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę   Wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto na chleb lepiej rośnie .  Dodać sól, cukier

Grunt to przepis!
C - Schab w wiosennym sosie 176

nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny. Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć na półmisek. Podawać z gotowanymi warzywami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Rosyjskie bliny z łososiem i kawiorem 191

Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zaraz podawać, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i posiekanym koperkiem, kawiorem, skrapiając sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Pene z kapustą piekińską i kurczakiem 318

czosnku ulubione zioła ( u mnie świeży tymianek) sól, pieprz, curry oliwa z oliwek Makaron ugotować al dente. Filet pokroić w cienkie paseczki, oprószyć solą, pieprzem i curry, podmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojone  w plastry pieczarki i przeciśnięty czosnek, poddusić, dodać poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić kilka minut do miękkości

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Naleśniki ze szpinakiem i fetą 190

ubić. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko naoliwić patelnię przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta  i smażyć naleśniki na złoty kolor. Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony) kostka sera Feta 3-4 ząbki czosnku łyżka masła pieprz Rozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i posiekany drobno czosnek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Krewetkowe eksperymenty 220

się świeży, przeciśnięty przez praskę). Połowę krewek wymieszać z niewielką ilością zalewy z suszonych pomidorów. Drugą połowę panierować w rozkłóconym jajku i tartej bułce,smażyć na złoto w rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Odłożyć na papierowy ręcznik. Sałatę lodową porwać na kawałki, pomidory wyjąć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałaty. Cebulę pokroić w kostkę, oliwki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kalafior w cieście hinduskim wg Magdy Gessler 198

minut,zostawić do osuszenia. Składniki na ciasto zmiksować,dodając stopniowo wodę do uzyskana konsystencji gęstej śmietany. Różyczki kalafiora zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Hmm.. na moje oko i smak w przepisie zabrakło soli  - ja pozwoliłam sobie ją dodać, myślałam również o suszonym imbirze, ale ostatkiem silnej woli powstrzymałam się przed pokusą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tortilla z suszonych pomidorów i bazylii z drobiowymi kęskami i mixem sałat 223

ziołami prowansalskimi. Składniki na ciasto miksujemy (powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od śmietany). Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce tartej lekko dociskając i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik. Składniki na sos mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek). Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Risotto z buraczkami 242

małym ogniu, zajmij się resztą. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i curry (opcjonalnie - jeśli lubisz tą przyprawę), wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smaż na złoty kolor. Cebulę posiekaj w kostkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj te składniki do zrumienionego mięsa, chwilę podsmaż razem a następnie wsyp ryż. Zamieszaj

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Paszteciki z cukinii 281

końce   (nie obierać)   i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puściła sok.Cebulę obrać,drobniutko posiekać i podsmażyć na złoty kolor na oleju.Pomidory suszone i oliwki drobniutko pokroić.Cukinię osączyć na sitku,można delikatnie odcisnąć z soku.Osączoną cukinię wymieszać z podsmażoną cebulą,pokrojonymi pomidorami i oliwkami,bułką tartą,żółtkiem

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami 296

zamrażarki. Potem blachę (24x30) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć większą część zamrożonego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 200 C i podpiec na złoty kolor,wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę , utrwalić cukrem. Cały czas ubijać i wsypywać porcjami budynie a potem strużką wlewać olej. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na pianie ułożyć owoce

Monia miesza i gotuje